Στην τελική φάση μπαίνει η επιχείρηση διάλυσης των ΕΑΣ

 
 
Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) από το Αίγιο, το Λαύριο, τη Μάνδρα και τα κεντρικά του Ομίλου, σε μια πολύωρη παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια τρόικας και κυβέρνησης για το πλήρες ξήλωμα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Την ίδια ώρα εντός του υπουργείου, οι τροϊκανοί έδιναν εντολές στον υπουργό Γ. Στουρνάρα για το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα.
Εν αναμονή των εξελίξεων (καθώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τρόικα θα συναντιόταν και με την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά στο υπ. Άμυνας), η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου, Ουρανία Μπίρμπα, μίλησε στον Δρόμο διευκρινίζοντας τη θέση των εργαζόμενων. Όπως μας είπε, «η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια πολιτική καταστροφής για όλη τη χώρα, αλλά ειδικότερα για την αμυντική βιομηχανία. Τόσο το σχέδιο που η ίδια η κυβέρνηση έχει, όσο και οι αντιπροτάσεις της τρόικας έχουν ένα κοινό σημείο τομής, που είναι οι απολύσεις. Η διαφοροποίησή τους βρίσκεται στο πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι των απολύσεων: εάν δηλαδή θα είναι 500, 300 ή θα μιλήσουν για ολοκληρωτικό κλείσιμο των εργοστασίων και ξεπούλημά τους έναντι πινακίου φακής».
Η ίδια επισημαίνει το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, εξηγώντας ότι «τόσο η κυβέρνηση, όσο και η τρόικα με την πολιτική τους το τελευταίο 3χρονο, έχουν βάλει στόχο τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας, μιας βιομηχανίας που θα μπορούσε να είναι στήριγμα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, καθώς μιλάμε για βαριά βιομηχανία. Τα ΕΑΣ έχουν δυνατότητα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, και δύσκολα κάποιος σκεπτόμενος ορθολογικά, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει μια κρατική αμυντική βιομηχανία για να υποστηρίζουμε την ασφάλεια της χώρας και τα όποια ψήγματα ανεξαρτησίας μας έχουν απομείνει».
Συνεχίζει μάλιστα υπογραμμίζοντας πως «αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως δουλική στα ξένα συμφέροντα. Δεν μπορούν να υπονομεύουν έτσι έναν Όμιλο που έχει απέραντες δυνατότητες ανάπτυξης (όχι μόνο για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων), αλλά και για εξαγωγές, εφόσον έχουν βέβαια την πολιτική βούληση να τον στηρίξουν. Και αυτό είναι το κύριο, και το βασικό, που αφορά στο πολιτικό σκέλος».
 
«Δεν θα αφήσουμε τα εργοστάσια να πιάσουν αράχνες»
Από την άλλη υπάρχει και το εργατικό σκέλος καθώς, όπως μας είπε, «αυτή τη στιγμή είμαστε σύνολο 940 άτομα, 810 στα εργοστάσια των ΕΑΣ και 50-60 στις δύο θυγατρικές, στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων που βγάζει και τα κέρματα του ευρώ και έχει άδεια για κάλυκες βλημάτων και το εργοστάσιο στην Εύβοια της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης που παράγει κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λπ., που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στον αέρα».
Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 8 μήνες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ύστερα από πολύ πίεση καταβλήθηκαν σε όλους από 1.500 ευρώ έναντι των απλήρωτων μισθών, τα οποία όπως μας είπαν «καταλαβαίνετε πως ήταν προσπάθεια εξαγοράς μας, καθώς δεν επαρκούν ούτε για να πληρώσουμε ό,τι χρωστάμε τόσους μήνες».
Παρ’ όλα αυτά, οι συνελεύσεις των εργαζομένων έχουν αποφασίσει πως δεν θα σταματήσουν την παραγωγή, υπογραμμίζοντας «δεν θα βάλουμε ούτε ένα λιθαράκι στην επιχείρηση αποδυνάμωσης του Ομίλου και σπίλωσης του ονόματός του. Προσπαθούμε με την εργασία μας να βγάζουμε όλες τις παραγγελίες που έχει ο Όμιλος. Ας σημειωθεί ότι μόλις το 2009 τα εργοστάσια ανανέωσαν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό και ως εργαζόμενοι έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα τα αφήσουμε να γεμίσουν αράχνες από τις άνανδρες πολιτικές αποφάσεις».
Η κα. Μπίρμπα λίγο πριν ζητήσει συνάντηση με εκπρόσωπο του υπ. Οικονομικών, επεσήμανε στον Δρόμο: «Η σημερινή κινητοποίησή μας είναι σαφές μήνυμα: δεν θα αποφασίσετε τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς. Εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε το αυτονόητο. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μην γίνει καμία απόλυση».
 
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!