Τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι πλημυρισμένα με αναλύσεις και κυβερνητικές αναφορές στην αναγκαιότητα της επέμβασης στη Συρία, κατακρίνοντας την «καθυστέρηση και το δισταγμό» των ΗΠΑ, ενώ οι Ισραηλινοί κάτοικοι τρέχουν να προμηθευτούν μάσκες αερίων, επισημαίνει η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Αχμπάρ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Μαρίβ αναφέρει: «Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι του Νετανιάχου ότι ο δισταγμός του Ομπάμα για τη Συρία θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χρησιμοποιήσει το στρατό της για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Αυτό, επίσης, θα δώσει σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ περισσότερα κίνητρα να αναστατώσουν το επίπεδο ασφαλείας».
Σε άλλο άρθρο η Αλ Αχμπάρ αναδεικνύει μια πλευρά της πολεμικής προετοιμασίας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Αεροδρόμιο της Καλάντια εργασίες επιδιορθώσεων και δοκιμών που έδιναν την εντύπωση προετοιμασίας για στρατιωτική χρήση. Πιθανόν ως εναλλακτικό των αεροδρομίων στο βορρά.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, όπως είναι το κανονικό όνομα του αεροδρομίου, βρίσκεται στο δρόμο Ραμάλα-Ιερουσαλήμ σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με Παλαιστίνιους κατοίκους. Το Αεροδρόμιο χτίστηκε από τους Βρετανούς τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το 1967 ήταν κόμβος τουρισμού και εμπορίου. Μετά την κατάληψη της Δυτικής Όχθης από τους Ισραηλινούς είχε περιορισμένη λειτουργία και στη συνέχεια μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση, η οποία έκλεισε κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα. Αργότερα μετατράπηκε σε βιομηχανική ζώνη. Λειτουργούσε ως μια από τις παρακείμενες στο Τείχος ζώνες, προκειμένου η κατοχή να χρησιμοποιήσει φτηνή παλαιστινιακή εργασία σε περιορισμένη περιοχή στην «ισραηλινή πλευρά του Τείχους».
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά, σε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, να της δοθεί το αεροδρόμιο για πλήρη λειτουργία.
Το άρθρο καταλήγει «Το Ισραήλ δεν έχει στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες ισραηλινές βάσεις βρίσκονται στις νότιες περιοχές, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια περιοχή που απλώνεται από το Τελ Αβίβ κατά μήκος της Μεσογείου μέχρι την Έρημο Νέγκεβ, στο νότο. Αν τα στρατιωτικά αεροδρόμια στο βορρά δεχτούν επίθεση, το Αεροδρόμιο της Καλάντια θα είναι το πλησιέστερο στα συριακά εδάφη».

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!