Αρχική κοινωνία Μαγκουριές με υπογραφή Χρυσής Αυγής

Μαγκουριές με υπογραφή Χρυσής Αυγής

Θρασύδειλη επίθεση στον Ζαρό, ενόψει της καθόδου Κασιδιάρη στην Κρήτη. Του Μάριου Διονέλλη

Ακόμα μια θρασύδειλη επίθεση της Χρυσής Αυγής έλαβε χώρα στην Κρήτη, ενόψει μάλιστα και της καθόδου Κασιδιάρη στο νησί αυτό το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να οργανώσει τους τοπικούς πυρήνες του κόμματός του. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή στο χωριό Ζαρός, όταν μέλη αντιφασιστικών κινήσεων μοίρασαν αντίστοιχο υλικό, προχώρησαν σε αφισοκόλληση και σε συζήτηση με τους κατοίκους σε καφενείο του χωριού. Οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν από τα μέλη συμμορίας που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή και τους έστησαν ενέδρα κατά την αποχώρησή τους από τον Ζαρό.

Ενέδρα και μαγκούρες
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, των θυμάτων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ενώ τα μέλη των αντιφασιστικών κινήσεων βρίσκονταν στο καφενείο, ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μέλη της Χρυσής Αυγής, σκίζοντας το υλικό που είχε διανεμηθεί και κινούμενοι απειλητικά προς τους κατοίκους που συμμετείχαν στην ενημέρωση. Κάποιος από αυτούς ακούστηκε να φωνάζει «πώς θα φύγετε από δω σήμερα;».
Η απειλή υλοποιήθηκε όταν οι μετέχοντες στην ενημέρωση βγήκαν από το καφενείο και ένα βαν τους έκλεισε το δρόμο με μεγάλη ταχύτητα. Από το αυτοκίνητο βγήκαν πέντε άτομα, ενώ άλλοι πέντε εμφανίστηκαν από γύρω δρόμους όπου προφανώς παραμόνευαν. Συνολικά περισσότερα από 10 άτομα επιτέθηκαν με μαγκούρες στην αντιπροσωπεία των αντιφασιστών, αλλά και στους ίδιους τους συγχωριανούς τους που έτρεξαν προς βοήθεια των θυμάτων της επίθεσης. Δύο άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με κατάγματα ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε για νοσηλεία καθώς είχε δεχτεί και τραύματα στο κεφάλι. «Είναι αξιοσημείωτο πως την ώρα που μας χτυπούσαν μας έλεγαν “ποιον είπες φασίστα ρε…”», λέει ο Δημήτρης Κορνάρος, ένας εκ των θυμάτων που χτυπήθηκαν σοβαρότερα.
Τα μέλη των αντιφασιστικών κινήσεων και οι δημοκρατικοί πολίτες του Ηρακλείου εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να μην υποκύψουν στις απειλές και τις θρασύδειλες επιθέσεις. Ήδη διοργανώθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά με αφορμή το περιστατικό, αλλά και την κάθοδο του κλιμακίου της Χρυσής Αυγής, ενώ και στον Ζαρό σχεδιάζεται πλατιά ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης.

Επίσημη παραδοχή από τη Χρυσή Αυγή
Τη δολοφονική επίθεση εις βάρος πολιτών παραδέχτηκε ανοιχτά και η ίδια η Χρυσή Αυγή, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της ειρωνική ανακοίνωση για το περιστατικό. «Έγινε εποικοδομητική συζήτηση με τα μέλη του Τοπικού Πυρήνα της Χρυσής Αυγής, τα οποία μας έπεισαν να μη χρησιμοποιούμε τοπικά πλέον το μαίανδρο ως σύμβολο, διότι μοιάζει με αγκυλωτό σταυρό και να τον αντικαταστήσουμε με την παραδοσιακή κρητική κτηνοτροφική κατσούνα (ή πατερίτσα), η οποία στο εξής θα ξυπνά αλησμόνητες μνήμες στους αντιεξουσιαστές από την ενημερωτική τους επίσκεψη στο Ζαρό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το θέμα έφτασε μέχρι τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπου τα θύματα κατήγγειλαν τις επιθέσεις που δέχτηκαν. Με νεότερη ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή Κρήτης καταγγέλλει τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν το θέμα χαρακτηρίζοντας τους εργαζόμενους εκεί ως «δημοσιογραφίσκους του πρωκτού» (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων). Στην Κρήτη, πάντως, δημιουργούνται ισχυρές αντιδράσεις τόσο ως προς την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χ.Α. όσο και γενικότερα για τα σημάδια φασισμού που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα. Ήδη οι ενώσεις καθηγητών συγκροτούν ομάδες ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αντιφασιστικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε αυτή της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, την περασμένη εβδομάδα με τίτλο Η βαρβαρότητα στα χρόνια της κρίσης.

Σχόλια

Exit mobile version