Στην Καβάλα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών

Με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε της εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο με την εκλογή του 21μελούς Πολιτικού Συμβουλίου. Το συνέδριο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους πραγματοποιείται στην Καβάλα, με τους συνέδρους από όλη την Ελλάδα να φτάνουν τους 120.
Είναι προφανές ότι στη συγκυρία που διανύουμε, η οποία όλο και περισσότερο επιβεβαιώνει την ανάγκη ενός παλλαϊκού μετώπου, και με δεδομένο, μάλιστα, το κάλεσμα για την ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.), που απεύθυνε πριν λίγες μέρες ο Μίκης Θεοδωράκης, τα αποτελέσματα του συνεδρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Καβάλας, έκανε έκκληση προς τους παλιούς συντρόφους της Αριστεράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι πάτε να κάνετε, πού είναι το σπίτι σας, ο λαός δεν είναι το σπίτι σας;».
Το απόγευμα στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης σημείωσε ότι όταν η ΣΠΙΘΑ έκανε την πρώτη της εμφάνιση φάνηκε απροετοίμαστη να υποδεχτεί τα λαό που ζητούσε συμμετοχή και δράση, σημειώνοντας ότι «δεν ήμασταν έτοιμοι, γιατί δεν πιστέψαμε εμείς οι ίδιοι σ’ αυτό που προτείναμε ούτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο οργανωτικό-πολιτικό όχημα. Τουναντίον αρκετοί φλέρταραν με την ιδέα να γίνουμε κι εμείς μία από τα ίδια, δηλαδή, ένα κόμμα, όπως όλα τα άλλα, αποδεκτό από το Σύστημα που εν τούτοις ο λαός το βλέπει όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Και συνέχισε: «Μα αν θέλαμε κάτι τέτοιο, τότε γιατί να ξεκινήσουμε από την βάση διαλαλώντας ότι πάμε να εφαρμόσουμε ένα ιστορικά καινούριο πολιτικό κίνημα; Ήταν πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε ένα ηγετικό πολιτικό σχήμα με στόχο να γίνουμε ένα ακόμα κόμμα στην Βουλή, όπως κάνουν εξ άλλου και τα κόμματα της Αριστεράς. Αιτία για όλα αυτά υπήρξε το γεγονός ότι καθυστερήσαμε να πεισθούμε κι εμείς οι ίδιοι ότι το πρόβλημα-κλειδί ήταν και είναι η Εθνική Ανεξαρτησία. Αυτό το γνωρίζει ο λαός, γιατί το ζει πάνω στο πετσί του, όμως ΟΛΟΙ οι άλλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, γι’ αυτό και μόνο ο λαός μας αντιμετωπίζει διαφορετικά. Φαίνεται όμως δυστυχώς, ότι, όπως είπα και προηγουμένως, πολλοί από μας δεν έχουν ακόμα πεισθεί κι αυτός είναι ο λόγος που εμπόδισε ως τώρα την μαζικοποίησή μας, μιας και άλλα ακούν οι πολλοί για μας και άλλα βλέπουν».
