Ο κύκλος του κλεισίματος και του υποβιβασμού σχολικών μονάδων κάτω από το δόγμα του «νέου σχολείου» της υπουργού Παιδείας και του ΔΝΤ φαίνεται να ξεκινάει από την Καβάλα. Την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απόφαση κατά την οποία δύο τμήματα του 1ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου συμπτύσσονται με αποτέλεσμα τα σχολεία από 6θέσια να υποβιβάζονται σε 5τάξια. Είχαν προηγηθεί φήμες που μιλούσαν για έλλειψη δασκάλων οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από τη Δ/νση.

Η αντίδραση των γονιών του 7ου δημοτικού ήταν άμεση. Κάλεσαν τα παιδιά τους σε αποχή και την επόμενη μέρα προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας με το αίτημα να παραμείνει ως έχει. Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας κ. Γεωργιάδης αφού έκανε συστάσεις αφενός σε γονείς να σταματήσουν τις αντιδράσεις και αφετέρου σε δασκάλους να αποφύγουν δημόσιες δηλώσεις, ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση για την επαναλειτουργία του σχολείου. Η εισαγγελία, ανταποκρινόμενη αμέσως στο αίτημα της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας, έστειλε 4 αστυνομικούς με δύο περιπολικά και 8 άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ να σπάσουν την κατάληψη! Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια όχι μόνο δεν έκαμψε τους γονείς αλλά τους εξόργισε ακόμη περισσότερο και πήραν απόφαση για παράταση της αποχής των παιδιών τους.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων, μέσω του προέδρου του, κρατάει μια στάση ισορροπίας μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής, λόγω της ΠΑΣΟΚικής προέλευσης του και των αιτημάτων των γονιών, ενώ προχώρησε σε μία χλιαρή καταγγελία της παρέμβασης της αστυνομίας. Το γεγονός όμως ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη στάση δίνει χώρο στην ουσία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής των συγχωνεύσεων σχολείων στη λογική των περικοπών θέσεων εργασίας και κονδυλίων στην παιδεία.
Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των γονιών και των μαθητών δημοσιεύτηκαν από το ΠΑΜΕ, την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Μέτρα και την ΕΛΜΕ, με την τελευταία να καταγγέλλει την εισβολή της αστυνομίας στο σχολείο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι γονείς αποδοκίμασαν έντονα τον πρώην δάσκαλο και πρόεδρο του συλλόγου Δασκάλων και νυν αντιδήμαρχο Μιχαλάκη.
Όλοι εμείς, γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές που αγωνιούμε για τα παιδιά μας και το μέλλον τους δε θέλουμε αυτό το σχολείο. Όλοι μαζί μέσα από κοινές δράσης μπορούμε να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια.

Π.Λ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!