Αυτές οι μέρες στην Παλαιστίνη, μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή, θα ήταν μέρες αισιοδοξίας, δουλειάς και κοινωνικότητας, οι ημέρες της συγκομιδής της ελιάς.

Για άλλη μια χρονιά, όμως, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα κτήματά τους κι ας βρίσκονται αυτά στη Δυτική Όχθη, ενώ άλλοι είδαν τις ελιές τους κατεστραμμένες από τους εποίκους. Ποιος νοιάζεται για ελιές όταν πεθαίνουν άνθρωποι;
Ο Αμερικανός προοδευτικός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Juan Cole γράφει: «Με αλυσοπρίονα Ισραηλινοί έποικοι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατέστρεψαν περίπου 100 παλαιστινιακά ελαιόδεντρα στο χωριό Καριούτ, κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Ναμπλούς. Η κατασκευή νέων σπιτιών από τους Ισραηλινούς εποίκους στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί κατά 70% μέσα στο 2013, με την ενθάρρυνση της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Λικούντ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 515.000 Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη, χωρίς να συνυπολογίζεται το παλαιστινιακό έδαφος που προσαρτήθηκε στην περιοχή της Ιερουσαλήμ».
Ο εποικισμός παραβιάζει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστό. Εκτός όμως από αυτό, οι Ισραηλινοί, στρατός και έποικοι, σε συνεργασία ή ανεξάρτητα, έχουν καταστρέψει περίπου 800.000 ελαιόδεντρα σε παλαιστινιακά εδάφη από το 1967, αρκετά από τα οποία ήταν αρχαία. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν ένα από τα ελάχιστα αλλά ζωτικά μέσα εισοδήματος των Παλαιστίνιων.
Τις ίδιες μέρες που ο εποικισμός και οι βανδαλισμοί από εποίκους εντείνονται, διέρρευσαν πληροφορίες, όπως αναφέρει το Αlternative Ιnformation Center, ότι στις ατέρμονες «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις έγινε συζήτηση για ανταλλαγή εδαφών, δηλαδή των κατεχόμενων εδαφών. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, συζητιέται να δοθεί στο νέο παλαιστινιακό κράτος ένα κομμάτι γης στη Ναμπλούς με αντάλλαγμα την προσχώρηση στο Ισραήλ της περιοχής γύρω από τη Βηθλεέμ όπου βρίσκεται ο πελώριος εποικισμός Gilo, παράνομος και αυτός και μάλιστα της τελευταίας δεκαετίας. Δεν είναι ότι οι έποικοι αντέδρασαν στην είδηση της προσάρτησης -ίσως, κάποτε- στο παλαιστινιακό κράτος. Άλλωστε, η πρακτική της καταστροφής αλλά και η διαρροή τέτοιων πληροφοριών είναι κάτι συνηθισμένο. Είναι κυρίως ότι, όπως αναφέρει ο Juan Cole: «Υπάρχει ένας σοβαρός ψυχολογικός αντίκτυπος, απόρροια του βανδαλισμού των παλαιστινιακών ελαιόδεντρων, καθώς αυτά συμβολίζουν τη σύνδεση των Παλαιστινίων με τη γη τους».

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!