Αναφερόμενος στα καθήκοντα και τη στάση των ανθρώπων της ΣΠΙΘΑΣ επισήμανε ότι στόχος είναι «να γίνουμε η ζωντανή γέφυρα που θα φέρει κοντά την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων με στόχο να τους καταστήσει ικανούς και μάχιμους, με όπλα την διαφώτιση, την οργάνωση κοινών δράσεων και τη δημιουργία κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης. Έτσι χτίζοντας το Μέτωπο αυτό απ’ τα κάτω, θα καταλήξουμε κάποτε στη δημιουργία του Μεγάλου Παλλαϊκού Μετώπου, του μοναδικού δηλαδή όπλου που διαθέτει ο λαός μας για να γίνει Ανεξάρτητος, Ελεύθερος και Κυρίαρχος. Έχοντας αναλύσει την σημερινή κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η βασική αντίθεση που μας χαρακτηρίζει έχει κυρίως εθνικό χαρακτήρα. Βάζοντας ως πρώτο μας στόχο τη διάλυση του Συστήματος Εξουσίας θεωρούσαμε την ταξική πάλη ως ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα του Εθνικού Παλλαϊκού αγώνα με Μέτωπο την ξένη εξάρτηση και τα ντόπια όργανά της (μεγάλο κεφάλαιο, πουλημένοι πολιτικοί), που αποτελούν το Σύστημα Εξουσίας, δηλαδή, τον βασικό μας στόχο. Έτσι αν θέσουμε μια κόκκινη γραμμή στο Σύστημα εξουσίας, από κει και πέρα όλοι οι υπόλοιποι Έλληνας που στοχεύουν στην Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Πρόοδο και την Ακεραιότητα της χώρας είναι εξ αντικειμένου συνενωμένοι έχοντας κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους».
Μιλώντας για τις συνεργασίες και τις εκλογές, τόνισε ότι «κανένα κόμμα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, δεν μπόρεσε να σταθεί αντάξιο των ιστορικών συνθηκών και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Επομένως έχουν όλα μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιο για τη σημερινή δραματική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε ο λαός μας. Έχουν, μάλιστα, όλα ένα κοινό σημείο: ότι έθεταν και θέτουν ακόμα το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Και γι’ αυτό κι εμείς αρνηθήκαμε να κάνουμε κόμμα, παραμένουμε έξω από το Σύστημα, αποκλείουμε τις συμφωνίες Κορυφής και έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στην ενότητα του λαού. Γι’ αυτό και θέτουμε ως προϋπόθεση για εκλογική συνεργασία το να εξασφαλίζει η συνεργασία αυτή την πανεθνική, παλλαϊκή ενότητα πάνω και έξω από κόμματα, με στόχο την κατάκτηση της συνταγματικής εκλογικής πλειοψηφίας που θα μας εξασφαλίζει την εφαρμογή του προγράμματός μας, δηλαδή της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Πατριωτικής Αναγέννησης. Στην περίπτωση που αντιληφθούμε ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μόνοι τον αγώνα που ξεκινήσαμε, βέβαιοι ότι το όποιοι εκλογικό αποτέλεσμα προκύψει με τη συμμετοχή των κομμάτων που ανήκουν ή δέχονται να ανήκουν στο Σύστημα, θα μας οδηγήσει σε νέα, ίσως χειρότερα αδιέξοδα».
Κλείνοντας την ομιλία, ο Μίκης Θεοδωράκης, του επισήμανε ότι « ο δρόμος που χαράζουμε όσο και τα ιδανικά που πιστεύουμε, απαιτούν την ενεργητική συμμετοχή ανθρώπων ενημερωμένων και αποφασισμένων. Κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει. Γιατί δυστυχώς ξυπνήσαμε πολύ αργά και το ψέμα και η διαστρέβλωση έγιναν μπετόν αρμέ. Πριν από την Γαλλική και την Οκτωβριανή επανάσταση, πριν από το 1821, υπήρξαν πολλά χρόνια ιδεολογικής προπαρασκευής. Εκείνοι οι δικοί μας είπαν μια λέξη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
Εμείς λέμε «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ». Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το Χρέος μας. Αυτός είναι ο υπέρτατος σκοπός που σας καλώ να κατακτήσετε. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε. Σ’ αυτό το δρόμο θα μάχομαι πάντα στο πλευρό σας. Η ΣΠΙΘΑ που είχε την τιμή να ανάψει τη φωτιά της Αντίστασης, θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο που χάραξε, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν έως ότου διώξουμε και τον τελευταίο ξένο επιβήτορα και στερεώσουμε μια για πάντα την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Παλλαϊκή Εξουσία που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε αδέσμευτα προς την οικοδόμηση της Πατριωτικής Αναγέννησης».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!