Προκλητικό θέατρο του παραλόγου.
Του Μάριου Διονέλλη.

Καθεστώς «αποικίας» έχει επιβάλει επί μία εβδομάδα το Ισραήλ στα λιμάνια της Κρήτης και στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, με την ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο «μαριονέτας» όπως εύστοχα σημειώνει στον Δρόμο η Αυστραλή πρώην γερουσιαστής Sylvia Hale, από το καναδικό πλοίο Ταχρίρ, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο στον Άγιο Νικόλαο.
Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (1/7) έχει στηθεί στα ελληνικά λιμάνια ένα θέατρο του παραλόγου, με τους υπαλλήλους των κατά τόπους λιμεναρχείων να υποβάλλουν σε κάθε πιθανό και απίθανο έλεγχο τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας. Στον Άγιο Νικόλαο οι ελληνικές αρχές «εγκλώβισαν» το πλοίο Ταχρίρ, με 45 ακτιβιστές κυρίως Καναδούς αλλά και Δανούς, Γάλλους, Αυστραλούς, Βέλγους και Γερμανούς. «Ζήτησαν κάθε πιθανό και απίθανο χαρτί, μας έκαναν έλεγχο ακόμα και για το πλάτος των καναπέδων για να δουν αν μπορεί να κοιμηθεί κάποιος ξαπλωμένος εκεί», λέει στον Δρόμο ο καπετάνιος Γιώργος Κλώντζας, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι στους οποίους υποβλήθηκε ήταν πρωτόγνωροι ακόμα και για τους ίδιους τους λιμενικούς που τους πραγματοποιούσαν…
Οι ακτιβιστές κατήγγειλαν με κάθε τρόπο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και το πρωί της Δευτέρας αποφάσισαν να αποπλεύσουν παρά την απαγόρευση. Ακολούθησε καταδίωξη στα ανοιχτά της Κρήτης από τα σκάφη του λιμενικού ενώ σημειώθηκε και επεισόδιο καθώς ήρθαν σε επαφή με το Ταχρίρ, προξενώντας του μικρή ζημιά. Τελικά, το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο ενώ τρεις από τους ακτιβιστές δικάστηκαν για παρεμπόδιση της επιβολής του νόμου, καθώς επέβαιναν σε καγιάκ, με τα οποία απέτρεπαν τα σκάφη του λιμενικού από το να σταματήσουν το Ταχρίρ την ώρα της εξόδου από το λιμάνι. Τελικώς, οι Suha Kneen, Michael Coleman και Sandra Ruch καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριάντα ημερών με τριετή αναστολή και κατόπιν αφέθησαν ελεύθεροι.

Χανιά, Σητεία όπως… Ισραήλ
Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και στα Χανιά όπου οι λιμενικές αρχές εγκλώβισαν το ισπανικό πλοίο Guernica, στο οποίο επέβαιναν επίσης 45 ακτιβιστές, κυρίως Ισπανοί και Γάλλοι. Ένας εξ αυτών, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ντίλι Μέγιε χαρακτήρισε την απαγόρευση απόπλου, ως «κήρυξη πολέμου στη θάλασσα» ενώ τόνισε πως πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία θα καταγγελθεί στο ευρωκοινοβούλιο.
Αντίστοιχα γραφειοκρατικά κολλήματα προέβαλλαν οι λιμενικές αρχές και στο γαλλικό πλοίο Dignité/Al-Karama το οποίο είχε αποπλεύσει από την Κορσική για τη Γάζα και σταμάτησε στη Σητεία για ανεφοδιασμό. Εκεί, περικυκλώθηκε από σκάφος και άνδρες του λιμενικού οι οποίοι με σειρά διατυπώσεων και προσχημάτων αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, να του επιτρέψουν τον απόπλου.
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Παλαιστινίων αλλά και στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ, εξέφρασαν δεκάδες Κρητικοί και στα τρία λιμάνια, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κτίρια των λιμενικών αρχών, ενώ συγκέντρωση συμπαράστασης-ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Μαριονέτες…
Την οργή της για την απόφαση και τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε στον Δρόμο η Sylvia Hale, πρώην γερουσιαστής των Πράσινων στην Αυστραλία, κάνοντας λόγο για απόφαση που επιβλήθηκε από το Ισραήλ. «Στην Ελλάδα έχετε ένα καθεστώς-μαριονέτα στα χέρια του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι μια απολύτως παράνομη απόφαση αυτή που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Γάζας και είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση της Ελλάδας να επιτρέψει τη διέλευση. Είναι εντελώς αντιδημοκρατική στάση και λυπάμαι που συμβαίνει αυτό εδώ στην Ελλάδα» τονίζει η κ. Hale μιλώντας πάνω από το πλοίο Ταχρίρ και υπενθυμίζει πως ο κύριος στόχος τους είναι να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να κρατά αποκλεισμένους περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Στο ίδιο μήκος κύματος μιλούν και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο Ταχρίρ αλλά και ο καπετάνιος καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό έναντι των Ισραηλινών, ενώ ο Michael Coleman, ένας εκ των τριών καταδικασθέντων, δηλώνει πως όσες φορές κι αν τους σταματούν εκείνοι θα επιστρέφουν με διπλάσιες δυνάμεις για την υπεράσπιση του λαού της Γάζας.

(Βίντεο με τις συνεντεύξεις στο www.pisoselides.gr)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!