Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν ότι έγιναν και μια σειρά κινητοποιήσεων σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκε στον Κορυδαλλό όπου έγιναν προσαγωγές 3 μαθητών, στην Φιλαδέλφεια, στο Γαλάτσι όπου πολιορκήθηκε το αστυνομικό τμήμα, στο Ψυχικό, στο Περιστέρι όπου οι μαθητές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, στο Μαρούσι όπου μαθητές κατάλαβαν για αρκετή ώρα την λεωφόρο Κηφισίας, στο Αιγάλεω όπου πολιορκήθηκε το αστυνομικό τμήμα κ.α.
Στην Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας περισσότεροι από 2.000 μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις έξω από αστυνομικά τμήματα. Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στις 16:00 με αφετηρία την Καμάρα και αφού πέρασαν από το διοικητήριο ολοκλήρωσαν την πορεία στα πανεπιστήμια. Στην απογευματινή πορεία συμμετείχαν το σύνολο των οργανώσεων της Αριστεράς, αρκετά σωματεία, αλλά και δεκάδες μαθητές που παρέμειναν από το πρωί στους δρόμους.
Αργά το βράδυ, χαμηλής έντασης επεισόδια ξέσπασαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με την αστυνομία να προχωρά σε περιορισμένη χρήση χημικών και σε μια αρκετά βίαιη επέμβαση στη συνέχεια, καταπατώντας για πολλοστή φορά τον τελευταίο χρόνο, το πανεπιστημιακό άσυλο.
Στην Πάτρα ικανοποιητική ήταν η μαζικότητα της πορείας που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2010. Τον τόνο στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι, έδωσαν τα μαθητικά μπλοκ, ενώ στην πορεία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και καθηγητές. Στο Ηράκλειο η πορεία που διοργάνωσε το Συντονιστικό Μαθητών-Φοιτητών την 6η Δεκέμβρη ήταν πολύ μαζική (περίπου 2.000 άτομα), κυρίως μαθητές και φοιτητές. Παρά το γεγονός ότι ήταν ειρηνική, δέχτηκε αναίτια επίθεση από την αστυνομία, η οποία μάλιστα απέκλεισε για μισή περίπου ώρα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου διεξαγόταν το Συντονιστικό Μαθητών-Φοιτητών, εγκλωβίζοντας δεκάδες νεολαίους, με την ανοχή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, κ. Σκουλατάκη (ΠΑΣΚ). Κατά τη συγκροτημένη αποχώρηση των διαδηλωτών από το Συντονιστικό, υπό την στενή «προστασία» των ΜΑΤ(το γνωστό Π), οι άντρες της Ασφάλειας προχώρησαν σε προσαγωγή 2 μαθητών και 4 φοιτητών. Είναι ξεκάθαρο πως οι δυνάμεις καταστολής είχαν ρητή εντολή να τρομοκρατήσουν τη νεολαία. Ακόμα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και στη Χαλκίδα, στο Ναύπλιο, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Καρδίτσα, στην Βέροια, στη Λαμία, στον Άγιο Στέφανο, στην Τρίπολη, στο Ρέθυμνο, στην Άρτα, στην Αμαλιάδα, στα Γιάννενα όπου η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, στη Μυτιλήνη, στην Καβάλα, στον Πύργο, στην Κω, στην Ρόδο, στα Νέα Μουδανιά, στην Κέρκυρα, στη Σύρο, στη Λάρισα, στο Βόλο, στο Αγρίνιο όπου πολιορκήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα και έγιναν συλλήψεις, στα Χανιά όπου έγιναν 8 συλλήψεις, στη Ζάκυνθο όπου πολιορκήθηκε το αστυνομικό τμήμα και ξυλοκοπήθηκαν 2 μαθήτριες από τα ΜΑΤ, στην Κεφαλλονιά, στη Πτολεμαίδα, στις Σέρρες και την Ηγουμενίτσα.

Δ.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!