Αρχική πολιτική γνώμη: Κουπόνια με… τεχνογνωσία Siemens

γνώμη: Κουπόνια με… τεχνογνωσία Siemens

Nομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες. Τoυ Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων αλλά και των σχημάτων και υποψήφιων, στις τοπικές εκλογές, που ετοιμάζεται, αποτελεί –υποτίθεται– προσπάθεια περιορισμού του «μαύρου» χρήματος που καταλήγει στα ταμεία των κομμάτων και διαφάνειας της χρηματοδότησης των υποψήφιων.
Ο κ. Ραγκούσης συνάρτησε τη μεταρρύθμιση με το νέο εκλογικό νόμο, που διασπά τις εκλογικές περιφέρειες σε μονοεδρικές και ένα ποσοστό θα είναι από την Επικράτεια, με λίστα της αρεσκείας του προέδρου.
Αφού το παλιό νομικό πλαίσιο δεν απέτρεψε τη διαπλοκή, το νέο νομοσχέδιο φέρνει ορισμένες… πρωτοτυπίες: Οι εισφορές προς τους υποψήφιους θα γίνονται από φυσικά πρόσωπα, θα είναι δηλαδή ονομαστικές και κατατεθειμένες σε τράπεζα. Τα ποσά των δαπανών θα περνούν, επίσης, από τραπεζικούς λογαριασμούς – το ύψος της εισφοράς δεν θα υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ κατά έτος. Καταργούνται τα «ανώνυμα» κουπόνια και η ενίσχυση των υποψήφιων από τα κόμματα. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος συνδυασμός ή υποψήφιος θελήσει να τηρήσει το εν λόγω πλαίσιο, σημαίνει πως έχει χρηματοδότες. Καταργείται, έτσι, η δυνατότητα να υπάρχουν υποψήφιοι χωρίς οικονομική επιφάνεια ή στηριγμένοι στην οικονομική καμπάνια των 5, 10, 20 ευρώ με κουπόνια.
Θα αισθανόμαστε… παράνομοι όσοι με αυτόν τον τρόπο λύναμε τα οικονομικά προβλήματα για τα παράβολα, τις αφίσες, το εκλογικό κέντρο. Αντίθετα, το «μαύρο» χρήμα των επιχειρήσεων ξεπερνά πάντα τα εμπόδια, προκειμένου να εξαγοράσει πολιτικούς φίλους. Εξάλλου, τα εκατομμύρια που έφταναν από τη Siemens και αλλού στα ταμεία των κομμάτων ακολούθησαν τη… νομιμοποιητική διαδρομή, ενώ ακόμη και η εγγραφή μελών στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ είχε, προηγουμένως, εξασφαλίσει χρηματοδότες για τα 5 και 10 ευρώ της κάρτας-μέλους…
Το επιχείρημα περί «διαφάνειας», «κάθαρσης» κ.λπ. είναι προσχηματικό. Είναι τόσο βαθιά βουτηγμένοι στα… σκατά, που το νομοσχέδιο δεν κάνει ούτε για φύλλο συκής. Περισσότερο ενοχλητική είναι η πολιτική που στέλνει τρελά κέρδη, νομοτύπως, στα ταμεία των επιχειρήσεων και των ομολογιούχων. Κάτι που φαίνεται χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουμε τις αδιαφανείς σχέσεις του Τσουκάτου και του Μαντέλη ή του κάθε ταμία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Τέλος, τα κόμματα, αν και επιχορηγούμενα, χρωστούν στις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – καμία σχέση δεν έχει αυτό με την τροφοδοσία των τραπεζών με δισ… Μήπως, άλλωστε, ανησυχεί κανένας για το εύρωστο των κομματικών ταμείων; Εμείς θα βρούμε τρόπο να αντεπεξέλθουμε, παρά τα προσκόμματα περί κουπονιών και ονομαστικοποιήσεις. Εσείς θα βρείτε τρόπο να πείσετε για τις προθέσεις σας, όταν «κόβετε» τις συντάξεις για να πληρώσετε αυτούς που σας «σπρώχνουν» εκατομμύρια κάτω από το τραπέζι;

* Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση-Μαχόμενη Αχαΐα».

 

Σχόλια

Exit mobile version