Της Λίτσας Αμανατίδου –Πασχαλίδου *

Παραμονή της 25ης Μαρτίου ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο «για την αποκέντρωση, την απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)». Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι περίπου στο 6%, όπως ανέφερε η υπουργός κ. Κατσέλη, ενώ 10 ημέρες πριν ήταν στο 3,5%.

Αυτό δεν οφείλεται στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αλλά στην ένταξη έργων-γεφυρών από το Γ΄ ΚΠΣ και σε εκταμίευση χρημάτων για ήδη εγκεκριμένα προγράμματα. Μετά από δυόμισι χρόνια, τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

Η έλλειψη δημοσίων εσόδων και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η σκόπιμη αδρανοποίηση ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, οι χαριστικές φορολογικές, ασφαλιστικές ρυθμίσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των προγραμμάτων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου πριν καν ανοίξουν. Η χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων δεν είναι άσχετη με τα ανεπαρκή προγράμματα επενδύσεων των τελευταίων ετών, ενώ η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση επέλεξε να κάνει περαιτέρω μειώσεις μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο βαραίνει περαιτέρω το σύστημα. Επίσης, εμπλέκονται ενεργά οι τράπεζες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα οι ίδιες να συντάσσουν προτάσεις, οι ίδιες να τις ελέγχουν, οι ίδιες να τις αξιολογούν. Πώς μπορεί έτσι να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια; Ό,τι συνέβαινε με τη Ν.Δ., συνεχίζεται με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ενισχύεται η επιλογή για ευρεία χρήση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε υποδομές, όπως σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές κοινωνικές υποδομές, που αυξάνει κατά πολύ το κατασκευαστικό κόστος των δημοσίων επενδύσεων, ευνοεί παγιωμένες και από το νέο θεσμικό πλαίσιο της μειοδοτικής προσφοράς μονοπωλιακές καταστάσεις στον κατασκευαστικό τομέα και αποτελεί κρυφό δανεισμό, αφού μετατρέπει το αρχικό κατασκευαστικό κόστος σε μελλοντικές χρηματορροές, δηλαδή ενοίκια προς τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς, θεωρούμε ότι η πραγματική ανάπτυξη έρχεται μόνο όταν χρηματοδοτούνται δομές που τα αποτελέσματά τους είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και βέβαια, συνδεδεμένες με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και εκεί πρέπει να είναι στραμμένη η άμεση εφαρμογή του ΕΣΠΑ.

 

* Η Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!