Αρχική πολιτική Κόμμα η Ντόρα, εκκαθαρίσεις ο Σαμαράς

Κόμμα η Ντόρα, εκκαθαρίσεις ο Σαμαράς

Προσυνεδριακές και προεκλογικές διεργασίες στον δεξιό πυλώνα του δικομματισμού. Της Ελένης Λεοντίτση.

Ως ευκαιρία να ξεμπερδεύει με τα εσωκομματικά βαρίδια μεγατόνων της Ν.Δ. αλλά και με τις «συνιστώσες» της φιλελεύθερης Δεξιάς φαίνεται πως βλέπει και ο Αντώνης Σαμαράς την παρούσα συγκυρία, με την «επιλεκτική» κάθαρση να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή και την οικονομική τραγωδία της χώρας σε εξέλιξη. Το σύνθημα της έναρξης των «πολεμικών» επιχειρήσεων το έδωσε ο ίδιος ο Σαμαράς, αποκαλώντας «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» την Ντόρα Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ.
Ως «έτοιμη από καιρό» για την αναμέτρηση, η Ντόρα Μπακογιάννη άδραξε την ευκαιρία. Αφού τον κατηγόρησε ότι μετέτρεψε τη Ν.Δ. σε «απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης», έδωσε το παρασύνθημα σε όλα τα δικά της στελέχη στην περιφέρεια (κυρίως στην Κρήτη και τη Μακεδονία) να μη μετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες για το συνέδριο και να καταγγείλουν με τις εισηγήσεις τους την ηγεσία της Ν.Δ. για ασφυκτικό έλεγχο του συνεδρίου. Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν παραιτηθεί, ενώ πολλά μεσαία στελέχη μητσοτακικής επιρροής έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το κόμμα, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν κλίμα.
Όλα δείχνουν ότι ένα νέο κόμμα ετοιμάζεται στα πλευρά της Ν.Δ., με στίγμα τον άκρατο φιλελευθερισμό και με έντονο άρωμα ΔΝΤ. ΜΜΕ και ξέμπαρκοι πολιτικοί προβάρουν τους ρόλους τους, ώστε να του προσδώσουν το απαραίτητο κεντρώο προφίλ, αφού δεν αρκεί η θολή διαβεβαίωση της Ντόρας Μπακογιάννη, πως στόχος της είναι «να καλύψει το χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου».
Πολλοί διστάζουν, άλλοι δεν «ζυμώθηκαν» ακόμη… και ορισμένοι νιώθουν την ανάγκη να σπεύσουν να καλυφθούν με δημόσια διάψευση, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος δηλώνει στα ραδιόφωνα πως είναι… ακόμη ΠΑΣΟΚ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις επιστρέψει από την Κρήτη, όπου δίνει τη μάχη της «άλωσης» της οργάνωσης της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, αναχωρεί για Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, όπου θα συναντηθεί και με στελέχη του ΕΛΚ, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις διαφωνίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την καταψήφιση του Μνημονίου από τον Σαμαρά. Σε πρόσφατη, μάλιστα, συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, του καταλογίζει «λογική πολιτικού οπορτουνισμού».

