Οι μέρες που πέρασαν ήταν πυκνές, σκληρές, ωμές και βάρβαρες. Η αστυνομική εγκληματική βία που έστειλε δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία και ένας ακόμα χαροπαλεύει, τα δύο εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη, τα φασιστικά πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, η τυφλή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα με θύματα δύο ανθρώπους της λαϊκής αγοράς – ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Όλα αυτά μαζί, μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας, είναι πολύ ισχυρή δόση βίας, θανάτου, μίσους και απελπισίας. Αυτή η δόση θύμισε, με άλλο τρόπο βεβαίως, τα συναισθήματα που υπήρχαν την επομένη της ΜΑΡΦΙΝ όπου είχαν καεί 3 εργαζόμενοι…

Οι απολογισμοί αφορούν το τι άλλαξε στη ζωή μας, τι έφερε και πού οδηγεί το Μνημόνιο και η τρόικα, αφού τούτες τις μέρες έχουμε τα πρώτα τους γενέθλια. Δεν είναι μόνο τα αρνητικά που κυριαρχούν. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται: Η κρίση, το Μνημόνιο, η τρόικα κ.λπ. έχουν ξυπνήσει μυαλά, έχουν γεννήσει διεργασίες, αναζητήσεις και ερωτήματα πολύ σημαντικά και κρίσιμα. Στο έδαφος αυτών των εξελίξεων αναπτύχθηκε μια αντίσταση, ένας ριζοσπαστισμός, έσπασαν και σπάνε ταμπού στη σκέψη και τη συμπεριφορά, υπάρχει μια άλλη διαθεσιμότητα, χωρίς να υπάρχει το υποκείμενο που να μπορεί να τη συλλέξει, να τη συγκροτήσει, να της δώσει πολιτική υπόσταση.
Οι διεργασίες, όμως, δεν αφορούν μόνο την πλευρά του λαϊκού παράγοντα. Διεργασίες γίνονται στον οικονομικό και πολιτικό κόσμο για το πώς θα διαχειριστούν τη νέα θέση της χώρας, πώς θα υλοποιήσουν ό,τι διατάσσει η τρόικα και πώς θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λαϊκή οργή, πώς θα αποφύγουν ένα λαϊκό ξεσηκωμό.
Ο νέος γύρος που ανοίγει με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου, θα ξετυλιχθεί γύρω από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Χρέους και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που προωθείται, αλλά και τα πακέτα μέτρων που σερβίρονται και εφαρμόζονται αδίστακτα στο πειραματόζωο. Θα ξετυλιχθεί και γύρω από την πολιτική κρίση που υπάρχει και δυναμώνει από την απονομιμοποίηση όλου του πολιτικού συστήματος. Θα ξετυλιχθεί και γύρω από τις λαϊκές αντιδράσεις και τους αγώνες που θα ξεσπάσουν.
Ο ευρωπαϊκός νότος, χωρίς συντονισμό πραγματικό, συντονίζεται σιγά-σιγά: Οι γενικές απεργίες στην Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις για το Στόλο της Ελευθερίας για τη Γάζα στην Ιταλία, η συνεργασία Κ.Κ. Πορτογαλίας και Μπλόκου της Αριστεράς συνεχίζεται και δημιουργεί άλλο κλίμα μέσα στις λαϊκές μάζες. Στην Ισπανία η άνεργη νεολαία και τα μαζικά της ραντεβού στην Πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στέλνουν ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!