Την οικονομική ομηρία του νησιού επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η «διεθνής κοινότητα». Του Φειδία Παϊρίδη

Τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών πρακτορείων μεταφέρουν την είδηση. Αναπτύσσεται μια σημαντική κινητικότητα σχετικά με το Κυπριακό. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπ. Γκιούλ, αλλά και με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντ. Έρογλου.
Κοινό θέμα συζήτησης σε όλες τις επαφές, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Γιατί τώρα; Οι «επίσημοι» δεν κρύβουν και πολύ τα λόγια τους. Οι υδρογονάνθρακες και η εκμετάλλευσή τους δημιουργούν «ένα ευνοϊκό περιβάλλον». «Άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση. Οι ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, που στο παρελθόν φαινόταν ως κάτι ριψοκίνδυνο, δημιουργούν σήμερα μια ευκαιρία συνεργασίας και ειρήνης» (Λ. Γκιουμριουκτσιού, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ). Η Κομισιόν «αναμένει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ξαναρχίσουν τις εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Αναμένει δηλαδή ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν γρήγορα σε θέματα ουσίας, με σκοπό την άμεση επίτευξη ενός επιτυχούς αποτελέσματος.
Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή, η παρακίνηση: «Όλα τα μέρη ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, μέσω βημάτων τα οποία θα είναι επωφελή για τους Κυπρίους στην καθημερινή τους ζωή και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα οφέλη από την επανένωση θα υπερέχουν σε αξία των όποιων συμβιβασμών που ίσως απαιτηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ετήσια Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής για τις υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας).

Σχέδιο Ανάν επί τα χείρω
Η ευκαιρία βρέθηκε και το Σχέδιο Ανάν πρέπει να ξαναζεσταθεί και να σερβιριστεί ως ελκυστική πρόταση για τη λύση του προβλήματος. Ή μάλλον ως η μοναδική λύση. Η συγκυρία θεωρείται κατάλληλη: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ένας φανατικός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, και η Κύπρος σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και όμηρος της Κομισιόν. Επιπλέον, στο ζήτημα του κυπριακού «Όχι» προς τα σχέδια της Ε.Ε. την περασμένη άνοιξη, ο περίφημος άξονας Αθήνας-Λευκωσίας πήγε περίπατο όταν η μνημονιακή Αθήνα άφησε μόνη της την Κύπρο.
Από την άλλη μεριά, όσοι «έμειναν άφωνοι» και προσεβλήθησαν από το… θράσος ενός λαού να πει «Όχι» στα σχέδιά τους, σπεύδουν να στείλουν μηνύματα ότι το πρόβλημα αφορά τις δυο κοινότητες. Την επόμενη εβδομάδα ο Ν. Αναστασιάδης θα μιλήσει για το Κυπριακό με τον Μπαρόζο και τον Ρομπάι προσπαθώντας να εξηγήσει τις θέσεις του, την ίδια στιγμή που Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι μιλάνε σε όλους τους τόνους για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. [Αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε ότι μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν είχαν αρχίσει διμερείς επαφές στην Κύπρο οι οποίες διακόπηκαν από τη μεριά των Τουρκοκυπρίων].
Όλα δείχνουν ότι οι μυλόπετρες των διεθνών ληστών και εκβιαστών ετοιμάζονται να «λύσουν» ένα ακόμα πρόβλημα. Τα κόμματα στην Κύπρο αντιλαμβάνονται τι έρχεται και «εκδηλώνουν την ανησυχία» τους τόσο για το ξαναζέσταμα απαράδεκτων και διαλυτικών για το νησί λύσεων, όσο και για το ποια μπορεί να είναι η στάση και ο ρόλος της Ελλάδας. Το ίδιο πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει κάθε προοδευτικός άνθρωπος στην Ελλάδα, καθώς και το σύνολο των ελληνικών κομμάτων.
Στην τελευταία κρίση στην Κύπρο, τόσο το «Δεν Ξεχνώ» όσο και η ελλαδική αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό δοκιμάστηκαν και τα αντανακλαστικά των πολιτικών κομμάτων αποδείχθηκαν πολύ αδρανή. Στη νέα φάση της επέμβασης, η ανάγκη για αλληλεγγύη και κοινή πορεία ενάντια στις ξένες επεμβάσεις και τους εκβιασμούς θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά και πολύ πιο κρίσιμη αν σκεφτούμε τη στρατηγική θέση της Κύπρου και τους κινδύνους στους οποίους θα την εμπλέξει η πλήρης κυριαρχία των ιμπεριαλιστών στο νησί

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!