Οι τοπικοί «πράσινοι» λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του λιμανιού, θέση που έχει διαμορφωθεί από το 1999, χωρίς ποτέ όμως να έρθουν σε ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη.

Κάτω από άλλες συνθήκες η απόφαση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη να πουν «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του λιμανιού της πόλης θα μπορούσε να είναι μία πρώτη είδηση. Όμως δεν είναι ούτε πρώτη και μάλλον ούτε και δεύτερη, καθώς δεν αποτελεί ούτε καν είδηση! Το τοπικό ΠΑΣΟΚ (που ήταν με τον Άκη στην αναμέτρηση Τσοχατζόπουλου – Σημίτη και με τον Μπένι στην αναμέτρηση Βενιζέλου – Παπανδρέου) έχει σαφή και ξεκάθαρη στάση απέναντι στο θέμα της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ εδώ και 12 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι δύο κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις της πόλης έγιναν ανώνυμες εταιρίες ώστε να ξεκινήσει και γι’ αυτές το νεοφιλελεύθερο ταξίδι στο Χρηματιστήριο Αξιών της πρωτεύουσας. Την ανανέωση των αποφάσεων για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα του ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ ζήτησαν και πήραν οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Κώστας Μαριόγλου, και στον ΟΛΘ, Γιώργος Σπανόπουλος, και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, όλοι τους στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, συνδικαλιστής και αυτός στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών, δεν είχε κανέναν λόγο να τους την αρνηθεί. Μέχρις εδώ όλα καλά.
Αυτή η κάθετη αντίθεση των τοπικών «πράσινων» με τις ιδιωτικοποιήσεις είτε τότε με την κυβέρνηση Σημίτη, είτε τώρα με την κυβέρνηση Παπανδρέου και τρόικας, δεν έφερε και ούτε τώρα δείχνει να φέρνει τα πράγματα σε μία σοβαρή πολιτική ρήξη. Σε σχέση με το παρελθόν, τώρα στο χρεοκρατικό παρόν υπάρχουν βέβαια περισσότεροι μέσα στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που σκέπτονται (αρκετοί φωναχτά) πως θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα προς τα αριστερά, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όπου και να βγάλει. Ακόμα όμως κι έτσι, κρίση στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει.  Όσον αφορά κάποιες παρασκηνιακές (και όχι μόνο) κινήσεις στο τοπικό στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών», αυτές μάλλον αποσκοπούν στην εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει στη λαϊκή βάση των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, και το πιθανότερο είναι να καταλήξουν στην πεπατημένη: «Ο Παπανδρέου είναι εντάξει, οι συνεργάτες του είναι για απόσυρση». Και στην τελική, αν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις, μπορούν να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Για να δούμε…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!