Αρχική κοινωνία Κατεδάφιση κτιρίων και… ασύλου

Κατεδάφιση κτιρίων και… ασύλου

Τη Δευτέρα του Πάσχα έκρινε ως καταλληλότερη ημέρα η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των κτηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα λυόμενα κτίσματα βρίσκονται πίσω από το πολυτεχνείο και μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες διδασκαλίας. Μετά την απομάκρυνση της Σχολής Καλών Τεχνών, λειτουργούσαν ως ζωτικοί χώροι ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης από φοιτητές και νέους και νέες της πόλης. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν και δύο καταλήψεις στέγης που φιλοξενούσαν κυρίως άστεγους μετανάστες.

Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα λυόμενα κτίσματα κρίθηκε επιβεβλημένη από την πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς βασικό υλικό κατασκευής τους είναι ο αμίαντος. Η κατεδάφιση, όμως, έγινε χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και χωρίς να υπάρχει άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Στο χώρο δεν υπήρχε πολιτικός μηχανικός κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης, δεν έγινε διαβροχή των κατεδαφιζόμενων τμημάτων με άφθονο νερό όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα προϊόντα της κατεδάφισης δεν συγκεντρώθηκαν σε σάκους και οι εργάτες δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας από τον αμίαντο. Από κάθε κτίριο γκρέμιζαν μόνο έναν τοίχο, αποδεικνύοντας ότι στόχος τους ήταν να τα καταστήσουν απλώς μη λειτουργικά και να παγώσουν οι όποιες δραστηριότητες γίνονταν στο χώρο. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε πλιάτσικο με δεκάδες μετανάστες και αθίγγανους να προσπαθούν να μαζέψουν ότι τους φαίνονταν χρήσιμο. Προφανώς, κανείς από τους υπεύθυνους του ΑΠΘ δεν φρόντισε να ενημερώσει τους ανθρώπους αυτούς για το κίνδυνο που διατρέχουν και να σφραγίσει τον χώρο, στον οποίο ακόμη και τώρα μαζεύονται και παίζουν μικρά παιδιά.

 

Προληπτική άρση ασύλου

Η πρυτανεία του ΑΠΘ πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά και στην εφαρμογή του νόμου που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς προχώρησε σε προληπτική άρση, υπό το φόβο αντιδράσεων για την κατεδάφιση των κτισμάτων. Σε συνεργασία και με την παρουσία της εισαγγελέως πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου αναπτύχθηκαν πάνω από 200 αστυνομικοί, ασφαλίτες, και τουλάχιστον 6 διμοιρίες των ΜΑΤ. Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση των πρυτανικών αρχών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς δημιουργεί προηγούμενο για ελαστική χρήση του ασύλου στο μέλλον. Αντιδράσεις αναμένονται τόσο από τους φοιτητικούς συλλόγους όσο και από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς τη πόλης. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Είναι πασίδηλο ότι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ήθελαν να καταλύσουν με κάθε μέσο και ανεξάρτητα συνεπειών τις δραστηριότητες των φοιτητών στους παραπάνω χώρους του Πανεπιστημίου, ώστε να δείξουν την πυγμή του Κράτους προς κάθε κατεύθυνση και να δηλώσουν τις επιδιώξεις τους για την πειθάρχηση και την χειραγώγηση του φοιτητικού κινήματος, που έχει αρχίσει να συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζόμενων απέναντι στα αντικοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία της Πρυτανείας του ΑΠΘ που διενέργησε αυθαίρετες κατεδαφίσεις κτισμάτων αμιάντου καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο με μοναδικό ελατήριο την πολιτική βούληση να εξαφανιστεί κάθε δραστηριότητα φοιτητών και νεολαίας από το χώρο του πανεπιστημίου που ενοχλεί και αμφισβητεί τις νέες προθέσεις του Κράτους και της άρχουσας τάξης.

Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα για τη νόμιμη τιμωρία των υπεύθυνων που είτε αποφάσισαν τις παραπάνω ενέργειες είτε τις επέβλεπαν και τις συγκάλυπταν».

Λευτέρης Αρβανίτης

Σχόλια

Exit mobile version