Αρχική περίπτερο ιδεών Ινδονησία: Δημοκρατικές δολοφονίες

Ινδονησία: Δημοκρατικές δολοφονίες

Η Ινδονησία (Ινδία+νήσος) είναι μία από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις κρατικής βίας στη νεότερη ιστορία. Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων μελών και φίλων του νόμιμου ΚΚΙ, το 1965, ήταν μόνο η αρχή της τρομοκρατίας για το καθεστώς του Σουχάρτο, που ανέτρεψε με πραξικόπημα τον ήρωα της ανεξαρτησίας (ύστερα από τρισήμισι αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας) Σουκάρνο.

 

Στη μακρόχρονη κυριαρχία του υπολογίζεται ότι δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Και ο φυσικός πλούτος της χώρας ξεπουλήθηκε σε ξένες εταιρίες, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα τα τροπικά δάση. Αλλά και μετά την αποπομπή του Σουχάρτο, το 1998, οι ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να δολοφονούν ατομικά και μαζικά χιλιάδες ανθρώπους για να καταπνίξουν τα πολιτικά κινήματα και τις τάσεις ανεξαρτησίας. Οι περιοχές Ανατολικού Τιμόρ, Ασέχ και Παπούα είναι από τις πιο αιματοβαμμένες.

Το 1991, η Amy Goodman και ο Allan Nairn βρίσκονταν στο Ανατολικό Τιμόρ και κινδύνεψαν πολύ σοβαρά όταν κάλυψαν δημοσιογραφικά το μακελειό μιας ειρηνικής διαδήλωσης με 270 νεκρούς. Ο Nairn ήταν εκεί και το 1999, παράνομα, για να αποκαλύψει τις φρικαλεότητες του ινδονησιακού στρατού που πυρπόλησε εκ θεμελίων όλο το Ανατολικό Τιμόρ (κάηκε το 80% των κτηρίων), καταλήγοντας στη φυλακή.

Σήμερα, ο Nairn παραμένει στην Ινδονησία και ως ανταποκριτής και ακτιβιστής ρίχνει φως στις εγκληματικές ενέργειες του ινδονησιακού στρατού σε βάρος όσων διεκδικούν ανεξαρτησία ή αυτονομία. Σημειωτέον, ότι η Ινδονησία αποτελείται από 17.500 νησιά που κατοικούνται από 230 εκατομμύρια κατοίκους από 300 διαφορετικές φυλές και εθνότητες, που είναι υποτελείς στην κεντρική διοίκηση, στην Τζακάρτα.

Τώρα, ο Allan Nairn αποκαλύπτει ότι ειδικές δυνάμεις του ινδονησιακού στρατού δολοφόνησαν ακτιβιστές που ανήκουν στο Κόμμα του Ασέχ στην προεκλογική περίοδο για να τρομοκρατήσουν και να αποδυναμώσουν την επιρροή του. Στο περιοδικό The Nation περιγράφει λεπτομερώς μερικές απ’ αυτές τις δολοφονίες και δίνει στοιχεία για τους εκτελεστές που ανήκουν στο στρατό. Επίσης, καταγγέλει -ονομαστικά- ότι οι επικεφαλής αξιωματικοί που οργανώνουν αυτό το «πρόγραμμα» εκπαιδεύονται από τους Αμερικάνους, παρόλο που επισήμως η βοήθεια των ΗΠΑ έχει διακοπεί λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, αυτή την εποχή οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν 2.800 στρατιωτικούς, δίνουν όπλα και συμμετέχουν με πράκτορες και στρατιωτικούς σε μυστικές επιχειρήσεις. Αναμένεται δε ότι ο Ομπάμα στην αναγγελθείσα επίσκεψή του στην Ινδονησία θα άρει τους περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια χωρίς όρους.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι, ανεξαρτήτως χρώματος, στηρίζουν με συνέπεια τις απανταχού σύμμαχες καπιταλιστικές «δημοκρατίες».

 

Σχόλια

Exit mobile version