Περίπου 30.000 Κολομβιανοί καλλιεργητές καφέ, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας, κινητοποιούνται μαχητικά από τις 25 Φεβρουαρίου, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι κακές συναλλαγματικές ισοτιμίες τούς αναγκάζουν να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους.

Απαιτούν αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων, μια και η τιμή για κάθε σακί καφέ μειώθηκε από πέρυσι 38%. Η λατινοαμερικάνικη χώρα στηρίζεται τώρα στις εισαγωγές καφέ για να καλύψει τη ζήτηση, αν και η Κολομβία παράγει την καλύτερη ποιότητα καφέ «Αράμπικα» στον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανακοίνωσε ότι αρνείται να διαπραγματευτεί με τους καλλιεργητές, όσο προβαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως το μπλοκάρισμα δρόμων, και τους κατηγόρησε πως υποκινούνται από τους αριστερούς αντάρτες. Την πρώτη κιόλας ημέρα των κινητοποιήσεων έδωσαν το «παρών» 15.000 αστυνομικοί, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σε άλλη διαδήλωση 80.000 ανθρώπων, στην πόλη Χούλα, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ένας ακόμη έχασε από το ίδιο όπλο το χέρι του.  Αντιμέτωπος με ένα αυξανόμενο κίνημα αλληλεγγύης στους καλλιεργητές, ο πρόεδρος ανακοίνωσε το διπλασιασμό των επιδοτήσεων αλλά οι απεργοί απέρριψαν την πρόταση, διεκδικώντας εγγυημένη τιμή 414 δολαρίων ανά σακί, το ελάχιστο ποσό που, όπως δηλώνουν, απαιτείται για την επιβίωσή τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!