Το Μάη του 2009 το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε για πρώτη φορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το διεθνές Ειδικό Δικαστήριο (ΕΔΛ) για το Λίβανο προσανατολίζεται να παραπέμψει ανώτερα στελέχη της Χεσμπολά για τη δολοφονία Χαρίρι.

Γερμανοί ήταν και οι πρώτοι επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής που είχε αρχικά συγκροτήσει ο ΟΗΕ τo 2005 για την υπόθεση και είχε «καταλήξει» στην ενοχή της Συρίας, σκευωρία που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Σύμφωνα με πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές ακόμη και ένας πρωτοετής σπουδαστής εγκληματολογίας θα τα κατάφερνε καλύτερα από τους Mehlis και Lehmann που –υποτίθεται- στάλθηκαν για να βοηθήσουν την άπειρη λιβανέζικη αστυνομία. Δεν είχαν κάνει νεκροψία στους 23 νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης, έγινε πλημμελής αυτοψία του σημείου, δεν έγινε συστηματική προσπάθεια να κατανοηθεί το πώς έδρασαν οι δολοφόνοι. Για παράδειγμα, τα δείγματα εδάφους που στάλθηκαν σε δύο ανεξάρτητα εργαστήρια δεν έδειξαν καμιά από τις γνωστές εκρηκτικές ύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αλλά οι Mehlis και Lehmann απέρριψαν το εύρημα αυτό και προτίμησαν τα αντίθετα αποτελέσματα από εργαστήριο στο οποίο αυτή τη φορά παρέδωσαν δείγμα οι ίδιοι… Το πρόβλημα για το ΕΔΛ που τώρα παράτησε την ένοχο Συρία για να περιλάβει την ένοχο Χεσμπολά, είναι ότι βασίζεται πάνω στην ίδια αρχική έρευνα συγκάλυψης αντί αποκάλυψης των πραγματικών στοιχείων.
Τον περασμένο Αύγουστο η Χεσμπολά έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από υποκλοπή από ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που για μήνες καταγράφουν σημεία που σχετίζονται με το Ραφίκ Χαρίρι και τη διαδρομή που τελικά χτυπήθηκε. Στο μεταξύ Ελβετοί ειδικοί αμφισβήτησαν την αυθαίρετη υπόθεση ότι η βομβιστική επίθεση οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, με πειστήριο τον τεράστιο κρατήρα που άφησε η έκρηξη. Τον περασμένο Οκτώβρη το ΕΔΛ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει ειδική αναπαράσταση των συνθηκών της έκρηξης στη Γαλλία με αντιγραφή όχι μόνο της αυτοκινητοπομπής αλλά και των γύρω κτιρίων, ακόμη και του εδάφους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παράγει ξανά ανάλογου μεγέθους κρατήρα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν, ούτε «διέρρευσαν» όπως οι πληροφορίες που ενοχοποιούν τη Χεζμπολά…
Το ρωσικό περιοδικό Odnako που προκάλεσε ένα μικρό σοκ διεξάγοντας τη δική του έρευνα κάνει λόγο για ένα νέο τύπο βόμβας ως τον μόνο τύπο που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τα παράξενα ευρήματα από την έκρηξη, τύπο που το 2005 διέθετε μόνο η Γερμανία και θα μπορούσε να έχει βληθεί από τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο σαν και αυτό που η Χεσμπολά υπέκλεψε τις επικοινωνίες του και πολλοί μάρτυρες άκουσαν την ώρα της δολοφονίας. Ισραήλ και ΗΠΑ που καλούν τους πάντες να βοηθήσουν το ΕΔΛ έχουν αρνηθεί οι ίδιες να δώσουν τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες καθώς και τις καταγραφές των αμερικανικών AWACS που πετούσαν την ημέρα εκείνη πάνω από το Λίβανο.

Γ.Τσ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!