Στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι για να μη γίνουν… Λασιθιστάν. Του Μάριου Διονέλλη

Με πρωτοφανή συμμετοχή και κυρίως με κοινή φωνή διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή οι κάτοικοι του Λασιθίου. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ολόκληρος ο νομός ενώθηκε την Τετάρτη σε μια κοινή διαδήλωση ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων και των ΤΕΙ, κόντρα στην αφαίρεση υπηρεσιών και την τραγική έλλειψη των υποδομών που κάθε κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.
Αυτός ήταν ο λόγος που ονόμασαν τον νομό τους «Λασιθιστάν». Εξέδωσαν μάλιστα και «διαβατήρια» ενημερώνοντας τους οδηγούς που εισέρχονταν στο νομό πως εισέρχονται, στην ουσία, σε ένα κομμάτι που φαίνεται να μην ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Το Λασίθι αποτέλεσε για πρώτη φορά το επίκεντρο των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας σε επίπεδο Κρήτης, ενώ το τεράστιο κομβόι αυτοκινήτων και λεωφορείων έφτασε μέχρι το Ηράκλειο για να ενωθεί σε ένα ποτάμι με την πορεία του Εργατικού Κέντρου στις κεντρικές οδούς της πόλης.

Το success story συνεχίζεται…
Τα προμηνύματα για τη μεγάλη κινητοποίηση είχαν δοθεί ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες με τις ογκώδεις διαδηλώσεις ειδικά στην Ιεράπετρα αλλά και στον Άγιο Νικόλαο, τις καταλήψεις της Εφορίας, τον αποκλεισμό τραπεζών και δημοσίων υπηρεσιών αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες που διοργανώθηκαν σε κάθε πόλη. Την Τετάρτη το ραντεβού δόθηκε στο Σεληνάρι, ένα στενό σημείο της εθνικής οδού, που αποτελεί πέρασμα από τον Νομό Ηρακλείου στον Νομό Λασιθίου. Εκεί στήθηκε «συνοριακό φυλάκιο» και οι χιλιάδες Λασιθιώτες, από τη Σητεία, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, τη Νεάπολη, τον Μακρύ Γιαλό και τις γύρω περιοχές ενημέρωναν όσους εισέρχονταν στον νομό πως το ελληνικό κράτος τους έχει ξεχάσει, τους έχει αποκόψει και τους θεωρεί πολίτες β’ κατηγορίας. Στην πίσω πλευρά των «διαβατηρίων» που τύπωσαν κατήγγειλαν όσους παίρνουν από την περιοχή τους τα ΤΕΙ, τα Νοσοκομεία, τις Υπηρεσίες, τις Μαρίνες, τους ίδιους που ευθύνονται για την εξαφάνιση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας.

Οργή λαού στην περιφέρεια
Η κοινή επιτροπή αγώνα αποφάσισε την «απόβαση» στο Ηράκλειο και τη συνέχιση της διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας αλλά και στην έδρα της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Μετά την άκαρπη συνάντηση με το διοικητή της ΥΠΕ, Αντώνη Γρηγοράκη, αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι το πρωί της Παρασκευής και με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν λάβουν σαφείς δεσμεύσεις από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για τα θέματα των νοσοκομείων και των ΤΕΙ, αντίστοιχα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης οι κάτοικοι του Λασιθίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, απαιτώντας την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του αγώνα τους ενώ στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του νομού μίλησαν για καταγεγραμμένους θανάτους στην περιοχή τους εξαιτίας των ελλείψεων γιατρών στα νοσοκομεία και για το τεράστιο πλήγμα που θα σημάνει το «ξερίζωμα» των τμημάτων του ΤΕΙ από την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο.    

