Διαχρονικά χαρίζει χρήμα η Πολιτεία στις ΠΑΕ εις βάρος του ποδοσφαίρου και της οικονομίας.

Του Κωνσταντίνου Σταυρουλάκη.

Η πορεία του Ελληνικού ποδοσφαίρου (ενίοτε και του μπάσκετ) μάλλον περιγράφεται με τον τίτλο γνωστού άσματος «Ιστορία μου, αμαρτία μου». Υπεύθυνοι; Οι «γνωστοί- άγνωστοι»: Υπουργοί οικονομικών και πολιτισμού, υφυπουργοί αθλητισμού και οι «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» σε συνεργασία βέβαια με διάφορους εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες ή και νονούς της νύχτας που είχαν και έχουν στα χέρια τους τις ΠΑΕ.
Η ιστορία της σχέσης πάθους των ΠΑΕ με τα κρατικά ταμεία ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 90. Τότε, υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση του επίτιμου είναι ο Στέφανος Μάνος, γνωστός σήμερα για το μένος του εναντία στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και υπέρ των μεγάλων θυσιών που οφείλουν να κάνουν οι Έλληνες για να σωθεί η χώρα. Το 1992 εισάγει 3 ειδικά άρθρα στον Νόμο 2021, που ρύθμιζε πιστώσεις για αρχαιολογικά έργα (!) και με τα οποία η ΠΑΕ Ολυμπιακός απαλλάσσεται από το πρόβλημα Κοσκωτά- Τράπεζας Κρήτης και φυσικά το δημόσιο απαλλάσσεται από έσοδα 3ων δισεκατομμυρίων δρχ. Λίγο αργότερα τον Αύγουστο του 1993 η κυβέρνηση του επίτιμου έδωσε το δικαίωμα στις ΠΑΕ, που χρωστούν 24 δισεκατομμύρια δραχμές, να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 90 δόσεις!

Στα χρόνια του εκσυγχρονισμού
Καθώς λοιπόν πέρασαν τα χρόνια και ήρθε η εποχή του εκσυγχρονισμού, το 1996 η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να εκσυγχρονίσει και το ποδόσφαιρο. Με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις μειώνει δραστικά τα χρέη των ΠΑΕ στα 5,8 δισεκατομμύρια δραχμές οι οποίες φυσικά δεν πληρώνουν ούτε αυτά!
Το 2001 στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη και πριν δοθεί το θαμπό δαχτυλίδι, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με τη ψήφιση του νόμου 2947 ρυθμίζει τις οφειλές έξι ΚΑΕ και πέντε ΠΑΕ που όλες μαζί χρωστούσαν –είτε στο Δημόσιο είτε σε τρίτους– 50,7 εκατ. ευρώ πληρώνοντας μόλις το 2,3% αυτών.
Περνάει ο καιρός κι όπως και στην υπόλοιπη χώρα έρχεται η εποχή της μεταρρύθμισης. ΑΕΚ, Άρης και ΟΦΗ εκμεταλλευόμενοι το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 μπαίνουν σε μία νέα επιχειρηματική περίοδο με μία τεράστια έκπτωση των χρεών τους και φυσικά το δημόσιο ζημιώνεται εκ νέου.
Το ελληνικό κράτος παραιτείται των 90,5 εκατ. ευρώ που του χρωστούσε η ΑΕΚ, ο Άρης καταβάλει μόλις το 28,6% κι ο ΟΦΗ το 7,5% των χρημάτων που όφειλαν στο Ελληνικό δημόσιο.
Κι επειδή το Βατοπαίδι δεν ήταν σκάνδαλο, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή έπεσε για λόγους αισθητικής, φτάνουμε στην εποχή του Παπανδρέου του νεότερου και του ΔΝΤ. Τον περασμένο Μάρτιο κι ενώ μόλις η κυβέρνηση έχει αποφασίσει περικοπές παντού, αποκαλύπτεται πως τα χρέη των ΠΑΕ προς τα κρατικά ταμεία ανέρχονται στα 242,8 εκατ. ευρώ! Η κυβέρνηση λοιπόν αποφασίζει να τρίξει τα δόντια στις επιχειρήσεις ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος και να τις αντιμετωπίσει όπως τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού και γι’ αυτό μέσω του ΟΠΑΠ χορηγεί σε αυτές 25 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον για τη διαφήμιση του οργανισμού στις φανέλες των ομάδων, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφει νέα συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και τη Λίγκα που θα αποφέρει στις ΠΑΕ άλλα 78 εκατ. ευρώ! Παράλληλα η ΕΡΤ συνεχίζει το τηλεοπτικό της συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και του δίνει περίπου 8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως είναι φυσικό όμως οι εταιρίες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες κι έτσι απαίτησαν σε συνάντηση τους με κυβερνητικούς παράγοντες 10% επί του τζίρου που κάνουν οι ελληνικοί αγώνες στο Στοίχημα αλλά και κατάργηση του 10% των τηλεοπτικών εσόδων που αποδίδουν οι ΠΑΕ στην αστυνομία.
Από τα παραπάνω, βλέπουμε δύο πράγματα. Πρώτον, πως επιτέλους οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου δικαιώνονται και πως πράγματι λεφτά υπάρχουν! Δεύτερον, πως οι δηλώσεις του Πάγκαλου δεν δικαιώνονται αφού μάλλον τα λεφτά ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε, ούτε όλοι μαζί τα χαρίσαμε!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!