Η πραγματική εικόνα στους παιδικούς σταθμούς

Η συζήτηση για την εθνικότητα των βρεφών και των νηπίων γίνεται την ώρα που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε όλους τους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι κρατικοί σταθμοί προσέλκυαν το ενδιαφέρον και οικογενειών που απευθύνονταν μέχρι πρότινος σε ιδιωτικούς σταθμούς, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων να φτάνει στις 96.000, αυξημένος κατά 44%(!), σε σχέση με πέρυσι. Η αρχική χρηματοδότηση των 125 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ επαρκούσε μόνο για τα μισά παιδιά από αυτά που είχαν κάνει αίτηση. Η διαμαρτυρία των δημάρχων απέφερε ακόμα 31 εκατομμύρια που και πάλι δεν ήταν ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Πανελλαδικά, οι παιδικοί σταθμοί χρηματοδοτήθηκαν τελικά με 70 εκατομμύρια λιγότερα από όσα θα απαιτούνταν για την κάλυψη όλων των αναγκών, με αποτέλεσμα περίπου 30.000 οικογένειες, Ελλήνων και ξένων που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να μη βρουν θέση στους κρατικούς σταθμούς για τα παιδιά τους.

Και τροφεία… διά της πλαγίας
Με δεδομένη την ανεπάρκεια των υποδομών στους κρατικούς σταθμούς, μέρος των δικαιούχων οικογενειών εξυπηρετούνται από τους ιδιωτικούς με την κάλυψη των εξόδων από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Η ελλιπής χρηματοδότηση οδήγησε και εκεί σε «αλχημείες» τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αποφάσισαν τη μείωση της κατά κεφαλήν επιδότησης και μάλιστα αφού ήδη είχαν εγγραφεί τα νήπια στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών αντέδρασαν επιβάλλοντας έξτρα τροφεία από 70 έως 100 ευρώ το μήνα σε γονείς που -υποτίθεται- ότι είχαν ήδη επιδοτηθεί και που μπροστά στην επιλογή να «ξεγράψουν» το παιδί τους αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στην καταβολή του ποσού αυτού.
Τέλος, απογοητευτική είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς καθώς, παρά τις προσλήψεις περίπου 5 χιλιάδων συμβασιούχων, αντιστοιχούν περίπου 20 παιδιά σε κάθε νηπιαγωγό με τον αριθμό να αυξάνεται ακόμα και μέχρι τα 29 σε δήμους που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Όπως είναι προφανές, με τον τρόπο αυτό οι σταθμοί μετατρέπονται σε απλά πάρκινγκ παιδιών, με κάποιον απλά να τα προσέχει και χωρίς δυνατότητες για υλοποίηση προγραμμάτων ουσιαστικής προσχολικής αγωγής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!