Το «success story» της συγκυβέρνησης Σαμαρά και των «επενδυτών του ιδιωτικού τομέα» ζουν εδώ και 3 χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρία οδικής βοήθειας Ι.Π. Ραπτόπουλος – Express service στους οποίους οφείλονται σήμερα δεδουλευμένα περισσότερα του ενός έτους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το μήνα οι περίπου 950 εργαζόμενοι εξοφλούνται για τον Σεπτέμβριο του 2012 με τη μορφή τής έναντι μισθοδοσίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις οφειλές δεν έχουν εξαιρεθεί ούτε οι ιδιοκτήτες των «franchise» εταιριών στις επαρχιακές πόλεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, ήδη μια σημαντική μερίδα εργαζομένων από την Αθήνα, βλέποντας πως οι υποσχέσεις της ιδιοκτησίας για την αποπληρωμή ή το διακανονισμό των δεδουλευμένων δεν υλοποιείται, προχώρησαν πριν από περίπου 15 ημέρες σε επίσχεση εργασίας ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων έχει καταθέσει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ελπίζοντας πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα κάνουν για μία ακόμη φορά τα «στραβά μάτια» μπροστά στην θέα του ιδιοκτήτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αφορά την εταιρία οδικής βοήθειας, ένα ιατρικό κέντρο (Express Service Ιατρική Φροντίδα) και ένα ΚΤΕΟ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους που μίλησαν στον Δρόμο, ότι εκτός από τον ιδιοκτήτη, έχουν να αντιμετωπίσουν και το… φιλικά προσκείμενο προς την εταιρία επιχειρησιακό σωματείο που έχει ιδρυθεί στη συμπρωτεύουσα. Το οποίο όχι μόνο δέχτηκε και υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 55% στις μεικτές αποδοχές, αλλά παράλληλα προσέφυγε εναντίον απεργίας που είχαν αποφασίσει να κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα συμβάλλοντας καταλυτικά στο να κηρυχθεί από τα δικαστήρια παράνομη και καταχρηστική!
Ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Pαπτόπουλος, γνωστός για τις πολιτικές του διασυνδέσεις, τη στενή του σχέση με τον καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη Άκη Τσοχατζόπουλο και την κουμπαριά του με τον εκδότη Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν και τη Δικαιοσύνη για τις οφειλές του. Μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο είχε συλληφθεί για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, που έφταναν τα 1,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορούσε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2013. Ωστόσο εισαγγελέας και ανακριτής τον είχαν αφήσει ελεύθερο με χρηματική εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Το όνομα του Ραπτόπουλου βρίσκεται ψηλά και στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, αφού μέχρι τις αρχές του έτους χρώσταγε στην εφορία το ποσό των 14,29 εκατ. ευρώ! Τον Νοέμβριο του 2012 δε, ο ίδιος είχε συλληφθεί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση, ύψους 7.863.602 ευρώ, καθώς και για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!