«Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση στην Ένωση Λιμενεργατών και μάλιστα τις χωρίς ίχνος αλήθειας κατηγορίες περί συμφωνίας μειώσεων στις αποδοχές κατά 35%».

Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο απαντά η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ σε δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη και ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων που ελέγχει το ΠΑΜΕ, στις οποίες εμφανίζεται να έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση με μειώσεις αποδοχών 35%. Στην ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει ότι «όχι μόνο δε συμφώνησε στις μειώσεις, αλλά έχουμε παλέψει για να μην εφαρμοστούν».
Όπως αναφέρει η Ένωση, η νέα συλλογική σύμβαση είχε την έγκριση της γενικής συνέλευσης και υπογράφηκε πριν παρέλθει το διάστημα της μετενέργειας, κάτι «που θα ήταν καταστροφικό τόσο για τον κάθε συνάδελφο όσο και για τον κλάδο στο σύνολό του». Και θέτουν το ερώτημα: «Είναι ή δεν είναι προτεραιότητα σήμερα για το συνδικαλιστικό κίνημα η υπογραφή ΣΣΕ, ώστε να διασωθούν οι συλλογικοί όροι και να αποφευχθεί η ραγδαία μετατροπή των ΣΣΕ σε ατομικές συμβάσεις;».
Η ανακοίνωση, αφού ξεκαθαρίζει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμενεργατών δεν πλειοψηφεί η Αυτόνομη Παρέμβαση, ούτε άλλη συνδικαλιστική παράταξη, θέτει και μια σειρά ερωτήματα προς την πλευρά του ΠΑΜΕ. Όπως για παράδειγμα, αν στους εργασιακούς χώρους που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του έχουν υπογραφεί ΣΣΕ και με ποιους όρους και με ποιες συλλογικές συμβάσεις έχουν ανατρέψει την εφαρμογή μνημονιακών νόμων.
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Τα μαθήματα συνδικαλισμού και πάλης είναι περιττά, ειδικά όταν προέρχονται από χώρους που το μόνο που έχουν πετύχει με τις επιλογές του απομονωτισμού είναι η διάσπαση και η διαίρεση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέτοιες νοοτροπίες και λογικές μόνο χείρα βοηθείας δίνουν στον κοινό εχθρό. Πόσο, όμως, είναι αντιληπτό αυτό; Η Ένωση Λιμενεργατών θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα την κοινή δράση με τα συνδικάτα, τις συλλογικές διαδικασίες, την υπεράσπιση της συλλογικής εκπροσώπησης και κόντρα στις επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης που ισοπεδώνουν το λαό μας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!