Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα

Ένα πρώτο, στην πραγματικότητα μικρό, ενδεχομένως όμως σημαντικό βήμα, για την κοινή δράση πολιτικών δυνάμεων από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς έγινε με τη δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης για τα χαράτσια. Σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών χώρων κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και, μάλιστα, καταλήγουν σε μια δήλωση.
Και μόνο τις υπογραφές να διαβάσει κανείς καταλαβαίνει ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Άλλωστε η συζήτηση που έγινε, αντιμετώπισε γενικότερα το ζήτημα της μετωπικής σύγκλισης. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη. Αλλά και μόνο ότι άνοιξε αυτή η συζήτηση είναι κι αυτό κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Μάλιστα συνεχίζεται η διερεύνηση και είναι άξιο αναφοράς ότι από πλευράς ΝΑΡ προτάθηκε να υπάρξει μια διαδικασία διαλόγου πάνω σε κομβικά ζητήματα.
Παρ’ όλα αυτά η απόσταση από τις ανάγκες και τα καθήκοντα που θέτει η ίδια η διαθεσιμότητα του λαού είναι μεγάλη. Και είναι αμφίβολο αν τα πράγματα θα εξελιχθούν με βάση τις ισορροπίες της Αριστεράς, η οποία στη γενική της εικόνα συμπεριφέρεται σα να έχει άπειρο χρόνο στη διάθεση της.
Η πρωτοβουλία αυτή θα κριθεί από το αν από τα λόγια θα περάσουμε στην πράξη. Δηλαδή αν έμπρακτα οι δυνάμεις της Αριστεράς θα δώσουν τη μάχη μαζί με το λαό. Εκεί είναι η μεγάλη υστέρηση σήμερα. Πολλά λόγια, μεγάλη σημασία στις διατυπώσεις και τις εκφράσεις, λίγα πράγματα στην πράξη –τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Είναι σημαντικό ότι η κοινή δήλωση αποπνέει μια αποφασιστικότητα. Επίσης το ότι καλεί σε μία και κοινή επιτροπή σε κάθε γειτονιά. Παράλληλα εντάσσει το «Δεν πληρώνω» στην κατεύθυνση της ανατροπής της κυβέρνησης και όλου του ειδικού καθεστώτος που έχει διαμορφωθεί. Αξιοσημείωτη και η αναφορά στο σταμάτημα των πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές.
Βέβαια δεν υπογράφουν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς την κοινή δήλωση. Για το ΚΚΕ αναμενόμενο αλλά θα συνεχιστεί να υπάρχει πρόσκληση και απεύθυνση για κοινή δράση. Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όμως, (όπου μόνο ορισμένες συνιστώσες της υπογράφουν) υπάρχουν αρκετά «γιατί». Γιατί τόση διστακτικότητα; Γιατί στην κοινή δράση να πρέπει να μπαίνουν μάξιμουμ προϋποθέσεις, που τελικά την αναιρούν; Γιατί πειράζει που στην κοινή δράση είναι μέσα κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως άραγε η πράξη των εργαζομένων της ΔΕΗ που έκαναν κατάληψη στο μηχανογραφικό κέντρο δεν είναι πιο μπροστά από μια ντουζίνα «ανατρεπτικά» προτάγματα; Και μήπως είναι άνευ σημασίας σε αυτά τα κρίσιμα βήματα που κάνουν μάζες απλού κόσμου να υπάρχει μια δήλωση στήριξης της Αριστεράς,όταν είναι δεδομένη η απομόνωση και η κατασυκοφάντηση από το τροϊκανό πολιτικό τόξο και τα ΜΜΕ; Τη μέρα που έγινε η κατάληψη στη ΔΕΗ την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και η κοινή δήλωση. Θα όφειλε να έχει περισσότερες υπογραφές. Και πραγματικά ελπίζουμε αυτό να γίνει κατορθωτό στα επόμενα βήματα -και πρώτ’ απ’ όλα στην πράξη.
