Αθώοι εν μέσω πανηγυρισμών οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την κατάληψη του 2012. Του Μάριου Διονέλλη

Ισχυρό μήνυμα για το δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται ενάντια στην κατάλυση του Συντάγματος έστειλε το Πρωτοδικείο Νεαπόλεως, στο Λασίθι, αθωώνοντας πανηγυρικά τους τέσσερις κατηγορούμενους για την κατάληψη της Αντιπεριφέρειας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Φεβρουαρίου του 2012. Η κατάληψη του κτιρίου είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πάνδημων κινητοποιήσεων στον Άγιο Νικόλαο αλλά και σε όλη την Ελλάδα εναντίον της ψήφισης του 2ου Μνημονίου και είχε στηριχθεί από το σύνολο των μαζικών φορέων του Λασιθίου.
Οι τέσσερις πολίτες, τρεις εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν υποδειχτεί από τον τότε αντιπεριφερειάρχη ως πρωταίτιοι της κατάληψης και είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης».
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι υπερασπίστηκαν και ενώπιον του δικαστηρίου το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωσή τους να υπερασπίζονται το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καταφανώς πλήττεται από τους νόμους των Μνημονίων, ισχυρισμός που έγινε δεκτός και από το δικαστήριο.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, που τόνισαν πως η απόφαση για την κατάληψη είχε πάνδημο χαρακτήρα, είχε ληφθεί μετά από γενική συνέλευση άνω των 1.500 πολιτών και είχε στηριχθεί επισήμως από φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, η ΕΛΜΕ Λασιθίου, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγ. Νικολάου, η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λασιθίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών Μεραμβέλλου και Ορ. Λασιθίου κ.ά.
Επίσης, στη δίκη τονίστηκε, ακόμα και από τους μάρτυρες κατηγορίας, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης δεν απαγορεύτηκε η είσοδος στους υπαλλήλους που θέλησαν να εισέλθουν για υπηρεσιακούς λόγους, αλλά και στους πολίτες που είχαν επείγουσες εργασίες.

Απόφαση με πανηγυρισμούς
Στο χώρο του Πρωτοδικείου Νεάπολης είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 200 πολίτες εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους, ενώ με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου.
Είχε προηγηθεί η αγόρευση του δικηγόρου των κατηγορουμένων, Μανώλη Καλαϊτζάκη, όταν μέσα σε κλίμα συγκίνησης υπερασπίστηκε το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκονται για την προστασία του Συντάγματος, διαβάζοντας αποσπάσματα από σχετικές γνωμοδοτήσεις καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου όπως του Κώστα Χρυσόγονου αλλά και του ο ίδιου του… Ευάγγελου Βενιζέλου.    
Ο κ. Καλαϊτζάκης μίλησε για πράξη που διέπραξαν οι τέσσερις πολίτες από κοινού με εκατοντάδες άλλους, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες και τους συλλόγους που εκπροσωπούν και, εν τέλει, στην ίδια την πατρίδα!
Το ακροατήριο ξέσπασε μάλιστα σε χειροκροτήματα όταν ο κ. Καλαϊτζάκης θύμισε τους στίχους που έγραφε το 1973 ο Ιάκωβος Καμπανέλης: «Κι ο που φοβάται φωνή ν’ ακούει απ’ το λαό, σ’ έρημο τόπο ζει και βασιλεύει. Κάστρο φυλάει ερημικό κι έχει το φόβο φυλαχτό, ο που φωνή ν’ ακούει φοβάται απ’ το λαό!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!