«Βουλιάζει» η κοινωνική πολιτική των εφοπλιστών

Για ακόμα μία φορά η κρίση χρησιμεύει ως πρόσχημα για την περιστολή κοινωνικών παροχών ειδικά προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Σειρά αυτή τη φορά έχουν οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι οι οποίοι ως σήμερα είχαν έκπτωση 50% στα εισιτήρια καμπίνας στις ναυτιλιακές εταιρίες. Ωστόσο, με τη νέα εμπορική πολιτική επιβατών, η οποία ισχύει από 1η Νοεμβρίου, η έκπτωση αυτή καταργήθηκε και περιορίστηκε μόνο για τα εισιτήρια καταστρώματος (όχι με καμπίνες).
Η αντίδραση των συλλόγων πολυτέκνων και τριτέκνων, ειδικά από τη νησιωτική Ελλάδα, ήταν άμεση ενώ το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις βουλευτών. Οι σύλλογοι πολυτέκνων τονίζουν πως το συγκεκριμένο προνόμιο είναι νομικά κατοχυρωμένο και αποτελεί σημαντική ανάσα για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.
Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις στην Κρήτη καθώς οι εκπτώσεις στα εισιτήρια καμπίνας έχουν ιδιαίτερη σημασία για πολύωρα ταξίδια και η κατάργησή τους στερεί από τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών τη δυνατότητα να ταξιδεύουν αξιοπρεπώς. Χωρίς την έκπτωση καθίσταται απαγορευτικό σε μια πολυμελή οικογένεια να ταξιδέψει με κρεβάτια σε δρομολόγια που γίνονται στο σύνολό τους νύχτα (Ηράκλειο – Πειραιάς και Χανιά – Πειραιάς) και στην ουσία στέλνονται στους καναπέδες του πλοίου ή σε στρωματσάδες με sleeping bags. Στις συγκεκριμένες διαδρομές και με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την εταιρία κάθε κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα κοστίζει περίπου 65 ευρώ στην απλή διαδρομή. Θεωρητικά αν μία εξαμελής οικογένεια θέλει να ταξιδέψει σε καμπίνα από το Ηράκλειο στον Πειραιά με επιστροφή θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 780 ευρώ, ενώ με την έκπτωση που ίσχυε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα χρειαζόταν ακριβώς τα μισά χρήματα.Στο Ηράκλειο οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους τρίτεκνους οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική διανομή συσσιτίου στην Πλατεία Ελευθερίας διαμαρτυρόμενοι για τα χαράτσια και τα άδικα μέτρα, ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιριών αλλά και του αστικού ΚΤΕΛ, η διοίκηση του οποίου επίσης κατάργησε τις εκπτώσεις για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το Ηράκλειο με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό να δώσει την κατάλληλη λύση ώστε οι διοικήσεις των ναυτιλιακών εταιριών της Κρήτης να αναθεωρήσουν άμεσα τη νέα εμπορική πολιτική επιβατών.

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!