Ο λαός αντιστέκεται στη λεηλασία του φυσικού πλούτου

Για δεύτερη φορά μέσα σε μισό χρόνο μία ολόκληρη επαρχία του Περού κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων του πληθυσμού της ενάντια στην κατασκευή ορυχείων στην περιοχή. Την περασμένη Δευτέρα και μετά από μία εβδομάδα κινητοποιήσεων και μπλόκων, που κόστισαν την ζωή σε δύο διαδηλωτές, η επαρχία Εσπινάρ στο Κούσκο, στο νότο της χώρας, τέθηκε υπό την εποπτεία του στρατού για ένα μήνα. Ο φτωχός αγροτικός πληθυσμός της περιοχής αντιστέκεται στην κατασκευή από την ελβετο-αγγλικών συμφερόντων πολυεθνική Xstrata ορυχείου χαλκού, λόγω της μόλυνσης νερού (2 ποταμών) και εδάφους, που απειλεί άμεσα την κτηνοτροφία της περιοχής και λόγω των ελάχιστων αντισταθμιστικών καταβολών της εταιρίας. Το Μέτωπο για τη Σωτηρία του Εσπινάρ απαιτεί η επιχείρηση να καταβάλει αντί του 3% (των κερδών προ φόρων), ποσού που φτάνει στα 11 εκ. δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, το ποσό του 30%. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει η πλειοψηφία του πληθυσμού, από το Μέτωπο για τη Σωτηρία του Εσπινάρ (ΜΣΕ), το κίνημα για Γη και Ελευθερία του πρώην ιερέα Μάρκο Αράνα, μέχρι και το δήμαρχο της πόλης Όσκαρ Μολοχουάνγκα Κρουζ, ο οποίος κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και τη σύλληψη του ηγέτη του ΜΣΕ, Χέρμερτ Χουαμάν και 23 άλλων αγωνιστών.
Η Χstrata είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο και το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Τινάγια του Κούσκο αποτελεί ένα δεύτερο σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση του -προεκλογικά «αριστερού»- προέδρου Ολάντα Χουμάλα. Το Περού είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα σε παραγωγή χαλκού και ασημιού και η έκτη σε χρυσό, ενώ η εξαγωγή ορυκτών αντιστοιχεί στο 61% του συνόλου των εξαγωγών του. Μέχρι το 2015 σχεδιάζονται εξορυκτικές επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Κάποιες, δε, από τις συγκεκριμένες επενδύσεις προέρχονται από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του χώρου, ενώ προβλέπεται 6% ρυθμός ανάπτυξης για το Περού φέτος.
Πριν από την εκλογή του, τον περασμένο Ιούνιο, ο Χουμάλα δήλωνε στους κατοίκους της Καγιαμάρκα (βόρειο Περού) που αγωνίζονταν ενάντια στην μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 4,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, εξόρυξης χρυσού και χαλκού στη χώρα, πως «το καθαρό νερό ήταν πιο σημαντικό (για αυτόν) από το χρυσό». Τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, κήρυξε την Καγιαμάρκα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 μέρες, μετά από 11 ημέρες αποκλεισμού των ορυχείων από τους κατοίκους της, σε μία προσπάθεια να κάμψει την αντίστασή τους. Επιπλέον, ολοκληρώνοντας την αντιλαϊκή του στροφή αντικατέστησε, λόγω της κρίσης αυτής, τη μισή του κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού τον οποίον αντικατέστησε με έναν πρώην στρατιωτικό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σκλήρυνσης και προώθησης των συμφερόντων των εξορυκτικών εταιριών.
Η μετάλλαξη αυτή του Χουμάλα έχει πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα των Περουβιανών που νιώθουν προδομένοι. Έτσι, η επένδυση της αμερικανικής Newmont και της περουβιανής Buenaventura στην Καγιαμάρκα έχει σταματήσει, ενώ υπάρχουν, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, 171 ακόμα ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και κυβέρνησης που αφορούν τη λαϊκή αντίσταση στη λεηλασία των φυσικών πόρων από εξορυκτικές πολυεθνικές.

Χρήστος Γιοβανόπουλος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!