Σε μια κλωστή κρέμονται η υγεία και οι συντάξεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Του Γιώργου Κατερίνη

Εικόνα πραγματικής κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων περιγράφουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Παρά τις δραστικές περικοπές των συντάξεων, οι πολιτικές του Μνημονίου έχουν οδηγήσει τα ταμεία σε ασφυξία. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, η ανασφάλιστη εργασία που απλώνεται στο 30% των εργαζομένων, η τεράστια ανεργία και η γενικότερη ύφεση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα Ταμεία σε πτώχευση. Το «κούρεμα» των αποθεματικών τους μέσω του PSI ήταν η χαριστική βολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, στις 5/7, η συνέχιση παροχής της κοινωνικής ασφάλισης είναι προβληματική.
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας, το ΙΚΑ, κάθε μήνα κάνει αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις του μήνα, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να εξασφαλίσει 1,4 δισ. (ή 350 εκατ. ευρώ μηνιαίως), ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης για το 2012. Τα έσοδά του καταγράφουν μείωση που οφείλεται στην ανασφάλιστη εργασία (εισφοροδιαφυγή) που του στερούν περί τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, στην αύξηση της ανεργίας (κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης προκαλεί απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ), στην αδυναμία είσπραξης 6,7 δισ. ευρώ βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
Οι συσσωρευμένες οφειλές του ΙΚΑ προς τρίτους (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ) αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τα έξοδα του Ταμείου συνεχώς αυξάνονται λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτήσεων, επειδή τα μέτρα που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν σε μαζική φυγή τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα για το 2012 να απαιτούνται 11,08 δισ. ευρώ έναντι 10,8 δισ. το 2011.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ακολουθεί την διάλυση της αγοράς. Μόλις το 55% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του. Το αναμενόμενο έλλειμμα του Οργανισμού είναι περί τα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών αγγίζει το 35% και αντί της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 2,1 δισ. ευρώ, αυτά δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 4,3 δισ., σε αντίθεση με τα έξοδα που θα αγγίξουν τα 5,13 δισ. Έτσι, στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης, το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης. Οι βεβαιωμένες οφειλές του αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Στον ΟΓΑ μόνο το 58% των ασφαλισμένων αγροτών πληρώνει τις εισφορές του και το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών. Συνολικά 241.814 από τους 664.376 ασφαλισμένους του Οργανισμού δεν καταβάλλουν εισφορές, στοιχείο που αποδεικνύει και την ουσιαστική εγκατάλειψη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα επικουρικά Ταμεία, στα οποία η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων έχει ανατραπεί. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ το ΤΕΑΠΟΚΑ (επικουρικό των ασφαλιστικών υπαλλήλων που έχει ενοποιηθεί ως τομέας του ΤΕΑΔΥ). Ενώ το 2012 η αναλογία ήταν 1,1 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο, αυτή η αναλογία το 2011 έγινε 0,98 προς 1 και το 2012 0,90 προς 1. Που σημαίνει ότι ενώ μειώνεται διαρκώς ο αριθμός αυτών που εισφέρουν στο ταμείο λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων, αντίθετα αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.
Μερικά ακόμη ενδεικτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, ολοκληρώνουν την εικόνα καταστροφής:
• Εκκρεμούν οι αιτήσεις 52.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν και οι οποίοι είναι άγνωστο πότε θα πάρουν το Εφάπαξ. Τώρα το Ταμείο δίνει τα Εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν προ διετίας.
• Ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ μόνο με ένσημα του Ιδρύματος παίρνει σύνταξη σε 8-12 μήνες, ενώ αν έχει ασφάλιση και σε άλλα Ταμεία (διαδοχική) χρειάζεται να περιμένει μέχρι και 18 μήνες. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στον ΟΑΕΕ.
• Η μεγαλύτερη αναμονή σημειώνεται στο ΤΕΑΔΥ, όπου οι δημοτικοί υπάλληλοι περιμένουν 2 με τρία χρόνια για να πάρουν σύνταξη.
Με αυτή την κατάσταση τα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, τον περίφημο ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) έφτασαν μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας να του οφείλουν 1,4 δισ. ευρώ. Η υγεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων κρέμεται σε μια κλωστή!
Το μέλλον των Ταμείων υπονομεύτηκε, βέβαια, καθοριστικά από την απομείωση μέχρι και 70% σε πραγματικές τιμές των αποθεματικών τους μέσω του PSI.
Μόνο από τόκους και προσόδους τα Ταμεία προ του «κουρέματος» είχαν ετήσιες αποδόσεις περίπου 700-800 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε σε μόνο 120 με 160 εκατ. ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε αν οι ελεγκτές της τρόικας που πραγματοποιούν τον τακτικό τους έλεγχο διαβάσουν αυτά τα στοιχεία, αλλά μπορούν να είναι… ήσυχοι ότι οι συνταγές τους εφαρμόζονται μέχρι τελικής πτώσεως…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!