«Δεν θα δούμε ξανά το ίδιο έργο…»
Για κατάσταση που έφτασε στο απροχώρητο κάνουν λόγο στον Δρόμο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πολίτες εν Δράσει» από την Ιεράπετρα. «Οι δέκα χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν μόνο στην Ιεράπετρα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν το δρόμο. Πλέον όλο το Λασίθι, όλοι μαζί με μια φωνή διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές και τα μέτρα που διαλύουν τον τόπο, τη ζωή και την κοινωνία μας», λέει ο Χριστόφορος Σφακιανάκης. Ο Μιχάλης Μαχαιράς τονίζει πως η κατάληψη της ΔΥΠΕ στέλνει μήνυμα αντίστασης στους αγωνιζόμενους πολίτες όλης της Ελλάδας απέναντι και στο καθεστώς αστυνομοκρατίας του κ. Δένδια, ενώ για τις επαφές με τα υπουργεία τονίζει: «Αρνούμαστε να δούμε ξανά το ίδιο έργο με το δήθεν διάλογο. Απαιτούμε λύσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
Για παλλαϊκό ξεσηκωμό και για μάχες που στο εξής πρέπει να δοθούν συντεταγμένα κάνει λόγο στον Δρόμο, από τον Άγιο Νικόλαο, ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ για δρόμο χωρίς επιστροφή μιλά πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης. Τέλος, για «ποτήρι που ξεχείλισε» κάνει λόγο ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δερμιτζάκης: «Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε τον τόπο να καταστρέφεται και να ερημώνει. Θα υπερασπιστούμε ενωμένοι τα νοσοκομεία, τα ΤΕΙ, τις υπηρεσίες, το δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον από τη διάλυση, τη λεηλασία και την καταστροφή. Είναι υποχρέωση στον τόπο μας και στα παιδιά μας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.  

Παραφωνία οι δήμαρχοι
Για άλλη μια φορά παραφωνία στον αγώνα των κατοίκων αποτέλεσαν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας, Σήφης Αναστασάκης και Θόδωρος Πατεράκης αντίστοιχα, αν και μετείχαν στις κινητοποιήσεις, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν μαχητικά την κατάληψη των συντοπιτών τους στη ΔΥΠΕ αλλά δέχτηκαν να μπουν στο ίδιο «κάδρο» με τον διορισμένο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργο Δεικτάκη, όταν μετά τη συνάντησή τους ο τελευταίος χαρακτήριζε «κομματικά υποκινούμενες» τις κινητοποιήσεις των πολιτών από το Λασίθι.   

 

Χριστόφορος Σφακιανάκης*

Υπόδειγμα λαϊκού, παρατεταμένου, πολιτικού αγώνα

Φαίνεται ότι το ειδικό καθεστώς της τρόικας και των μνημονίων κατάφεραν κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό έμοιαζε αδιανόητο για τον τόπο μας. Η λασιθιώτικη κοινωνία ενώθηκε ξεπερνώντας τον «τοπικισμό» και τις τεχνητές διαφορές που καλλιεργούσαν επί δεκαετίες στην περιοχή ντόπιοι προύχοντες και κομματικοί παράγοντες. Τούτες τις μέρες η μάχη που δίνουν οι Λασιθιώτες είναι για όλα: χαράτσια, ισοπέδωση της ζωής, κατάρρευση της Υγείας και της Παιδείας, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, αργός θάνατος της κοινωνίας, καταστροφή της χώρας και αποικιοποίησή της, αφανισμός ολόκληρων τοπικών κοινωνιών επειδή δεν χωράμε στους υπολογισμούς της τρόικας. Το Λασίθι, από το βορρά ώς το νότο, θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην πολιτιστική αναγέννηση της χώρας. Θα μπορούσε να είναι στην πρώτη γραμμή στη μάχη της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της. Κι όμως. Σε μία χώρα που πεθαίνει, το Λασίθι είναι σαν το πρώτο μέλος που σαπίζει και αποβάλλεται. Αυτό επιβάλλουν τα μνημόνιά τους: υποβάθμιση έως και αφανισμό ολόκληρων πόλεων, διάλυση της αγροτικής παραγωγής, κλείσιμο νοσοκομείων, κλείσιμο ΤΕΙ, ξεπούλημα λιμανιών, ξεπάτωμα του πλούσιου περιβάλλοντός μας από βΑΠΕ, φαραωνικές fast track επενδύσεις από άκρη σε άκρη της ακτογραμμής. Με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σεληνάρι (σημείο σύνδεσης του νομού με την υπόλοιπη Κρήτη), το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο και την κατάληψη των γραφείων της 7ης ΥΠΕ δείχνει το δρόμο τού πώς θα ανατραπεί αυτή η πολιτική: Με μαζικό, παρατεταμένο και διαρκή πολιτικό αγώνα.
Τώρα οι επιτροπές αγώνα του νομού δίνουν τη μάχη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της 7ης ΥΠΕ. Συνεπώς, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η μάχη για τη διάσωση των νοσοκομείων, των ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών ενάντια στο δηλητήριο του τοπικισμού συνεχίζεται.

* Ο Χριστόφορος Σφακιανάκης είναι δημοτικός
 σύμβουλος Ιεράπετρας με τους «Πολίτες εν δράσει»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!