Αναμένονται τα χειρότερα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν.
Του Μάριου Διονέλλη.

Περίπου δωδεκάμισι χιλιάδες άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας μέσα σε έναν μόλις μήνα, και μάλιστα σε έναν από τους πιο «τουριστικούς» μήνες όπως είναι ο Ιούλιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο έφτασαν τους 699.658, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο εργάζονταν 129.916 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν.

Ο τουρισμός αυξάνει την ανεργία…
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες ο μήνας Ιούλιος είναι από τους πιο «παραγωγικούς» καθώς βρίσκεται σε κορύφωση ο τουρισμός και συνεπώς η εργασία ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, φέτος, και παρά τη θετική χρονιά που προδιαγράφεται ως προς τις αφίξεις, οι θέσεις εργασίας μειώνονται ακόμα και σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου μόνο σε ένα μήνα έμειναν χωρίς δουλειά 1.045 άνθρωποι.
Αποτελεί ερωτηματικό το πώς εξυπηρετούνται οι αποδεδειγμένα περισσότεροι φετινοί επισκέπτες από λιγότερους εργαζόμενους, με την απάντηση να βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στις καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το κόλπο της μετάκλησης «εκπαιδευομένων» από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι στελεχώνουν τις μεγάλες τουριστικές μονάδες χωρίς τις προβλεπόμενες αποδοχές.
Με αυτά τα δεδομένα προδιαγράφεται εφιαλτική η εικόνα της ανεργίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε λήγουν οι εποχιακές συμβάσεις του τουρισμού αλλά και άλλων κλάδων όπως οι εποχικοί πυροσβέστες, οι ναυαγοσώστες κ.λπ. Οι παραδοσιακές ουρές που καλύπτουν ολόκληρα τετράγωνα γύρω από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κάθε φθινόπωρο αναμένονται και φέτος και προοιωνίζονται πρωτόγνωρα νούμερα και στατιστικά στοιχεία αλλά και απόγνωση σε μια χώρα που δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι…

Περισσότεροι οι άνεργοι από όσους δουλεύουν
Συνολικά, για τη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων οφείλεται κυρίως στο ραγδαίο περιορισμό των προσλήψεων (κατά 19,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) ενώ η ροή προς τις λίστες της ανεργίας ανακόπηκε ελαφρά από τη μείωση των απολύσεων σε σχέση με τον Ιούνιο. Ήδη από τον Ιούνιο η ζυγαριά της ανεργίας στη χώρα φαίνεται να έχει πάρει την κάτω βόλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από το μισό (46,1%) του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Παρά το τεράστιο νούμερο των ανθρώπων που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μόνο τρεις στους δέκα (205.534) λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, χωρίς ασφαλώς να προσμετρώνται και οι χιλιάδες «κρυφοί» άνεργοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν καν γραφτεί στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Θύματα οι γυναίκες και οι παραγωγικές ηλικίες
Για ακόμα μία φορά θύματα της ανεργίας είναι κυρίως οι γυναίκες (ποσοστό 58,70%) ενώ στην παραγωγική ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 54 ετών αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό (62,70%) των εγγεγραμμένων ανέργων με τους νέους ανθρώπους (κάτω των 30) να καταλαμβάνουν το 28,09% των καταλόγων ανέργων του ΟΑΕΔ. Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι (45,21%) ενώ χωρίς δουλειά παραμένει και το 18% των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ελληνική υπηκοότητα έχει το 93,05% των εγγεγραμμένων ανέργων ενώ υπήκοοι τρίτων χωρών είναι το 5,68%.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!