Απευθείας ανάθεση από τον ΟΑΕΔ προκαλεί ερωτήματα. Νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες

Μία, τουλάχιστον περίεργη, απευθείας ανάθεση έργου από τον ΟΑΕΔ σε ιδιωτική εταιρία, προκαλεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τους πραγματικούς της στόχους. Πρόκειται για το νέο πληροφορικό σύστημα διαχείρισης των προγραμμάτων του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), το οποίο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από τα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει γίνει καν η επίσημη παραλαβή του.
Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η υπόθεση σχετίζεται με εξυπηρέτηση των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες από καιρό ζητούν να αναλάβουν τη διαχείριση του ΛΑΕΚ.
Να θυμίσουμε ότι ο Λογαριασμός αυτός λειτουργεί από το 1996, χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και προορίζεται για την επαγγελματική κατάρτιση μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Η ενδεχόμενη ανάγκη εξέλιξης του πληροφορικού συστήματος του ΛΑΕΚ, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, την οποία και αποκαλύπτουν οι ερωτώντες βουλευτές.
Το έργο της δημιουργίας εξ ολοκλήρου νέου πληροφορικού συστήματος ανατέθηκε τον Αύγουστο του 2012 απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία είχε ήδη κατασκευάσει σύστημα οικονομικής διαχείρισης του ΟΑΕΔ. Το εν λόγω πληροφορικό σύστημα θα εξυπηρετεί περίπου 7.000 επιχειρήσεις, 800 συλλόγους-φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών, 25.000 εισηγητές και 2.000 ελεγκτές. Πριν ακόμα υπογραφεί η σύμβαση του έργου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΑΕΔ εξήγγειλε την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης ΛΑΕΚ 1-25 με τη χρήση τμήματος του νέου πληροφορικού συστήματος.
Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία τελικά υπογράφηκε τον Δεκέμβριο και το έργο παραδόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου. Ενώ, μάλιστα, το έργο δεν είχε παραληφθεί επίσημα από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Οργανισμού και χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος όπως ορίζεται από τους κανονισμούς, στα μέσα Φεβρουαρίου η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε και έθεσε σε πλήρη χρήση και λειτουργία και τα υπόλοιπα τμήματα του νέου πληροφορικού συστήματος, εξαγγέλλοντας την έναρξη υλοποίησης και αποπληρωμής και του προγράμματος κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,45%.
Όπως γράφουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «η όλη αυτή μεθόδευση και τα πιθανά (έως βέβαια) προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εσπευσμένη, ανέλεγκτη και κυρίως παράτυπη και παράνομη θέση σε πλήρη χρήση και λειτουργία του νέου πληροφορικού συστήματος για την υλοποίηση και αποπληρωμή των προγραμμάτων ΛΑΕΚ, εκτιμούμε ότι δεν είναι τυχαία, αλλά σχετίζεται κυρίως με την από καιρού απαίτηση των εργοδοτικών φορέων, με το σιγοντάρισμα συνδικαλιστικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να αναλάβουν τη διαχείριση του ΛΑΕΚ, αλλά και με την προσπάθεια “καλής εξυπηρέτησης” των επιχειρήσεων (ΣΕΒ), των συλλόγων (ΕΣΕΕ-ΓΣΒΕΕ-ΓΣΕΕ) και των ΚΕΚ των “κοινωνικών εταίρων”». Και επισημαίνουν ότι σήμερα που κεντρική κατεύθυνση είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, όλοι οι παραπάνω επανέρχονται για να διεκδικήσουν και πάλι την ανάληψη της διαχείρισης του ΛΑΕΚ, πατώντας στις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες του Δημοσίου.
Η πάγια θέση του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών φορέων, αλλά και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για πλήρη αυτονόμηση του ΛΑΕΚ, με το πρόσχημα της καλύτερης διαχείρισης των αποθεματικών του που έχει κατ’ επανάληψη προβληθεί, φαίνεται ότι βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος να προχωρήσει. Ήδη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται επιτροπή συνδιαχείρισης του Λογαριασμού (ο οποίος μάλιστα πρόκειται να αλλάξει και όνομα ενοποιούμενος με άλλους) από τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και ισάριθμους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!