Εκδίκαση εργατικής διαφοράς την Τρίτη 5/2

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της, η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώην εργοδότη της στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Η εγκληματική επίθεση εναντίον της μαχητικής συνδικαλίστριας με καυστικό οξύ μετά το τέλος της βάρδιας της ως καθαρίστρια, μισθωμένη από την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ, φθάνει με μεγάλη καθυστέρηση ως «εργατική διαφορά» στα δικαστήρια. Η Κωνσταντίνα διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα να της καταβληθεί η αναγκαία αποζημίωση για τα πάνδεινα που υπέστη, υπερασπιζόμενη το αυτονόητο δικαίωμα τήρησης της Εργατικής Νομοθεσίας στον τομέα των καθαριστών και καθαριστριών.
Η Κούνεβα έχασε στην κυριολεξία την όψη της από τη δράση του οξέος με την οποία επιχείρησαν να την «τιμωρήσουν» για την ενοχλητική συνδικαλιστική της δράση τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008. Γι’ αυτή της τη δράση μέσα από την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων είχε δεχθεί απειλές για την ίδια και το παιδί της. Η ίδια δεν κάμφθηκε και δρώντας σε ένα χώρο επισφαλούς εργασίας συνέχιζε να καταγγέλλει και να προκαλεί με το σωματείο τριμερείς συναντήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για την τακτική των εργοδοτών της καθαριότητας να δηλώνουν άλλα από αυτά που πλήρωναν ως αμοιβές στο προσωπικό τους.
Πολλαπλά πολίτης «δεύτερης κατηγορίας» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ως γυναίκα, μετανάστρια και εργαζόμενη σ’ έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο, υπέστη τις συνέπειες της αγωνιστικής στάσης της με μια βάρβαρη, μεσαιωνικού χαρακτήρα πράξη. Γι’ αυτό το λόγο χιλιάδες νέοι και νέες είδαν στη στάση της έναν ανιδιοτελή υπερασπιστή των δικαιωμάτων για αξιοπρεπή εργασία. Ιδιαίτερα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία δημιούργησαν ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης σε αυτήν και την οικογένειά της με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και οικονομικούς εράνους. Το κίνημα αυτό στήριξε την Κωνσταντίνα στα δύο πρώτα χρόνια να αντιμετωπίσει τις δεκάδες εγχειρήσεις και τη μεγάλη αλλαγή που της επέβαλαν τα προβλήματα υγείας στην καθημερινότητά της.
Σήμερα που όλη η Ελλάδα -κι όχι μόνο ο τομέας καθαρισμού- είναι ένας χώρος επισφαλούς εργασίας, σήμερα που οι άνθρωποι φοβούνται πολύ περισσότερο να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά, η υπόθεση Κούνεβα είναι πιο ζωντανή από ποτέ…

Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (Φίλωνος Σκουζέ 3-5).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!