Της Αφροδίτης Σταμπούλη. Και να που ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών κατάφερε στις εκλογές της 17/6 να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο στο νομό και να κερδίσει βουλευτική έδρα από την πρώτη κατανομή.

Σ’ ένα νομό που παραμένει προτελευταίος στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πάνω από το μισό του εθνικού μέσου όρου, ενώ παράλληλα είναι προτελευταίος στο κατά κεφαλή ΑΕΠ και δεύτερος σε ποσοστά ανεργίας. Σε ένα νομό όπου η συμμετοχή μέλους της οικογένειας του ιδρυτή της στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θεωρείται πλέον όχι δικαίωμα –έστω– αλλά ευγενής παραχώρηση του πολύτιμου χρόνου του, από καθήκον, σε μια δραστηριότητα που δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Και που η δεδομένη πρωτιά της παράταξης δεν εμποδίζει το εκάστοτε αδελφό ακροδεξιό σχήμα, είτε της κοινοβουλευτικότερης, είτε της εξτρεμιστικότερης εκδοχής να εξασφαλίζει σταθερά βουλευτική έδρα.
Η αναβαθμισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα εμπλακεί στη διεκδίκηση λύσεων για σοβαρότατα προβλήματα: Από την αναδιάρθρωση της διαλυμένης παραγωγικής βάσης ενός κατ’ εξοχήν αγροτικού νομού, του οποίου οι αγρότες αντιμετωπίζουν δραματική υποβάθμιση του εισοδήματός τους (οι γραμμές αυτές γράφονται ενώ διεξάγεται ένα από τα πολλά «αγροτοδικεία»), μέχρι την αναδιοργάνωση της διακίνησης των προϊόντων με διαδικασίες αρτιότερες και μονιμότερες από του «κινήματος της πατάτας». Από την επαναθεμελίωση στοιχειώδους μεταποιητική βιομηχανίας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης συμπεριλαμβανόμενης, μέχρι τη διασφάλιση ποιότητας και δυνατοτήτων εξαγωγής.
Από την αποτροπή του ξεπουλήματος καλλιεργήσιμης ή βοσκήσιμης γης σε «επενδύσεις», κυρίως ΑΠΕ, μέχρι την απορρύπανση των υδάτινων πόρων και την καταπολέμηση των κουνουπιών. Από την απόκρουση κάθε προσπάθειας για μετατροπή της περιοχής σε Ειδική Οικονομική Ζώνη μέχρι την κοινωνική ένταξη των πολυάριθμων μεταναστών εποχιακών εργατών γης. Και ο κατάλογος μπορεί να συνεχισθεί…
Δεν θα συγχωρηθούν λάθη ούτε ολιγωρίες. Η προσπάθεια να ανατραπούν προκαταλήψεις και αμφιλεγόμενες πρακτικές δεν θα είναι εύκολη, είναι όμως ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

* Η Αφροδίτη Σταμπούλη είναι βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!