Προκλητικές δηλώσεις Μπουτάρη και Σίμου, με νέα επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Νέος γύρος έντασης ξεκινάει στην υπόθεση κατασκευής του Σταθμού Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα μέσα της εβδομάδας.
Όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), συναισθανόμενη το ρόλο και την ευθύνη της, προχώρησε στη σύνταξη και διανομή 200.000 ενημερωτικών εντύπων με όλο το πληροφοριακό υλικό για τα χαρακτηριστικά του ΣΜΑ Ευκαρπίας. «Περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των δημάρχων και των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας οι οποίοι ομοθύμως ζητούν την ολοκλήρωση του έργου και δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε όλα τα έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα που, κατά καιρούς, έχουν εγείρει οι αντιδρώντες», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, που έκανε λόγο για «πισώπλατες μαχαιριές» από τους τελευταίους.

Χαράτσι για το ΣΜΑ
Όπως πρόσθεσε, όσο το έργο δεν κατασκευάζεται τόσο οι δήμοι διαθέτουν επιπλέον κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα μπορούν να εξοικονομήσουν περί τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατά 15-20% τα δημοτικά τέλη προς τους δημότες τους. Επιπλέον, ένα νέο χαράτσι τουλάχιστον 150 ευρώ απειλεί κάθε οικογένεια που κατοικεί στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς είναι πολύ πιθανό ο εργολήπτης να πετύχει την αποζημίωσή του από τη μη έναρξη του έργου! Η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση 10.000 ευρώ την ημέρα για την ανάδοχο εταιρία, εάν το έργο δεν προχωρά, ενώ μέχρι τώρα εκκρεμεί αποζημίωση 1,9 εκατ. ευρώ. Η μη εκτέλεση του έργου θα επιφέρει βλάβη 25 εκατ. ευρώ τα οποία μέσω των δήμων θα επιβαρύνουν το λαό της πόλης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καταφέρθηκε εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, γιατί αυτός «μπαίνει μπροστά στους λίγους κατοίκους που αντιδρούν και εμποδίζουν ένα έργο που θα εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο πολίτες. Να παρέμβει ο εισαγγελέας, που είναι απολύτως υπεύθυνος για την υπόθεση. Οφείλει να παρέμβει, γιατί πρόκειται για ένα έργο απολύτως νόμιμο», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ενώ χαρακτήρισε «παλιανθρώπους» όσους μπλοκάρουν την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανήλθε δύο μέρες μετά, δηλώνοντας πως δεν ανακαλεί και υποστήριξε ότι οι χαρακτηρισμοί του τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τον Τάσο Κουράκη είναι απολύτως ακριβείς. Μάλιστα, οι δήμαρχοι δεν δίστασαν να καλέσουν τον Νίκο Δένδια να λύσει άμεσα το θέμα, ενώ για ακόμη μία φορά ζητήθηκε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Βεντέτα με ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις των δημάρχων, με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, να χαρακτηρίζει σαλτιμπάγκο και τυχοδιώκτη τον Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα, όπως τόνιζαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να καλεί την τοπική κοινωνία σε κινητοποιήσεις για τη μη κατασκευή του έργου, ενώ το  Τμήμα Περιβάλλοντος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες για το θέμα.

Αντίδραση του Δικτύου Φορέων
Την παραίτηση του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ και του Δ.Σ. του ΣΟΤΑΝΘ-ΦΟΔΣΑ, καθώς και την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη χωματερή του Δερβενίου ζητά το Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της χωροθέτησης και κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
«Οι προκλητικοί λασπολόγοι της διοίκησης των ΣΟΤΑΝΘ-ΦΟΔΣΑ-ΠΕΔΚΜ, σε ένα παραλήρημα ύβρεων και ψεμάτων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 29/1/2013, έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν την παραμικρή πολιτική αξιοπρέπεια. Ο κ. Μπουτάρης με τη συνδρομή και άλλων “αρχόντων” της πόλης μας, χαρακτήρισε “παλιανθρώπους” αυτούς που αγωνίζονται για να μην κατασκευαστεί ο γιγάντιος ΣΜΑ Ευκαρπίας και τους συκοφάντησε ως “υποκινούμενους”», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο, που καλεί παράλληλα τους εισαγγελείς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, να ερευνήσουν το προηγούμενο μεγάλο «περιβαλλοντικό» έργο, την ανάπλαση της χωματερής Δερβενίου για το οποίο δαπανήθηκαν 3.500.000 ευρώ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!