Η πρυτανεία του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), πέρα από το ότι συνεχίζει να υποθάλπει το εργασιακό καθεστώς των εργολαβιών (χαρακτηριστικό των συνθηκών η αποσιώπηση του πρόσφατου θανάτου εργολαβικού νυχτοφύλακα εν ώρα υπηρεσίας!), προχώρησε πρόσφατα σε 2 ενέργειες, που ανεβάζουν τον πήχη της αυθαιρεσίας.

 

Η γενικότερη προσπάθεια να χάσει το άσυλο το νόημα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και διεξαγωγής κοινωνικών αγώνων, ξεκίνησε με κλειδωμένες αίθουσες και εξωτερικές πόρτες ειδικά νυχτερινές ώρες και σαββατοκύριακα, «γιατί άσυλο υπάρχει μόνο στο χώρο και το χρόνο όπου τελούνται μαθήματα».

Στις 5 Απριλίου, Δευτέρα του Πάσχα, και με το ΑΠΘ άδειο από φοιτητές, με παρουσία 200 αστυνομικών η πρυτανεία κατεδαφίζει τα λυόμενα της σχολής Καλών Τεχνών. Τα περισσότερα κτίσματα τελούσαν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνταν ως χώροι ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, ενώ το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλά από αυτά ήταν κατασκευασμένα από αμίαντο και κατ’ επέκτασιν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Και δεν φτάνει που η κατεδάφιση έγινε χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά τα άτομα που έμεναν στο χώρο δεν είχαν προειδοποιηθεί και κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν μέσα την ώρα της κατεδάφισης! Μέτρα δεν υπήρχαν ούτε για τους εργάτες, και στο τέλος αφέθηκαν τα μπάζα πεταμένα –ημέρα που φυσούσε– ενώ αργότερα μαζεύτηκαν ανυποψίαστοι που έπαιρναν σίδερα και υλικά για να τα πουλήσουν…

Στις 21 Απριλίου η εταιρία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων έστειλε εξώδικο στο ΑΠΘ, ζητώντας να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας Avatar από φοιτητική κινηματογραφική ομάδα, και η πρυτανεία απάντησε δίνοντάς τους τα ονόματα αυτών που είχαν κλείσει την αίθουσα!

Επίσης, η κοσμητεία του πολυτεχνείου ζητούσε από την κίνηση «Ένα Καράβι Για Τη Γάζα» 2.000 ευρώ για τη χρήση του αμφιθεάτρου και τα πνευματικά δικαιώματα του ντοκιμαντέρ που θα προβαλλόταν εκεί!

Το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει την κοινωνική κατάκτηση του ασύλου να χαθεί, ειδικά τώρα με την κρίση που η αναγκαιότητα κοινωνικών αγώνων είναι μεγαλύτερη. Ένα πρώτο βήμα για την απάντηση στις επιθέσεις της πρυτανείας δίνουν οι κινηματογραφικές ομάδες, που διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα την Παρασκευή 7 Μαΐου στις 20:00 στο αμφιθέατρο Παναγιωτόπουλος στο Πολυτεχνείο.

 

Γιώργος Θεοδωρίδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!