Μια άποψη για τις σχέσεις των Κινήσεων Πολιτών και των Δημοτικών Αρχών. Του Χρήστου Ιβάνοβιτς

Επιθυμώντας να συμβάλλουμε, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην πληροφόρηση και στην ανταλλαγή εμπειριών με άλλες κινήσεις πολιτών, παραθέτουμε την προσωπική μας άποψη από την παρακολούθηση αλλά και συμμετοχή στην εννιάμηνη λειτουργία της Ανεξάρτητης  Πολιτών Θερμαϊκού. Μιας από τις εκατοντάδες που ξεπήδησαν σε όλη την Ελλάδα, που την αγκάλιασε με σημαντικό ενδιαφέρον και διερευνητική συμπάθεια η πλειονότητα των κατοίκων του Θερμαϊκού και την υποδέχτηκε με επιφυλακτικότητα και αρκετή καχυποψία η δημοτική Αρχή (αλλά και η συνολική παραταξιακή επετηρίδα) του Θερμαϊκού.
Ίσως έχει πρόσθετο ενδιαφέρον να επιχειρήσουμε τώρα αυτή μας την προσέγγιση, ιδιαίτερα μετά την πολύ σημαντική ανάλυση του καθηγητή Γιώργου Αγγελόπουλου με τίτλο «Όταν συμβεί στα πέριξ: Όψεις της κρίσης στα προάστια της Θεσσαλονίκης» (μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://activistika.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8495.html), που θα επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τα εξαχθέντα από αυτήν συμπεράσματα.
Οι αρχές που καθόρισαν τη στάση της , όπως και άλλων παρόμοιων κινήσεων πολιτών, εστιάζονται στο δίπτυχο «Αντίσταση και Αλληλεγγύη»
Η αντίσταση αναφέρεται στην απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών του δικομματισμού (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και Σια) όπως αυτές αναπτύχθηκαν με την επιχειρούμενη εξαθλίωση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, εφαρμόζοντας τις επιταγές της διεθνούς του χρήματος μέσω των μνημονίων και την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στις αλλότριες δυνάμεις.
Ως τρόποι εκδήλωσης της αντίστασης κρίθηκαν και προτάθηκαν η άρνηση στην καταβολή των χαρατσιών με πρώτο αυτό της ΔΕΗ, οι εβδομαδιαίες τακτικές ανοιχτές συνελεύσεις με αντικείμενο τη συνειδητοποίηση των πολιτών και την ομογενοποίηση των απόψεων που συχνά οδηγούσαν στην εκδήλωση ακτιβιστικών ενεργειών ενάντια στο πολιτικό καθεστώς (αποδοκιμασίες σε εκφραστές του συστήματος π.χ. Μπακογιάννη, Γεωργιάδης) και με συμμετοχή σε ευρύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις.
Η οικοδόμηση όμως της αντίστασης εμπεριέχει και τη διαμόρφωση μιας συνείδησης αλληλεγγύης, που ως στόχο δεν μπορούσε να έχει άλλο από την ανάπτυξη δράσεων αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης στον πληγέντα από την πολιτική λαίλαπα συνδημότη μας.
Έτσι, δράσεις όπως η διάθεση αγροτικών προϊόντων απ’ ευθείας από συνεταιρισμούς και παραγωγούς, η ομαδική και κοινή καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, η σύσταση κοινωνικού ανταλλακτηρίου προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και η διοργάνωση μεγάλων ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων, οδήγησαν από τη μια πλήθος δημοτών να σταθούν θετικά στην Πρωτοβουλία αλλά από την άλλη έχτισαν ένα αρνητικό τείχος επιφυλακτικότητας-αυτοσυντήρησης ή και εχθρότητας κατά περίπτωση από δημοτικές παρατάξεις, και κυρίως από τη δημοτική Αρχή, που διαισθάνονταν να απειλείται η κυρίαρχη θέση τους στην τοπική κοινωνική ιεραρχία.
Έτσι η αρχική επιφύλαξη που παραχώρησε αρχικά τη θέση της στην ανησυχία έφτασε πλέον να οδηγηθεί σε μια πλήρως ανταγωνιστική προς την Πρωτοβουλία αντίδραση. Με αποκορύφωμα την άρνηση δωρεάν υδροδότησης στους κοινούς λαχανόκηπους των πολιτών –απειλή που τελικά απέσυρε(;)– αλλά και δημοσιεύσεων σε φίλα έντυπα που ανοιχτά κατέτασσαν ως αντίπαλο δέος την κίνηση σε επίπεδο επικείμενων τοπικών εκλογών – γεγονός που από πουθενά δεν προέκυπτε.
Η ανασφάλεια και το αίσθημα κομματικής και παραταξιακής «αυτοσυντήρησης» και περιχαράκωσης δηλαδή των τοπαρχών, λειτουργεί ως σύμβουλος ρήξης του δήμου με την Πρωτοβουλία, πράξη που ενδέχεται να της προσδώσει ακόμη μεγαλύτερα ερείσματα στην τοπική κοινωνία που είναι ήδη προβληματισμένη (αν όχι οργισμένη) με την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τη σύνθεση από πλευράς προέλευσης καταγωγής των μελών της  (στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέτοικοι από τη Θεσσαλονίκη) που έρχεται σε αντίθεση με την εκλεγμένη τοπαρχία που κυρίως αποτελείται από γηγενείς κατοίκους (που είναι μειοψηφία στο σύνολο των κατοίκων ενός εκ των ταχέως αναπτυσσόμενων πληθυσμιακά δήμων της Ελλάδας) είναι πιθανόν να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις που επιβάλλεται με τη συμβολή όλων να αμβλυνθούν.
Συμπερασματικά θα πρέπει να τονιστεί η τεράστιας σημασίας δουλειά που επιτελέστηκε στο ελάχιστο χρονικό διάστημα ζωής της Ανεξάρτητης  Πολιτών Θερμαϊκού που σίγουρα δίνει θετικό βηματισμό στη ζωή του Θερμαϊκού, αλλά επιβάλλεται να διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο (από κοινού με όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών) στην ανατροπή του σάπιου πολιτικού σκηνικού της χώρας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!