Στην Εθνική Τράπεζα ανθεί το δουλεμπόριο με την ανοχή των συνδικάτων.

Για χρόνια -άλλος δυο κι άλλος μέχρι 12- παρέχουν υπηρεσίες στον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, μέσω εργολαβιών. Περίπου 1.200 εργαζόμενοι, δηλαδή πάνω από το 10% του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται με το γνωστό σύστημα της ενοικίασης προσωπικού μέσω τρίτων. Κι ενώ εκτελούν καθαρά έργο που αφορά αποκλειστικά και μόνο την τράπεζα, δεν έχουν αναγνωριστεί ποτέ ως τραπεζοϋπάλληλοι. Πρόκειται για το σύγχρονο δουλεμπόριο που ανθεί σε μια τράπεζα που εισέπραξε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη από το ελληνικό κράτος.
Κι όμως! Δεν αρκεί που με το σύστημα της ενοικίασης, η τράπεζα γλιτώνει τεράστια ποσά από τους πολύ χαμηλότερους μισθούς (οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με τη σύμβαση των εργαζομένων στην παροχή υπηρεσίας κι όχι με τη σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων), αλλά με εκβιασμούς πιέζουν για αλλαγές των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.
«Ή δέχεσαι μείωση μισθού και ωραρίου ή απολύεσαι». Με αυτόν τον προσωπικό εκβιασμό εργαζόμενοι σειράς διευθύνσεων της ΕΤΕ, που εργάζονταν μέσω ICAP, καλούνταν στο γραφείο του υποδιευθυντή να υπογράψουν την τροποποιητική τους σύμβαση. Η ημερομηνία συμβολική: 28 Ιουνίου, την πρώτη μέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας. Με τη νέα σύμβαση η εργασία από 5νθήμερη-8ωρη, γίνεται 7ωρη «με κυλιόμενο ωράριο βάσει προγράμματος». Οι μειώσεις που συνεπάγεται αυτό στους μισθούς είναι 10-12%.
Όσοι δεν υπέγραψαν απολύθηκαν κι όσοι «σώθηκαν» παραμένουν προσωρινά, λόγω ανειλημμένων εργασιών.
Με αυτό τον τρόπο η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και μάλιστα από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις «στηρίζει» την ελληνική οικονομία. Ένα κύκλωμα δουλεμπορικών σχέσεων (outsourcing στην γλώσσα των μάνατζερ) που μέσα στην κρίση γιγαντώνεται. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, νέες εταιρίες ενοικίασης ξεκινούν την δραστηριότητά τους εντός της τράπεζας, ενώ άλλες αναβαθμίζονται.
Η Action Line αναλαμβάνει τηλεφωνικές υπηρεσίες in-site με υπαλλήλους 4ωρης εργασίας που ήδη εκπαιδεύονται στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου. Προορίζονται να αντικαταστήσουν όσους ήδη απολύθηκαν από την ICAP και όσους πρόκειται να απολυθούν;
Στη Mellon μετακινούνται όσοι από τους απολυμένους δεχθούν να προσληφθούν με αλλαγή ειδικότητας (υπάλληλος γραφείου από χειριστής Η/Υ) με μείωση μισθού περίπου 200 ευρώ.
Ο σύλλογος εργαζομένων στην Εθνοdata, στη μοναδική εταιρία ενοικίασης που λειτουργεί συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων της τράπεζας: «Το εργασιακό μέλλον δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές για κανέναν μας – ενοικιαζόμενο ή όχι. Έχουν ήδη αρχίσει τις περικοπές επιδομάτων στους τακτικούς υπαλλήλους της ΕΤΕ και δεν πρέπει να νομίζουμε ότι οι απολύσεις των ενοικιαζόμενων στις εταιρίες θα χορτάσουν τη δίψα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ζητά να απαγορευτούν οι απολύσεις στον κερδοφόρο όμιλο της ΕΤΕ.
Δυστυχώς, τόσο ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα (ΣΥΕΤΕ), όσο και η ΟΤΟΕ, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη…

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!