Χ.Κ
Το κείμενο της κοινής δήλωσης
Οι πολιτικές οργανώσεις και σχηματισμοί που υπογράφουμε πιο κάτω, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για το ζήτημα των χαρατσιών που επιβάλλονται στο λαό και συναποφασίσαμε τα εξής:
1. Καλούμε το λαό να μην πληρώσει τα συνεχή χαράτσια που του επιβάλλονται. Καλούμε το λαό περήφανα να αντισταθεί και να αρνηθεί να πληρώσει για μια ακόμη και πολλοστή φορά τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, επιβίωσης, δικαιοσύνης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στηρίζουμε αποφασιστικά και δραστήρια με τη συμμετοχή μας και το παράδειγμά μας το «Δεν πληρώνω τα χαράτσια».
2. Καλούμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα μεγάλο κίνημα λαϊκής ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση, την τρόικα (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και σε όλο το πλαίσιο μνημονίων, πακέτων μέτρων και χαρατσιών που επιβάλλουν, με την άμεση ή έμμεση συναίνεση και συνενοχή των «πρόθυμων» πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ κ.λπ.). Δηλώνουμε ότι στόχος μας είναι ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός για να ανατραπούν όλοι αυτοί. Να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν. Να φύγουν όλοι τους, όλοι όσοι οδήγησαν στη χρεοκοπία και στη βαθειά καταπίεση του λαού, κυβερνώντες νυν και προηγούμενοι, «πρόθυμοι» πολιτικοί σχηματισμοί, τρόικα (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και δανειστές. Να ανατραπεί το ειδικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο έχουν εγκαθιδρύσει, με τανκς τις τράπεζες και τα ΜΜΕ τους συστήματος. Ήρθε η ώρα της πραγματικής δημοκρατίας, την οποία μπορεί να επιβάλει ο λαός με τους αγώνες του.
3. Στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια, τότε δεν θα μας δοθεί η επόμενη δόση και δεν θα υπάρχουν, τάχα, λεφτά για μισθούς και συντάξεις, απαντάμε: κάθε δόση μάς οδηγεί σε χειρότερο αδιέξοδο, εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πληρωμές στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους δανειστές, εδώ και τώρα ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου και εθνικοποίηση των τραπεζών, εδώ και τώρα αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.
3. Χωρίς να αναιρείται η αυτοτελής παρέμβαση κάθε δύναμης, τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε σε συντονισμό και με όλες μας τις δυνάμεις. Καλούμε όλα τα μέλη μας και τους φίλους να συναντηθούν σε όλες τις γειτονιές και τις πλατείες, στα συνδικάτα και στους συλλόγους και να δημιουργήσουν κοινές και πλατιές επιτροπές πολιτών, εργαζομένων, νεολαίων. Επιτροπές, που να συσπειρώσουν και να οργανώσουν στην ανυπακοή και στην αντίσταση όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους του λαού. Επιτροπές, που να μην επιτρέψουν να κοπεί σε κανένα λαϊκό σπίτι το ηλεκτρικό και να προστατεύσουν έμπρακτα το κίνημα της ανυπακοής από τα τιμωρητικά και εκδικητικά μέτρα του κράτους.
4. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στις εφορίες, να συμπεριφερθούν όχι με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης και των τροϊκανών επιτρόπων, αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού. Να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι στο «Δεν πληρώνω». Καλούμε τα συνδικάτα να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση και να συνδεθούν με το λαό.
5. Έτσι θα συμβάλλουμε όλοι στο να πάρει σάρκα και οστά ένα πανίσχυρο κίνημα λαϊκής ανυπακοής και αλληλεγγύης, ένα πανίσχυρο κίνημα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής,
Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡ.ΑΝ.),
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.),
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.),
Κομμουνιστική Ανανέωση,
Ξεκίνημα,
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!