Οι εργαζόμενοι στα Γεγονότα απολύθηκαν, η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται.

Οι φήμες ήταν γνωστές από καιρό: η εφημερίδα «Γεγονότα» της Πάτρας οδεύει προς κλείσιμο. Και την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν. Ή μάλλον, όχι ακριβώς. Γιατί η πραγματικότητα που επιφύλασσε στους εργαζόμενους η ιδιοκτησία είναι πιο… μπερδεμένη: τεχνικοί και δημοσιογράφοι απολύθηκαν μεν, η εφημερίδα δεν έκλεισε δε και συνεχίζει την έκδοσή της, άγνωστο πώς. Ή μάλλον, γνωστό, αλλά ποιος ασχολείται…
Όπως έχει πλέον κατοχυρωθεί στην Πάτρα από μερίδα εκδοτών που απολύουν ή κλείνουν τα έντυπά τους, οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε αποζημιώσεις ούτε τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλονται. Και η ζωή τραβά την ανηφόρα…
Το πρόβλημα στον Τύπο της Πάτρας, αλλά και γενικότερα, δεν είναι απλώς η κρίση που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας και των εσόδων. Το βασικό πρόβλημα είναι τι ακολουθεί τα «λουκέτα» των εφημερίδων που «δεν βγαίνουν» και κλείνουν: η ισοπέδωση κάθε εργασιακής συνθήκης και δικαιώματος, ένα εργασιακό τοπίο απόλυτης καταστροφής.
Έτσι, οι ίδιοι ιδιοκτήτες που κλαίγονται στους εργαζόμενους ότι «δεν έχουν», συνεχίζουν να βγάζουν τα έντυπά τους –με την ίδια ή άλλη επωνυμία– με μηδέν προσωπικό, με χαρτζιλίκια των 300-400 ευρώ χωρίς ασφάλιση, με καμία υποχρέωση απέναντι σε ένα ταλαιπωρημένο, από τις εξελίξεις, και υποχωρητικό, από τις ανάγκες, εργατικό δυναμικό στον Τύπο. Με πλήρη πολιτική κάλυψη.
Το ερώτημα «τι άλλο θα δούμε» στη μικρή αγορά των ΜΜΕ της Πάτρας έχει σκληρή απάντηση: θα δούμε και άλλα πολλά, χειρότερα από όσα βιώνουμε μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο είναι για πόσο είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχόμαστε.

Κατερίνα Παγουλάτου
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!