Την οδό του συντονισμού και του κοινού αγώνα με το κίνημα των πολιτών «Δεν Πληρώνω» επιλέγουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, κορυφώνοντας τον αγώνα τους κατά της εφαρμογής του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αποδομεί πλήρως τη δημόσια μορφή των μέσων μεταφοράς.

Αυτό προέκυψε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι των σωματείων Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι τάσσονται αλληλέγγυοι με το κίνηµα «Δεν πληρώνω», επισημαίνοντας ότι «δεν απηχεί µια κοινωνία τζαµπατζήδων, αλλά τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις που πλήττονται από τις υπέρογκες αυξήσεις». Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ακόμη μια φορά ότι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της τιµής του εισιτηρίου στο 1 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες παρουσιάζοντας μια σειρά οικονομικά στοιχεία, απέδειξαν πως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει την επόμενη Τρίτη η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της τρόικας, παρά το γεγονός ότι ευαγγελίζεται την εξυγίανση των δημόσιων συγκοινωνιών, ουσιαστικά θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, ενώ επεσήμαναν πως παρά την κατασυκοφάντησή τους από την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και τα ΜΜΕ, δεν είναι αντίθετοι σε αλλαγές στη λειτουργία των φορέων συγκοινωνιών, καθώς οι ίδιοι έχουν καταθέσει επιστημονικά επεξεργασμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Δήλωσαν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, παρότι, όπως είπαν «δεν παραγνωρίζουμε το κόστος των κινητοποιήσεων. Στο δύσκολο όμως αυτό αγώνα έχουμε ανάγκη την κατανόηση και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, αφού το διακύβευμα είναι κοινό και αφορά όλους μας». Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι σε συνεργασία με το κίνημα πολιτών, παλεύουν για πραγματικά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες προσιτές σε όλους, για εργασιακή αξιοπρέπεια και προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης συλλογικής αυτονομίας.

Κάλεσμα πανεργατικής κινητοποίησης στις 15/2 από το ΕΚΑ
Στο πλευρά των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, τίθεται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που συγκάλεσε την προηγούμενη Τετάρτη σύσκεψη με όλα τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, δηλώνοντας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του προς τον αγώνα τους. Το Δ.Σ. του ΕΚΑ επεσήμανε πως από το νέο νομοσχέδιο που επιφέρει υποβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου λόγω της περικοπής δρομολογίων, υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων, περιβαλλοντική –τελικά- υποβάθμιση από την αύξηση χρήσης των Ι.Χ., πλήττονται άμεσα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικώς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, που κατά πλειοψηφία χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.
Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑ αναγνώρισαν ότι με το νέο ν/σ οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πλήττονται από δραματικές περικοπές των αποδοχών τους και ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού.
Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο αγώνας για:
– Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες προς όφελος των πολιτών
– Φθηνό εισιτήριο για τους χρήστες των ΜΜΜ
– Αξιόπιστες και ποιοτικές μετακινήσεις με πύκνωση δρομολογίων και αναδιάρθρωση γραμμών προς όφελος του επιβατικού κοινού.
Το ΕΚΑ συμπαραστεκόμενο εμπράκτως στα σωματεία των συγκοινωνιών, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας σε Παναττική 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου από τις 12.00 έως τις 16.00 μ.μ., όταν δηλαδή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας στις αστικές συγκοινωνίες δεν είναι αγώνας μόνο των εργαζομένων, αλλά αγώνας όλης της κοινωνίας!

Μαίρη Ευθυμιάτου
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!