Οι Αργεντίνοι οργανώνονται και λένε Όχι στους διεθνείς τοκογλύφους

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η Ημέρα δράσης ενάντια στην πληρωμή του εξωτερικού χρέους, σε πολλές πόλεις της Αργεντινής.

Η κινητοποίηση ήταν το επιστέγασμα μιας καμπάνιας που πραγματοποιήθηκε μετά από τη σύσταση μιας πρωτοβουλίας στην οποία μετέχουν πολλές δυνάμεις της αριστεράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και διατομεακές επιτροπές διαφόρων πολιτειών. Οι τελευταίες είναι λαϊκά όργανα συντονισμού που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων και συγκεντρώνουν κάθε μία το σύνολο των επιτροπών εργαζομένων, ανέργων, αγροτών, φοιτητών, φτωχών, καταληψιών γης κ.ά., που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιφέρεια.

Όπως αναφέρουν στην κοινή πλατφόρμα στην οποία συμφώνησαν δεκάδες κόμματα και επιτροπές, το εξωτερικό χρέος θεωρείται μια ληστρική πράξη που την τροφοδότησαν οι απανωτές «επαναδιαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του» και οδήγησαν στη γιγάντωσή του, αφού οι τοπικές ελίτ είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν κάνουν τίποτα στην κατεύθυνση της ακύρωσης του εξωτερικού χρέους.

Οι διεθνείς τοκογλύφοι δεκάδες χρόνια τώρα, από την εποχή της χούντας του Βιντέλα, φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα μια μεγάλη χώρα που είχε όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε μια χώρα που παράγει τεράστιες ποσότητες τροφίμων ο λαός καταδικάζεται να πεινάει! Την ίδια στιγμή οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων θεωρούν πως τα λεφτά του λαού που δίνονται για την εξυπηρέτηση του ληστρικού εξωτερικού χρέους πρέπει να δοθούν για τις ανάγκες του ίδιου του λαού: διατροφή, εργασία, υγεία, εκπαίδευση, συντάξεις.

«Γι’ αυτό συμφωνήσαμε να οργανωθούμε όσο πιο πλατιά κι ενωτικά γίνεται σε επίπεδο βάσης, για να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στο εξωτερικό χρέος. Αυτός είναι ένας χώρος ανοιχτός και δημοκρατικός για να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι και οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που υπερασπίζονται το εθνικό και λαϊκό συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα των διεθνών τραπεζών και των ντόπιων συνεταίρων τους».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «για να πληρώσει τους τόκους η κυβέρνηση βάζει χέρι σε όποιο ταμείο βρήκε μπροστά της, ξεκινώντας από τα επαρχιακά ταμεία και τα ταμεία συντάξεων. Σήμερα, πάνω από 20 επαρχίες βρίσκονται στο κόκκινο και στα πρόθυρα να εξαντληθούν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Την ίδια στιγμή, συνταξιούχοι κι εργάτες βλέπουν το εισόδημά τους να εξατμίζεται από τον πληθωρισμό.

»Προτείνουμε τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής που να αποτελείται από πρόσωπα με άμεμπτο ιστορικό και να συμμετέχουν λαϊκές οργανώσεις. Αυτή η επιτροπή θα διερευνήσει την απάτη του εξωτερικού χρέους και θα καθορίσει τις ευθύνες των δημόσιων κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι, αντί να υπερασπίζονται το λαϊκό συμφέρον, λειτούργησαν στην υπηρεσία της διεθνούς χρηματοοικονομικής εξουσίας συμπεριλαμβανομένων των ληστρικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

»Απαιτούμε να τεθούν σε εφαρμογή νομικοί μηχανισμοί για την ανάκτηση της εκποιημένης δημόσιας περιουσίας και οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αστικές και ποινικές. Όλα αυτά είναι αναγκαία και δυνατά και το σπάσιμο του αιώνιου χρέους μπορεί να γίνει αληθινή αιτία εθνικής και λαϊκής ενότητας.

»Για να προχωρήσουν στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται στοιχειώδη μέτρα αλλαγής όπως -ανάμεσα σε άλλα- η εθνικοποίηση τραπεζών, το εξωτερικό εμπόριο, ο έλεγχος συναλλάγματος και η απαγόρευση εκροής κεφαλαίων.

»Απαιτούμε από τις CGT και CTA και καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικές κινήσεις να τοποθετηθούν δημόσια ενάντια στο εξωτερικό χρέος.

»Συνοψίζοντας, το να πληρώσουμε αυτό το καταραμένο χρέος σημαίνει περισσότερη υποτέλεια, πείνα, αρρώστια και θάνατο.

»Να επιστραφούν τα λεφτά του λαού στο λαό, σε εργασία, μισθούς και συντάξεις, δημόσια έργα, στέγαση, υγεία και παιδεία».

Την κοινή πλατφόρμα μεταξύ άλλων υπογράφουν: Ένωση Οικογενειών Εξαφανισμένων Αγωνιστών, Κέντρο Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαχητικό Ταξικό Ρεύμα, Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Φοιτητικό Ρεύμα, Κίνημα Ανέργων Εργατών, Συσπείρωση Μπλόκων Αυτοκινητόδρομων, Κίνημα Λαϊκών Συνελεύσεων, Πατριωτικό Λαϊκό Φόρουμ, Μέτωπο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Πολυτομεακή Οργάνωση Ενάντια στο Χρέος, Κίνημα Περονιστικών Οργανώσεων, Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Εργαζομένων για το Σοσιαλισμό, Εργατικό Κόμμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!