Διώχνουν μόνιμους και ανακυκλώνουν άνεργους

Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση οργανώνει ένα τεράστιο πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, ωθώντας στην έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους, εξαγγέλλει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με προσωρινή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία για μακροχρόνια άνεργους.
Η εξαγγελία του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας έγινε από έξι υπουργεία και αφορά θέσεις εργασίας σε δήμους, στην εκπαίδευση, στο σύστημα Υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ΚΕΠ, τα δικαστήρια και αλλού. Θα απορροφήσει 50.000 μακροχρόνια ανέργους και όπως ανακοινώθηκε θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Τα προγράμματα αυτά δεν θα ξεπερνούν τους πέντε μήνες απασχόλησης, με εξαίρεση την εκπαίδευση, όπου «δύναται» να φθάσουν και τους εξίμισι μήνες. Όσον αφορά την αμοιβή προβλέπεται να είναι η κατώτερη του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, την προϋπηρεσία, τα προσόντα των ανέργων.

«Έχει εφαρμοστεί και στη… Λετονία»
Την πατρότητα αυτού του προγράμματος διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ και θυμίζουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει παιχτεί ένα σίριαλ με την προώθησή του από το συγκυβερνών κόμμα και τις κοινοτικές «επιφυλάξεις». Πάντως, στέλεχος των κοινοτικών υπηρεσιών που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος, εξήρε την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, το οποίο όπως είπε έχει εφαρμοστεί και στη… Λετονία.
Με την προώθηση αυτού του ευέλικτου προγράμματος εργασίας, πρακτικά η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε μια σειρά τομείς. Κι ενώ κατά εκατοντάδες οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών τίθενται σε διαθεσιμότητα, την ίδια στιγμή θα προσληφθούν μακροχρόνια άνεργοι. Στην ουσία εκτυλίσσεται ένα σχέδιο υποκατάστασης της μόνιμης απασχόλησης με προσωρινή, απάλειψη κάθε εργασιακού δικαιώματος που προέρχεται από προϋπηρεσία και μισθολογικά κλιμάκια και μόνιμης κινητικότητας εργαζομένων, οι οποίοι θα εναλλάσσονται στο ρόλο του ανέργου και του «ωφελούμενου» τέτοιων προγραμμάτων.
Παράλληλα, μέσω ΟΑΕΔ και με κονδύλια που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε ίδρυση νέων θέσεων εργασίας, θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις οποίες σταθερά περικόπτονται δαπάνες.

Μισθός σαν επίδομα ανεργίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθαρός μηνιαίος μισθός για έναν «ωφελούμενο» της κοινωφελούς εργασίας άνω των 25 ετών είναι 490 ευρώ (ενώ το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ) και για τους κάτω των 25 ετών 427 ευρώ (μόλις 67 ευρώ πάνω από το επίδομα ανεργίας). Αν υπολογίσουμε ότι από τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μόνο το 17% λαμβάνουν επίδομα ανεργίας καταλαβαίνουμε ότι το «μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα για την υποστήριξη της ανεργίας», μάλλον είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης.
Να θυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για καμιά «καινοτομία» αφού προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν τρέξει τα τελευταία δυο χρόνια. Μάλιστα, στην προηγούμενη εκδοχή τους χιλιάδες άνεργοι υπέστησαν αισχρή εκμετάλλευση από τις λεγόμενες ΜΚΟ, που τους άφηναν απλήρωτους, ενώ μετά τη λήξη τους πολλοί από αυτούς απώλεσαν «δικαιώματα» που είχαν ως μακροχρόνια άνεργοι.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!