Στο δρόμο 42 εργαζόμενοι και 500 παιδιά.

Στην απομάκρυνση περίπου 500 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς θα αναγκαστεί να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου μετά την αποχώρηση 42 συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων. Οι συμβασιούχοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της απομάκρυνσής τους. Μετά την αρνητική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως μέχρι σήμερα, αναμένεται να ακολουθήσει η οριστική απόλυσή τους το προσεχές διάστημα, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου παραδέχεται.

Η απόλυση των συμβασιούχων αναμένεται να προστεθεί στο κύμα απολύσεων που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο (πάνω από 8.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέσα στο 2010 χωρίς να υπολογίζονται οι εποχιακοί του τουρισμού). Πέρα όμως από τις επιπτώσεις στους ίδιους αναμένεται να δημιουργηθεί οξύτατο κοινωνικό θέμα αφού οι εναπομείναντες υπάλληλοι δεν θα μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και θα πρέπει να «αποβληθούν» περίπου 25 έως 75 παιδιά από κάθε έναν εκ των 14 παιδικών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου. Η εξέλιξη αυτή θα ανατρέψει εντελώς τον προγραμματισμό πολλών οικογενειών, στη μέση της χρονιάς και ήδη ετοιμάζεται κύμα αντίδρασης από την πλευρά των γονέων.

«Θα την πληρώσουν και πάλι οι αδύνατοι»
Ο Ευτύχης Σαρτζετάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, δίνει στο Δρόμο μια ακόμα πιο σημαντική πλευρά του προβλήματος καθώς επισημαίνει πως το δύσκολο έργο της αποβολής των παιδιών θα το αναλάβει κάποιος από τους εναπομείναντες υπαλλήλους, ενώ η διαδικασία θα γίνει με βάση τα εισοδήματα κάθε οικογένειας.
«Εκείνοι που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να ‘κρύψουν’ τα εισοδήματά τους θα την πληρώσουν και πάλι, ενώ θα ευνοηθούν για άλλη μια φορά τα επαγγέλματα που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν λεφτά κάτω από το τραπέζι» τονίζει ο κ. Σαρτζετάκης.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν μεγάλες εντάσεις με την ανακοίνωση σε κάθε οικογένεια της αποβολής των παιδιών, για τα οποία επίσης θα είναι ένα τραύμα η ξαφνική απομάκρυνση από το σχολικό και φιλικό τους περιβάλλον.

«Περιμένουμε λύσεις»  
Ο Νίκος Δελατόλας, συμβασιούχος σε παιδικό σταθμό, λέει πως απαιτούν από το Δήμο να σταθεί στο πλευρό τους και να παλέψει για λύση. «Είναι διαπιστωμένο πως οι παιδικοί σταθμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό και είναι διαπιστωμένο πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου» επισημαίνει, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Κουράκη.  «Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, αφού οι τέσσερις από τους πέντε εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι και απολύονται» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δελατόλας.
Το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθούν οι παιδικοί σταθμοί παραδέχεται με δηλώσεις της και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ελένη Κόκορη.
Ωστόσο, παρόλο που μέχρι στιγμής όλοι (φαίνεται να) συμφωνούν για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, το αδιέξοδο φαίνεται αναπόφευκτο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!