Κατάργηση 1.800 θέσεων δασκάλων στην Αττική

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, την περασμένη Τετάρτη (10/4) εκπαιδευτικοί και γονείς έδωσαν μια πρώτη απάντηση στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση μεγάλου αριθμού οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, με ένα λογιστικό τρόπο το υπουργείο σε έγγραφό του διαιρεί το σύνολο των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας διά 25, που είναι το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα με το νόμο, και συμπεραίνει ότι «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Και κάλεσε την περασμένη εβδομάδα όλους τους διευθυντές να απολογηθούν γι’ αυτή την… απόκλιση από την οργανικότητα.
Έτσι, μόνο στην Αττική υπολογίζεται ότι θα καταργηθούν 1.800 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και αντίστοιχος αριθμός τμημάτων θα πρέπει να συμπτυχθούν. Αυτό σημαίνει ότι, με μιας, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί χάνουν την οργανική τους θέση και κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι και ενδεχόμενα με τον πέλεκυ της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους. Πρώτα θύματα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αφού η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα τους αφήσει εκτός εργασίας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τη δραστική συρρίκνωση θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που εμφανίζεται ως ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης αυτή την περίοδο. Ο χώρος της εκπαίδευσης εμφανίζεται, έτσι, ως πεδίο άντλησης χιλιάδων απολύσεων για να συμπληρωθεί ο αριθμός-στόχος των 20.000 απολύσεων μέσα στο 2013.

Ανάστατοι γονείς και εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς είναι ανάστατοι, αφού μια τέτοια απόφαση δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο στις σχολικές αίθουσες. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο κάθε εκπαιδευτικός αντιστοιχεί σε ένα τμήμα. Αν αυτό το τμήμα έχει λιγότερους μαθητές από 25, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε οι μαθητές να ενταχθούν σε άλλα τμήματα μέχρι αυτά να συμπληρώσουν το… μαγικό αριθμό 25. Όσοι μαθητές «περισσέψουν» θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη σχολική στέγη στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτό τον εντελώς αντιπαιδαγωγικό τρόπο ελπίζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου να παρουσιάσουν περίσσεια θέσεων εργασίας και σχολικών αιθουσών, τη στιγμή που είναι γνωστό σε όσους έχουν στοιχειώδη σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση ότι υπάρχουν σχολεία, όπου δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σήμερα οι απαιτούμενοι δάσκαλοι.
Σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονείς οργανώνουν ήδη νέο συλλαλητήριο την Τρίτη, 16 Απριλίου, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!