Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου Κρήτης: Απαντά στο πρόβλημα, παρακινεί σε δράση

Διαρκή αύξηση εμφανίζει ο αριθμός των αποκλεισμένων πολιτών από το σύστημα Υγείας στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Αλληλεγγύης. Για έναν συνεχή αγώνα προάσπισης της αξιοπρέπειας των ανθρώπων μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, παρουσιάζοντας τις νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του Ιατρείου.
«Οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς και η αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που περνούν την πόρτα του ιατρείου είναι τέτοια που επέβαλε τη μεταστέγασή μας σε μεγαλύτερο χώρο που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης», λέει στον Δρόμο ο παιδοψυχίατρος Κώστας Μπατσαλιάς, πρόεδρος του Δικτύου Αλληλεγγύης που έχει συσταθεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στο Ηράκλειο. Αμέσως όμως ξεκαθαρίζει πως ο στόχος του Κοινωνικού Ιατρείου είναι να μην χρειάζεται κάποτε η ύπαρξή του. «Ελπίζουμε πως κάποτε δεν θα χρειάζεται το Ιατρείο. Με τη δράση μας καταγγέλλουμε την πολιτεία, που επιτελεί πλημμελώς τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες». Στο ίδιο πνεύμα και ο γιατρός Αντώνης Κούτης αναφέρει: «Μιλάμε στους ανθρώπους που φτάνουν εδώ, για τα δικαιώματά τους. Δεν είναι μόνο η εξέταση του προβλήματός τους. Μας νοιάζει να καταλαβαίνουμε όλοι πως η πρωτοβάθμια Υγεία είναι υποχρέωση του κράτους προς όλους τους πολίτες. Οφείλουμε να τη διεκδικήσουμε, διεκδικώντας στην ουσία την ίδια την αξιοπρέπειά μας».
Στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου γίνονται προγραμματισμένα ραντεβού και εξετάσεις στα ιατρεία: Παθολογικό, Ψυχιατρικό και Παιδιατρικό. Λειτουργεί οργανωμένη γραμματεία που κρατά ιατρικό ιστορικό για όλους τους ασθενείς, καθώς και φαρμακείο από το οποίο χορηγούνται σκευάσματα όποτε παρίσταται ανάγκη. Όποτε απαιτούνται επιπλέον εργαστηριακές ή άλλες εξετάσεις, αυτές γίνονται με την εθελοντική συνεισφορά ενός δικτύου ιδιωτών γιατρών, στα ιατρεία τους στην πόλη του Ηρακλείου.
 
Πρόβλημα με τα εμβόλια
«Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που μένουν πλέον ανεμβολίαστα στο Ηράκλειο» δηλώνει η παιδίατρος Πέλλα Μαθιουδάκη, κάνοντας λόγο για ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με απρόβλεπτες συνέπειες. «Τα εμβόλια κοστίζουν περίπου 50 ευρώ το καθένα και όσοι δεν καλύπτονται από κάποιο Ταμείο είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προφυλάξουν την υγεία των παιδιών τους. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και στο πρώτο οκτάμηνο λειτουργίας μας εμβολιάσαμε 236 παιδιά. Ωστόσο είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Μόνο για τα εμβόλια το Ιατρείο χρειάζεται 1.500 ευρώ το μήνα, που καλύπτονται μόνο από προσφορές των πολιτών».

Κυρίως Έλληνες
Οι άποροι–ανασφάλιστοι που ζητούν τις υπηρεσίες του Ιατρείου είναι πλέον κυρίως Έλληνες και λιγότεροι μετανάστες. «Πάνω από 75% των επισκέψεων είναι από Έλληνες πολίτες που έχασαν την ασφάλισή τους», λέει η εθελόντρια Μαρία Καλόγρη, που προσφέρει εργασία στη γραμματεία του Ιατρείου. Το θέμα αφορά πια όλους μας, άνθρωποι που μέχρι χθες εργάζονταν και είχαν ασφαλιστικά δικαιώματα σήμερα βρίσκονται στο δρόμο», λέει η κ. Καλόγρη.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!