Δραματική έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Είχε προηγηθεί εδώ και μία εβδομάδα η καταγγελία ότι 10 άνθρωποι που νοσηλεύονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται ραγδαία. Ανάμεσά τους και μια ετοιμόγεννη γυναίκα. Ο λόγος ήταν, βεβαίως, η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, που καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους. Άνεργοι, άποροι, ανασφάλιστοι αφενός δεν μπορούν να νοσηλευθούν σε δημόσιο νοσοκομείο μέσω ραντεβού και, αφετέρου, αν εισαχθούν ως έκτακτα περιστατικά καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα νοσήλια που τους χρεώνονται μέσω Εφορίας! Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα τείχος αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών από την περίθαλψη, όλα αυτά εν έτει 2013.
Τα όσα αποκαλύπτει στον Δρόμο η Βασιλική Ηλιοπούλου, εκπαιδευτικός και εθελόντρια/υπεύθυνη επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, είναι εξοργιστικά. «Στην αλληλέγγυα δομή υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν δέκα περιστατικά που πρέπει να μπουν άμεσα στο νοσοκομείο. Το Σισμανόγλειο είναι το μόνο νοσοκομείο το οποίο δέχεται ανασφάλιστους χωρίς νοσήλια. Τα άλλα δεν δέχονται –προγραμματισμένα- ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Το επείγον περιστατικό που θα πάει στο νοσοκομείο, θα το δεχθούν εάν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος. Με αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει θέμα με τη διαδικασία. Εάν είναι ανασφάλιστος, άνεργος ή άπορος και δεν έχει χρήματα να πληρώσει, του στέλνουν τη χρέωση των νοσηλίων στην Εφορία. Έτσι ο ασθενής δεν πάει στο νοσοκομείο, αφού δεν έχει χρήματα σε καμιά περίπτωση! Η έκκληση που κάνουμε είναι και τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία να ανοίξουν και να δέχονται τους ανασφάλιστους πολίτες. Συνεχώς βλέπουμε να διογκώνεται η δουλειά μας και δεν σκοπεύουμε στην υποκατάσταση του κράτους, απλώς προσπαθούμε να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, να μην πεθαίνει ο κόσμος. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι εγκυμονούσες, ειδικά όσες είναι ανασφάλιστες, άνεργες και άνω των 30 ετών, να κινδυνεύουν να γεννήσουν στο δρόμο. Φοβούνται να πάνε στο μαιευτήριο γιατί θα τους τα χρεώσουν και μετά θα πάει στην Εφορία το χρέος τους».

Τραγική κατάσταση
Δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευθεί για την απρόσκοπτη νοσηλεία των ανασφάλιστων, άνεργων και απόρων στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που πήγε στη γνωστή μαύρη τρύπα που οδηγήθηκαν και όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Οι εικόνες των οποίων γίνονται μάρτυρες οι εθελοντές του ΜΚΙ Ελληνικού, σφίγγουν την καρδιά. «Βλέπουμε καθημερινά καρκινοπαθείς οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν πλέον ένα φάρμακο, μια και το κουτί κοστίζει πεντακόσια και εξακόσια ευρώ. Βλέπουμε καρκινοπαθή που του έχει γίνει διάγνωση προ εξαμήνου να αφήνει την αγωγή του, γιατί δεν έχει δυνατότητα να τη συνεχίσει. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ζήσουν. Δεν μπορεί να σκεφτόμαστε λογιστικά, έσοδα-έξοδα στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η λογική μας. Προ μηνών είχαμε στείλει προεμφραγματία στο νοσοκομείο, τον περιέθαλψαν και μετά από λίγες ημέρες, ενώ μας είπαν ότι δεν θα τον χρεώσουν, αφού είχαμε δηλώσει ότι είναι άπορος, στη συνέχεια του ζητούσαν τα χρήματα. Και πάλι με παρέμβαση του Ιατρείου ο άνθρωπος δεν χρεώθηκε. Υπάρχει κωδικός για ανασφάλιστους και πρέπει να ενεργοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν καταφερόμαστε ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι θέμα διοίκησης και πολιτικής ηγεσίας».
Όσο για τη βαρύτητα των περιστατικών που ουσιαστικά αποκλείονται από την υγειονομική περίθαλψη, υπάρχουν περιπτώσεις «προεμφραγματιών καθώς και ψυχοπαθείς οι οποίοι όταν δεν παίρνουν την αγωγή τους για ένα διάστημα ή παίρνουν τα μισά φάρμακα, γίνονται επικίνδυνοι. Πρέπει ο υπουργός, πρώτη έκκληση, να ασχοληθεί με τους ανασφάλιστους. Δεύτερη έκκληση: Τα δημόσια νοσοκομεία, όταν είναι πιστοποιημένο ότι ο ασθενής είναι ανασφάλιστος και άνεργος να μην τον χρεώνουν. Πού να τα βρει ο άνθρωπος; Πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να πάει στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει στην Εφορία ένα ακόμα χρέος».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!