Την παραίτησή τους από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου κατέθεσαν, την περασμένη Τετάρτη, οι σύμβουλοι Αντώνης Ανηψητάκης και Δέσποινα Καταπότη της παράταξης Το Λασίθι στην Πλώρη. Το νομαρχιακό συμβούλιο είχε προηγουμένως απορρίψει κατά πλειοψηφία το αίτημά του Αντώνη Ανηψητάκη να συζητηθεί εισήγηση που είχε υποβάλει για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» στο Λασίθι.

Ο Μακρύγιαλος αποτέλεσε επίκεντρο της εισήγησης, όπου τονίζεται ότι με τη συνολική μετάθεσή του από την επαρχία Σητείας στην επαρχία Ιεράπετρας καταργείται η ιστορικά διαμορφωμένη ισόρροπη τριπολική αποκέντρωση του νομού και υπονομεύεται η δυναμική του. Σύμφωνα με το κείμενο της εισήγησης, «η περιοχή του Δήμου Μακρύγιαλου θα μπορούσε να γίνει σημείο ενότητας και προόδου για όλο το νομό και ιδιαίτερα για τις δύο γειτονικές επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας».

Στο κείμενο της παραίτησης που υπογράφουν οι δύο σύμβουλοι αναφέρεται ακόμα ότι «ο καλλικράτειος ακρωτηριασμός της επαρχίας Σητείας, μιας διακριτής ανθρωπογεωγραφικής ενότητας, δεν αποτελεί ήττα για τη Σητεία ούτε νίκη για την Ιεράπετρα, αλλά ανοίγει μία ακόμη πληγή στο νομό Λασιθίου και προμηνύει τοπικιστικές εντάσεις, που θα τον κρατήσουν πίσω για πολλά χρόνια. Νέα φουγάρα θα υψωθούν στον Αθερινόλακκο, οι αναμονές στα λιγοστά ΤΕΙ θα σκουριάζουν, αναμένοντας εις μάτην πανωσηκώματα, κι ο δρόμος απ’ το Σεληνάρι ως τη Σητεία θα συνεχίζει στα χάλια του, αυξάνοντας μόνο τα εικονοστάσια των θυμάτων της ασφάλτου».

Ο Αντώνης Ανηψητάκης αποχαιρέτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου με τους παρακάτω στίχους του Βάρναλη και δικούς του:

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα

προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Ένα χρίσμα, μια καρέκλα,

μια φωτογραφία έστω με τον Υπουργό

να τη δείχνουμε περήφανοι στα εγγόνια μας

που θα πληρώνουν, φευ,

τα δικά μας τα καμώματα

σ’ όλη τους τη ζωή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!