Τη διενέργεια διεθνή διαγωνισμού ο οποίος θα είναι «ανοιχτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες» και θα αφορά την «ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας» αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, δρομολογώντας ουσιαστικά τη λύση της καύσης / ενεργειακής αξιοποίησης.

Η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας και ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία στην οποία παρενέβησαν και πολίτες που ενεργοποιούνται στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων υποστηρίζοντας τη λύση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση / κομποστοποίηση.
Η κίνηση συντονισμού πολιτών Πελοποννήσου Κοινή Δράση σε ανακοίνωσή της για το θέμα επισημαίνει:
Α) Η ελληνική πολιτεία εσκεμμένα αφήνει τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μοίρα «διεθνών διαγωνισμών» και των κερδοσκοπικών συμφερόντων. Η ελληνική πολιτεία και ειδικά το ΥΠΕΚΑ δεν θέτουν προτεραιότητες, δεν σχεδιάζουν, δεν συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά πετάνε το μπαλάκι στις περιφέρειες. Στη δική μας περίπτωση ο Π. Τατούλης ευχαρίστως αποδέχτηκε την αρμοδιότητα και δείχνει μια περίεργη βιασύνη να προχωρήσει η παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Β) Καταργείται ακόμα και ο πρόσφατος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος πριν λίγους μήνες νομοθετήθηκε. Ράβε-ξήλωνε, μέχρι να καταλήξει η «δουλειά» στους εργολάβους.
Γ) Η απόφαση της Περιφέρειας δείχνει πως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν είναι στους σχεδιασμούς της παρά μόνο συμπληρωματικά στη βασική επιλογή της καύσης. Υποτιμά τους πολίτες θεωρώντας τους ανίκανους να κάνουν ανακύκλωση, υποτάσσεται και καλλιεργεί έναν «περιφερειακό ωχαδερφισμό», ώστε να σερβιριστεί την κατάλληλη στιγμή η σωτήρια λύση των σκουπιδο-εργολάβων.
Δ) Εφόσον δεν δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση φαίνεται πως η «προσωρινή λύση» της δεματοποίησης θα γενικευθεί, δημιουργώντας νέου τύπου χωματερές (συσκευασμένες πλέον) και συσσωρεύοντας την πρώτη ύλη για το ιδιωτικό εργοστάσιο που θα διαχειριστεί αργότερα τα σκουπίδια. Να θυμίσουμε πως η περίπτωση των δεματοποιητών είναι μια περίπτωση με έντονη φημολογία για τη «διαφάνεια» με την οποία αποφασίστηκε.
Να τονίσουμε πως υπάρχει απόλυτη συνεννόηση μεταξύ Περιφέρειας-ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα, στην τοποθέτησή του ο Π. Τατούλης κυνικά αποκάλυψε πως υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης ότι «η διαδικασία αδειοδότησης και χωροθέτησης θα γίνει ή με νόμο ή με διαδικασίες fast-track».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!