ΛΑΟΣ: Χέρι χέρι με τον… Μητσοτάκη
Προς το παρόν, η έτερη «συνιστώσα» της Δεξιάς, ο ΛΑΟΣ, εξαντλεί τις πολιτικές του πιρουέτες στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και περιμένει να περισυλλέξει τον έξαλλο Κιλτίδη και ό,τι άλλο προκύψει από τη Ν.Δ. Επιδιώκει και ελπίζει σε μια κατάθεση Μητσοτάκη (πολιτικού πατέρα του Γ. Καρατζαφέρη) με την οποία ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. (!) θα χτυπήσει τον Σαμαρά και την Πολιτική Άνοιξη του ’93, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του έπεσε με τα λεφτά της Siemens. Βέβαια, από τη Ρηγίλλης, το εγχείρημα κρίνεται αμφίβολο, τη στιγμή μάλιστα που ο κόσμος το ’χει τούμπανο και η οικογένεια Μητσοτάκη κρυφό «μαράζι», που στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου βρίσκονται συνεχώς και σε περίοπτη θέση η Ντόρα και ο Κυριάκος.
Το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για επιθυμία του πατρός της να μιλήσει στην εξεταστική επιτροπή, έκανε τους «σαμαρικούς» να απαντούν για ευθεία σύνδεση των δύο «εξαπτέρυγων» και να φέρνουν στην επιφάνεια τις συναντήσεις της ευρωβουλευτίνας του ΛΑΟΣ, Νίκης Τζαβέλα (πρώην στενό περιβάλλον Μητσοτάκη), οι οποίες καταγράφονται στην ατζέντα Χριστοφοράκου. Οι κύκλοι της Μπακογιάννη, από την άλλη, σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθουν τα δύσκολα σημεία, μιλούν όλο και περισσότερο για υπόγειες διαδρομές ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Επιχείρηση «Καθαρό» Πρόσωπο
Στο ενδονεοδημοκρατικό μέτωπο, πάντως, οι «διώξεις» δίνουν την αίσθηση προμελετημένου σχεδίου πολέμου. Ξεκινώντας από τους Θοδωρή Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη –προκειμένου να πιεστεί το καραμανλικό στρατόπεδο να συνθηκολογήσει άνευ όρων ή να συρθεί πίσω από την Ντόρα… στη χειρότερη περίπτωση–, οι πιέσεις φτάνουν μέχρι την απειλή κλήσης Καραμανλή στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Μόνο έτσι ερμηνεύεται η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Κ. Τζαβάρα, –κατ’ εντολή Σαμαρά– να ζητήσει παράταση της επιτροπής για το Βατοπέδι. Το γεγονός ότι ο Καραμανλής, για άλλη μια φορά, «θέλει το χρόνο του και τον τόπο του»… ώστε να πάρει θέση εξακολουθεί να προκαλεί μια σχετική αμηχανία στα επιχειρησιακά σχέδια απογαλακτισμού της Ν.Δ. από το πρόσφατο παρελθόν.
Στη γραμμή αυτή εντάσσεται και η απόφαση της Ν.Δ. να μη φέρει αντίρρηση στην κλήτευση του πρώην υπουργού και εξαδέλφου του Κώστα Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. O Μ. Λιάπης εγκαλείται για προνομιακές συμβάσεις με τη Siemens στα υπουργεία Μεταφορών και Πολιτισμού, από τα οποία πέρασε.
Η αποκαθήλωση καραμανλικών, σε επίπεδο μεσαίων στελεχών του κομματικού μηχανισμού, σε τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές στις πρόσφατες εκλογές ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση για τη Ρηγίλλης. Τα δύσκολα έπονται στο συνέδριο (25-27 Ιουνίου), όπου ο Σαμαράς ετοιμάζει «καρατομήσεις» στελεχών της διακυβέρνησης Καραμανλή. Οι έτσι κι αλλιώς τελειωμένοι πολιτικά Σιούφας και Παυλόπουλος φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που συγκεντρώνουν τα «προσόντα» που αναζητεί η ηγεσία της Ν.Δ., ώστε να ξεκινήσει την επιχείρηση «Καθαρό» Πρόσωπο.

Άλλοι φεύγουν… άλλοι μένουν
Η άγρια κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Κώστα Κιλτίδη (πιστού βουλευτή της Ντόρας αλλά με μεγάλες συμπάθειες στον ΛΑΟΣ) και Αλέξανδρου Κοντού για το Βατοπέδι απλώνει την καραμπόλα μεταξύ των «ανεπιθύμητων» στη Ρηγίλλης (Κοντός, Μπασιάκος, Δούκας, Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Αγγέλου κ.λπ.) και διευκολύνει τα σχέδια Σαμαρά για την έξοδό τους και τη χρέωσή τους στα στρατόπεδα των αντιπάλων. Άλλωστε, ο Κιλτίδης προανήγγειλε την ανεξαρτητοποίησή του! Αναμένεται να προσχωρήσει, την κατάλληλη στιγμή, είτε στο σχεδιαζόμενο κόμμα της Ντόρας ή στον έτοιμο ΛΑΟΣ.
Καταγράφεται, πάντως, ότι προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, που μέχρι πρόσφατα συγκαταλέγονταν στο στενό περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, τώρα δείχνουν να επιθυμούν τη «σιγουριά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι Χατζηδάκης, Δένδιας, Παπαθανασίου, ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν στη Ρηγίλλης, η οποία θεωρεί πως υπερέχει ιδεολογικά απέναντι σε έναν Καρατζαφέρη πότε υπερπατριώτη, πότε δεξιό, πότε κρατικιστή, ή με μια Ντόρα «ούλτρα φιλελεύθερη», υπέρ του ΔΝΤ και με την αχλή του ξεπεσμένου λεγόμενου μεσαίου χώρου να την περιβάλλει.
Το μόνο βέβαιο είναι πως από τη μάχη που έχει ξεκινήσει στο δεξιό πυλώνα του δικομματισμού, ενόψει του συνεδρίου τον Ιούνιο και των εκλογών το φθινόπωρο, τίποτα δεν θα θυμίζει τις «καλές» εποχές, όπου όλοι μαζί συναντιόνταν στους προθάλαμους των επιχειρηματιών και στα μεγάλα πάρτι, για να μοιράσουν… αντίπαλους ρόλους. Τώρα κρίνεται η πολιτική επιβίωση όλων!

 

Σχόλια

Exit mobile version