Η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη εισέρχεται στον τρίτο μήνα και ο παγκόσμιος Τύπος βρίθει από ανατριχιαστικές στατιστικές. 7.200 αεροπορικές αποστολές, 2.800 μαχητικές αποστολές, δηλαδή βομβαρδισμοί κυρίως αμάχων. Σποραδικές αναφορές θυμάτων. Πλήρης αδιαφορία για τους πρόσφυγες. Απάνθρωπα σκορ: Θα συμπληρώσει ή θα περάσει τις 99 ημέρες βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας; Λες και πρόκειται για κάποιο αθλητικό «ιβέντ»…

Εν τω μεταξύ η θανάσιμη ισορροπία μέσα στη χώρα ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και σ’ αυτές του Προσωρινού Μεταβατικού Συμβουλίου κοστίζει, καθημερινά, ανθρώπινες ζωές. Όλο και περισσότερο υπογραμμίζεται το αδιέξοδο, ενώ εκτιμήσεις λένε πλέον ότι για την εξουσία στη Λιβύη δεν ανταγωνίζονται ο Καντάφι και οι εξεγερμένοι, αλλά ο Καντάφι με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με τους εξεγερμένους να έχουν τεθεί πλήρως στο περιθώριο, παρά τη γενναία μάχη που δίνουν τμήματά τους στη Μισράτα. Η δήλωση του Μπ. Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντ. Κάμερον στο Λονδίνο ότι και «η αντιπολίτευση πρέπει να φέρει σε πέρας τις ευθύνες της», αφού οι δυνάμεις που ξεκίνησαν την επέμβαση δεν μπορούν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις και έχουν «εγγενείς περιορισμούς», είναι αποκαλυπτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν τον κόσμο που ξεσηκώθηκε κατά του τυραννικού καθεστώτος, σαν να μην εκτελεί το «καθήκον» να ανοίξει πιο γρήγορα το δρόμο για τα αρπακτικά.
Η Λιβύη ήταν ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής του G8, που έγινε στην Ντοβίλ της Γαλλίας και έληξε την Παρασκευή 27/5 και τα όσα διαρρέουν στο διεθνή Τύπο για την αναζωπύρωση της διπλωματικής δραστηριότητας τρίτων δείχνουν ότι όσο πλησιάζει το τέλος, τόσο περισσότερες αξιώσεις εγγράφονται από πολλές πλευρές για τη μετά Καντάφι κατάσταση. Δείχνουν επίσης τους «εγγενείς περιορισμούς», τόσο της βυθισμένης στην κρίση Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, οι οποίες όσο πλησιάζει το έτος των προεδρικών εκλογών είναι υποχρεωμένες να αναγγείλουν στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις τους από το Ιράκ, πολλώ δε μάλλον από το Αφγανιστάν. Και ενώ νέα μέτωπα ανοίγονται στο Πακιστάν και στη Λιβύη η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι τύπου Ιράκ.
Ταυτόχρονα, η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να παίξει μεσολαβητικό ρόλο για την προσφορά εξόδου στον Καντάφι, αναφέρουν πηγές της Μ. Ανατολής (middle east online 26/5), αναμένεται μάλιστα επίσκεψη του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στη Λιβύη, την επόμενη εβδομάδα. Διαχέονται πληροφορίες ότι οι Νοτιοαφρικάνοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο μετάβασης από κοινού με την Τουρκία. Η Ρωσία, αφού με τη στάση της στον ΟΗΕ επέτρεψε τους βομβαρδισμούς, μονίμως επισημαίνει ότι «υπερβαίνουν το ψήφισμα» και προσπαθεί επίσης να μεσολαβήσει. Η πρόθεσή της είναι να καλέσει στη Μόσχα αντιπροσώπους του Καντάφι και της αντιπολίτευσης. Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι «οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν τη στρατιωτική αντιπαράθεση των δύο μερών στη Λιβύη, παρά μόνο αύξησαν τα βάσανα των ειρηνικών πολιτών», δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως προβολή της δικής της εναλλακτικής. Το ότι η Cazprom, η μεγάλη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου, είχε αγοράσει το 30% της παραγωγής της Λιβύης λίγο καιρό πριν από την εξέγερση και την επακόλουθη νατοϊκή επέμβαση, δίνει το μέτρο των συμφερόντων που διακυβεύονται πίσω από τις διπλωματικές προσπάθειες.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!