Η τρόικα φουλάρει τις μηχανές της νέας κυβέρνησης Σαμαρά στη δίνη της χρεοκοπίας και της καταστροφής. Του Δημήτρη Υφαντή

Λες και η ολιγοήμερη απουσία της τρόικας έδωσε το περιθώριο για τις αναγκαίες διευθετήσεις στο κυβερνητικό μπλοκ των μνημονιοφυλάκων. Και με την επιστροφή της η προσγείωση ήταν απότομη. Το όπλο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και άρα δεν αλλάζει. Μόνο που τώρα πρόκειται για τις… δόσεις της επόμενης δόσης. Ίσως γιατί εξελίσσεται τόσο αλματωδώς η επιτυχία του σαμαρικού story, που οι δανειστές εκτιμούν πως ενδεχομένως δεν θα έχουμε ανάγκη ολόκληρο το ποσό των 8,1 δισ., οπότε γιατί να χαραμίζουν τα πολύτιμα ευρώ;
Εγκλωβισμένοι στον ίδιο φαύλο κύκλο, ίσως το «μαύρο» χιούμορ είναι μια διέξοδος. Δεν μπορεί να αποτιμηθεί διαφορετικά ούτε ο θόρυβος που σηκώθηκε επειδή στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Βορίδης ύψωσε το ιδεολογικό του ανάστημα ενάντια στον παπανδρεϊσμό. Στερούμενος, επί του παρόντος, υπουργικού ρόλου, ο Βορίδης επιδιώκει να παραμείνει στον αφρό της επικαιρότητας συντασσόμενος με το «όραμα» Σαμαρά να κατεδαφίσει την Ελλάδα της αμαρτωλής μεταπολίτευσης (τι άλλο από τον Α. Παπανδρέου του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’80 μπορεί να τη συμβολίσει καλύτερα;) και να χτίσει ό,τι λανσάρει ως «Νέα Ελλάδα». Μάλλον οι μεγαλεπήβολοι οραματισμοί του αρχηγού της Ν.Δ. θα εξαντληθούν σε ένα ψευδεπίγραφα νέο κομματικό όχημα, ως κιβωτό διάσωσης της διαπλοκής. Οι πληγωμένοι και δευτεροκλασάτοι ΠΑΣΟΚοι, όμως, τι ακριβώς θεώρησαν χρέος τους να υπερασπιστούν; Δεν αντέχει σχολιασμού η παρωδία. Η τρόικα αφίχθη και η τάξη αποκαταστάθηκε.
Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ, αποκαθηλώνοντας τις μαγικές εικόνες που πλάσαραν επί μήνες ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας με την αμέριστη στήριξη των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών. Με μπαράζ κατηγορηματικών δηλώσεων οι Γερμανοί αξιωματούχοι, απέκλεισαν κάθε συζήτηση για νέα μείωση του χρέους, πιστοποιώντας την αδιάσπαστη μοιραία σχέση της χρεομηχανής και του μερκελικού δόγματος της λιτότητας. Έτσι η κρίση της ευρωζώνης ανακυκλώνεται και παράλληλα οι πληγές που προκαλεί η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου κακοφορμίζουν και σαπίζουν επικίνδυνα. Όχι μόνο διογκώνονται οι κοινωνικοί δείκτες, η φτώχεια και η ανεργία, που για την τρόικα αποτελούν αναμενόμενες κι επιθυμητές «παράπλευρες απώλειες», αλλά και η πεμπτουσία, η εκπλήρωση των λεγόμενων στόχων της δημοσιονομικής σταθερότητας ματαιώνεται διαρκώς.
Εδώ, λοιπόν, η φιλολογία περί «λάθους» που κυριάρχησε την περίοδο πριν ξεσπάσουν όσα διαδραματίστηκαν περί την ΕΡΤ, λαμβάνει μια εντελώς πραγματική διάσταση. Και προσγειώνεται στις κατά κυριολεξία αιματηρές συνέπειες που η νέα φάση του «προγράμματος» προοιωνίζεται στο σώμα μιας ήδη ρημαγμένης κοινωνίας. Είναι ο εφιαλτικός φαύλος κύκλος: λιτότητα, εκτροχιασμός, δανεισμός, χρέωση, απολύσεις, φτωχοποίηση, λεηλασία.
Παρακολουθούμε από τις οθόνες τους υπουργούς της Δεξιάς να δεσμεύονται στους δανειστές για την πιστή εφαρμογή δεκάδων χιλιάδων απολύσεων, να σχεδιάζουν τη μονιμοποίηση της αρπαγής των ελάχιστων εισοδημάτων, ακόμα και των επιδομάτων ανεργίας, μέσω του νέου φορολογικού νόμου και την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας. Σε αντιπαραβολή, το «αναπτυξιακό» σκέλος των αποκαλούμενων αποκρατικοποιήσεων καταλήγει στο σκυλοφάγωμα μεταξύ Μελισσανίδη και Μαρινάκη με δέλεαρ τον ΟΠΑΠ, ενώ με πρότυπο τον αγωγό ΤΑΡ η χώρα απολαμβάνει ήδη τα οφέλη μιας αποικίας χρέους και τις απειλές των γεωπολιτικών επιβουλών ενόψει και της εκμετάλλευσης πιθανών ενεργειακών πηγών.
Έχει, πράγματι, πολύ έργο να επιτελέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, για να αντικρίσει τη Νέα Ελλάδα. Οι χιλιάδες απολύσεις θα είναι το ορατό αποτέλεσμα μιας βαθύτερης διεργασίας αποδιάρθρωσης και ακρωτηριασμού του δημόσιου τομέα. Η μεθόδευση της ΕΡΤ προδικάζει σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίσιμους εθνικούς τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία και τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους (ενδεικτικές οι αποκαλύψεις του μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ για τις πιέσεις της τρόικας με απώτερο στόχο την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση). Σκοπεύουν στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στον εξευτελισμό των συντάξεων και στην κυριαρχία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα. Θα θεσμοθετηθεί η φορολογική αφαίμαξη με απευθείας ροή στη μαύρη τρύπα του χρέους.
Διαφορετικά; «Αίγυπτος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Πρόκειται για ευθεία απειλή προς το λαό, που του τάζουν την καταστροφή της χώρας ντυμένη στα γαλανόλευκα της Νέας Ελλάδας του Σαμαρά. Ή μήπως έτσι προδίδεται ο φόβος ενός ετοιμόρροπου πολιτικού συστήματος μπροστά στο συμβόλαιο εκτέλεσης που έχει αναλάβει;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!