Δίκη-παρωδία καταγγέλλει η οικογένεια του αδικοχαμένου καθηγητή. Του Μάριου Διονέλλη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση αναξιοκρατίας και διαφθοράς στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είχε καταγγείλει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος. Ο καθηγητής είχε ζητήσει το 2005 τις αναλυτικές καταστάσεις μοριοδότησης για το μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής, καταγγέλλοντας ευνοϊκή μεταχείριση φοιτητών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ και τον αποκλεισμό άλλων φοιτητών με υψηλότερη βαθμολογία. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου δικάζονται ο τότε πρύτανης Γιάννης Παλλήκαρης και οι καθηγητές Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Μενδρινού. Ωστόσο, με μία ανακοίνωση-καταπέλτη για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, η οικογένεια Αλεξανδρόπουλου καταγγέλλει μεροληπτική στάση του δικαστηρίου.

Μάρτυρες α’ και β’ κατηγορίας
Η Βασιλική Τσακανίκα και η Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου, χήρα και κόρη του Αλεξανδρόπουλου αντίστοιχα, καταγγέλλουν πως η πρόεδρος και η εισαγγελέας του δικαστηρίου εξαίρεσαν σημαντικούς μάρτυρες της υπόθεσης, ενώ αντίστοιχα δέχονται μάρτυρες που ζητά η υπεράσπιση των καθηγητών. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται η συστηματική οικονομική εξουθένωση των μαρτύρων που περιμένουν καρτερικά να εξετασθούν, αφού το δικαστήριο αλλάζει διαρκώς τη σειρά εξέτασής τους, προτιμώντας κάθε φορά την εξέταση μαρτύρων που ζητεί η υπεράσπιση.

Κλίμα τρομοκρατίας
Σοβαρότατη, όμως, είναι η καταγγελία περί αστυνομικής τρομοκρατίας στην αίθουσα του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται πως «μια διμοιρία των ΜΑΤ “φυλάει” τους κατηγορούμενους (!) και πραγματοποιεί σωματικές έρευνες, αλλά και προανακριτικές πράξεις σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία, οι οποίοι καλούνται, πριν εισέλθουν στην αίθουσα, να δηλώσουν “τι θέλουν”! Ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας αλλά και εμείς, η οικογένεια Αλεξανδρόπουλου, υποβαλλόμαστε σε αυτό το καθημερινό μαρτύριο, σε αυτόν τον εξευτελισμό, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος διέταξε τα μέτρα», αναφέρει η οικογένεια.

Και χαμένη δικογραφία…
Εξαιρετικά σοβαρή είναι και η καταγγελία για την απώλεια μέρους της δικογραφίας την οποία επεσήμαναν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Πριν από δύο δικασίμους αποκαλύφθηκε ότι το δικαστήριο δεν είχε καν ελέγξει τα έγγραφα της δικογραφίας και από τη δικογραφία έλειπε ένα ολόκληρο κιβώτιο εγγράφων, την ύπαρξη του οποίου επεσήμαναν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Έκτοτε, το κιβώτιο αυτό… αναζητείται»!
Η ανακοίνωση της οικογένειας καταλήγει με την επισήμανση πως ο αγώνας του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου παραμένει ζωντανός και ο ίδιος έχει δικαιωθεί στα μάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φίλων, των φοιτητών του και της οικογένειάς του, ενώ καταλήγει: «ο αγώνας και η αυτοθυσία του για διαφάνεια και αξιοκρατία κηλιδώνεται από ένα δικαστήριο που επιμένει να στραγγαλίσει την αλήθεια και να καταπνίξει τη φωνή και τη μαρτυρία εκείνων που γνωρίζουν την υπόθεση και προσέρχονται να καταθέσουν. Από ένα δικαστήριο που επιμένει να μην μαγνητοφωνηθεί η δίκη και υπαγορεύει τι να γράφεται και τι να μη γράφεται στα πρακτικά».

Αντίδραση της υπεράσπισης
Από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορούμενων καθηγητών ο δικηγόρος Στέλιος Γεωργίου προανήγγειλε ήδη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον των δύο γυναικών, τονίζοντας πως με την επιστολή τους, στην ουσία ασκούν εκφοβισμό προς το δικαστήριο του Ρεθύμνου. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης και των δικαστών.
Η δίκη συνεχίστηκε στις 18 και 19 Δεκεμβρίου με τις καταθέσεις του καθηγητή Γιάννη Πυργιωτάκη και του τότε φοιτητή Σωτήρη Τσουκαρέλη, ενώ η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!