Η δημοτική Αρχή της πόλης σε ρόλο ρατσιστικής συμμορίας.
Της  Μαρίας Σιδηροπούλου.

Από τα τέλη Μάρτη και για περίπου ένα μήνα, η δημοτική Αρχή της Θήβας πραγματοποίησε δύο επιδρομές σε προσφυγικά σπίτια όπου διέμεναν μετανάστες και πρόσφυγες, τους «ξεσπίτωσε», πέταξε τα υπάρχοντά τους σε χωματερή, και τέλος τα κατεδάφισε. Οι Πακιστανοί, ως επί το πλείστον, μετανάστες και αιτούντες άσυλο βρίσκονται διασκορπισμένοι στα γύρω χωριά της περιοχής, μέσα σε αποθήκες και εργοστάσια, περιμένοντας τη στιγμή που οι ντόπιοι θα τους χρειαστούν στα χωράφια τους.
«120 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από το συνοικισμό στη Θήβα. Ήταν άθλιες οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν, ενώ τώρα βρίσκονται στα γύρω χωριά, Καπαλέρι, Αλεποχώρι. Κι εκεί, βέβαια, δημιουργήθηκε θέμα με τους κατοίκους», ενημερώνει η Δέσποινα Σπανούδη, περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Οι Πακιστανοί ζούσαν χωρίς νερό και ηλεκτρικό, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. «Οι μετανάστες πλήρωναν αιχμηρό ενοίκιο για τις υποβαθμισμένες προσφυγικές συνοικίες. Οι ιδιοκτήτες, συνήθως παιδιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που μένουν στην Αθήνα, δεν φρόντισαν να ανακαινίσουν αυτούς τους χώρους. Δεν μπορούσαν να ζουν έτσι, να πληρώνουν ‘ανά κεφαλή’ ενοίκιο και να διαμένουν 30 άτομα σε ένα δωμάτιο, χωρίς στοιχειώδεις παροχές. Είναι λογικό να ωρύονται οι κάτοικοι, όταν υποβαθμίζεται η περιοχή τους. Είναι λογικό, κάποιες ομάδες πληθυσμού να θίγονται από αυτή τη ‘συγκατοίκηση’.
Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως αντιμετωπίζουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά η συγκεκριμένη αντιμετώπιση δεν είναι λύση», συνεχίζει η Δέσποινα Σπανούδη.
Η κοινωνική λειτουργός Μήτση Γιάννου που επισκέφτηκε πολλές φορές τους οικισμούς, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή η κατάσταση διαιωνιζόταν, αφού υπήρχαν και άτομα που επωφελούνταν. Ενδεχομένως κάποιοι να εκμεταλλεύονταν τους πρόσφυγες ή και να τους εκβίαζαν πουλώντας τους προστασία». Πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν σε μια ημιπαράνομη κατάσταση, εν γνώσει των κατοίκων της Θήβας, και με την ανοχή της αστυνομίας και της δημοτικής Αρχής.
Ο αντιδήμαρχος σε ρόλο αστυνομικού
Ο αντιδήμαρχος, κ. Χατζησταμάτης αποφάσισε να εκπληρώσει τις πολιτικές του δεσμεύσεις και να προστατεύσει τους πολίτες στο όνομα της «δημόσιας υγείας και ασφάλειας».
Όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός Μήτση Γιάννου «ο αντιδήμαρχος, με τις ευλογίες της Ένωσης Μικρασιατών και με συνοδεία αστυνομικών οργάνων εισέβαλε σε σπίτια Πακιστανών για να κάνει έλεγχο. Ένας ένοικος, Πακιστανός με άδεια παραμονής, που φιλοξενούσε άλλους 7 στο σπίτι του, δέχθηκε υποδείξεις από τον αντιδήμαρχο για το πόσους ανθρώπους έχει το δικαίωμα να βάζει στο σπίτι που νοικιάζει».
Πολλοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο είχαν υπογράψει συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και ζούσαν εκεί 12 χρόνια. Αυτό δεν εμπόδισε τις δημοτικές αρχές να προβούν σε αυθαίρετες εξώσεις χωρίς μέριμνα για τη μετεγκατάσταση των «ξεσπιτωμένων». Σύμφωνα με δηλώσεις του Μοχαμάντ Ραζάκ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Θήβας, υπήρξε και μια περίπτωση ενός Πακιστανού που είχε πάρει δάνειο από τράπεζα για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο συνοικισμό, το οποίο ακόμη αποπληρώνει. Ένα βράδυ, επιστρέφοντας στο σπίτι του, συνειδητοποίησε ότι όλα τα πράγματά του είχαν πεταχτεί στο δρόμο. Ο ίδιος πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά του δήμου.

Οι «καλοί» και οι «κακοί»
«Το κακό κλίμα στον κόσμο είχε αρχίσει να καλλιεργείται από νωρίς. Ο αντιδήμαρχος πήγε να το παίξει ζορό, και με την Ένωση Μικρασιατών στο πλευρό του απέκτησε το ρόλο του καλού της υπόθεσης. Όποιος από εμάς εναντιώθηκε ήταν ο ‘κακός’. Με τις μεθόδους του ενίσχυσε το ρατσιστικό κλίμα», δηλώνει η κα Σπανούδη. Ως περιφερειακή σύμβουλος έχει έρθει σε επικοινωνία πολλάκις με το δήμαρχο, ο οποίος αρκέστηκε στο να της απαντά «εμείς απλώς θέλαμε να εξυγιάνουμε την περιοχή». Στην προσπάθειά να οργανωθούν επιτροπές στήριξης και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή «βρήκαν, αντανακλαστικά, τους κακούς τους». «Ως δημοτική αρχή, βέβαια, γκρέμισε αυθαίρετες αποθήκες και εστίες μόλυνσης που υποχρεούνταν να γκρεμίσει εδώ και χρόνια, εφόσον ήταν επικίνδυνες για τους πολίτες. Αλλά ο διωγμός των ανθρώπων, χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ παράλληλα, τα δημοτικά φορτηγά μετέφεραν όλα τους τα υπάρχοντα σε χωματερή καθίστανται παράνομα. Ειδικά για το θέμα της χωματερής σκεφτόμαστε να κινηθούμε δικαστικά», δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος.

Χρυσή Αυγή σε ετοιμότητα
Πριν από δύο εβδομάδες, η Ένωση Μικρασιατών διοργάνωσε μια «φιέστα», με διάφορους εθελοντές να καθαρίζουν και να βάφουν ό,τι απέμεινε από τους οικισμούς, ανακουφισμένοι για το «πρόβλημα που λύθηκε». «Οι περισσότεροι εθελοντές προέρχονταν από το χώρο της ακροδεξιάς όλως τυχαίως», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός. Στη διοργάνωση βρέθηκε και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θήβας του ΛΑΟΣ, Νίκος Τούτουζας. Πρόκειται για το μέλος του ΛΑΟΣ που είχε απομακρυνθεί άρον-άρον από το κόμμα λόγω της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις αρχές του έτους και απεικόνιζε τον ίδιο μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής, να προκαλούν επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα ακυρώνοντας προγραμματισμένη συναυλία μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. «Οι χρυσαυγίτες δεν προέρχονταν καν από τη Θήβα», αναφέρει η Δέσποινα Σπανούδη. «Ως αντιρατσιστικό κίνημα δεν παρευρεθήκαμε στη διοργάνωση. Χωρίς να έχουμε βγάλει καμία ανακοίνωση, είχαν ήδη αρχίσει να διασπείρονται φημολογίες, μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θήβα, για οργανωμένες αντιρατσιστικές κινήσεις και αντιεξουσιαστές που θα έρχονταν με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Είναι εμφανές ότι ψάχνουν για τον αποδιοπομπαίο τράγο, κάποιον να κατηγορήσουν».

Ο «νονός» της Θήβας
«Ο αντιδήμαρχος είχε φτάσει στο σημείο να εκφοβίζει, με έμμεσο τρόπο, τον πρόεδρο την πακιστανικής κοινότητας στη Θήβα, με δηλώσεις του τύπου  «προχτές μου έβαλαν βόμβα κάτι Πακιστανοί, να τους βρεις» ή «με πήραν τηλέφωνο χρυσαυγίτες, θα τα κάνουν λαμπόγυαλο αν δεν φύγετε», δηλώνει η Μ. Γιάννου και καταγγέλλει πως με αφορμή μια προφορική παρέμβαση της, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ο αντιδήμαρχος της τηλεφώνησε εκφοβίζοντας την, ώστε να πάψει να ανακατεύεται.

Στη Βουλή το ζήτημα
Οι τραμπουκισμοί από μεριάς της δημοτικής Αρχής φούντωσαν, όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Ηρώ Διώτη και Βασίλη Μουλόπουλο να καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. «Έλεγξαν ως όφειλαν τη νομιμότητα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Θήβας οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες (εισαγγελείς, αστυνομία, πολεοδομία κ.ά.). Υπήρξε παράβαση ατομικών δικαιωμάτων αναφορικά με την ανθρώπινη τιμή και αξιοπρέπεια; Συνέβησαν πράξεις υπέρβασης εξουσίας;», ερωτώνται οι υπουργοί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την αποζημίωση των θυμάτων, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρχών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!